HRVATSKA LIGA PASTRVSKOG GRGEČA

3 min read

TEKST : SINIŠA SLAVINIĆ
FOTO: HLPG

Sloga Orešje osvojila naslov prvaka Hrvatske

SUNJA (16. i 17. 9.) – Ovogodišnje prvenstvo Hrvatske u spin ribolovu bassa završilo je u subotu i nedjelju. Umjesto planiranih šest kola, najbolji hrvatski basolovci lovili su samo četiri kola i to sva četiri na Crkvenom Boku. Dva kola, planirana na Neretvi otkazana su iz administrativnih razloga vezanih uz status te vode. U tako skraćenoj i modificiranoj ligi slavila je ekipa Sloga Orešje Savage Gear sa 9 bodova, koja je po peti put u devet sezona osvojila naslov prvaka Hrvatske. Drugo mjesto osvojila je ekipa ŠRD Odra Velika Gorica (16), a treće Piškor Topfishing (17).

U trećem i četvrtom kolu prvenstva HLPG na Crkvenom Boku bilo je veoma zanimljivo. U trećem kolu slavila je ekipa ŠRD Odra Velika Gorica sa 3,15 kg (5 baseva), a u četvrtom KŠR Korana Karlovac sa 3,32 kg (5 riba). Prva udica HLPG-a Daniel Dalien Vignjević, koji se s ovom sezonom oprostio od natjecanja i vođenja lige kaže:

Prvi dan su Jurkići dominantno pobijedili sa 3,61 kg loveći vanjske izolirane “oblačke” trave sa senkom. Poanta je bila tiho prezentirati na mat i skliznuti ga da polako tone. Svaka čast Jurkići, imali su svoj plan i program i toga su se držali! Da nisu imali peh u vidu velike ribe koja im je drugi dan strgala 0,37 mm fc predvez pred podmetačem i na još jednoj ribi pod kojom je pukao štap mogla je biti skroz drugačija priča o prvaku i repki za 2024. Drugi dan su pobijedili Karlovčani (3,325 kg) koji su cijeli dan proveli vani i uhvatili mali limit. Sat vremena prije kraja su vidjeli Slogu kako “unutra” vadi ribu na teški texas, to pametno primijenili (popularni copy pejst) i uhvatili svoju čontu od 1,82 kg na texas rig koja im je ukupnu težinu podigla do prvog mjesta. Svaka čast Karlovčani!

Sloga Orešje uknjižila je dva druga mjesta proteklog vikenda. Kako Vignjević kaže ujutro su uhvatili limit uglavnom na neotežanog senka i poslije povećavali težinu kopajući teškim texasom po čambrljaji cijeli dan. Drugi dan su najveću ribu dana doduše potegli na Buzzbait ujutro u magli, vozeći se do “keeper” pozicije, a prvi dan su uhvatili na texas rig 14 (četrnaest) štuka.

Kako već spomenusmo od Hrvatske lige pastrvskg grgeča na četvrtom kolu oprostio se kao njen natjecatelj i povjerenik, začetnik i „prva udica“ HLPG-a Dalien Vignjević, zaokruživši je s petom titulom prvaka države u devet sezona natjecanja. Na vijeću ligaša HLPG za novog povjerenika izabran je Ivo Grgurić.

Imamo nikad više ekipa u ligi, nikad više mladih bassolovaca u ligi (sve tri ekipe ovogodišnje repke za Portugal imaju člana mlađeg od 21 godinu, a to možda i nije slučajno) i najbitnije – status rijeke Neretve koja je najbolja bassovska voda u Hrvatskoj, a možda i u Europi je definiran i udruga “Ekolink” iz Opuzena je dobila ribolovno pravo te se liga može napokon loviti na maloj Neretvi, bačinskim jezerima i ostalim vodama Dubrovačko-neretvanske županije. Ovo garantira da će bassolov u Hrvatskoj i dalje imati zamaha i vodu na kojoj se strast za malom zelenom ribom može razvijati, kaže Vignjević.

Reprezentacija za svjetsko prvenstvo 2024. u Italiji kombinacijom sezona 2022./2023. čine ekipe: Sloga Orešje, Piškor i HES Sisak.

TABLICA HLPG 2023.

 1. ŠRD Sloga Orešje Savage Gear 9 (11,15 kg)
 2. ŠRD Odra Velika Gorica 16 (8,88 kg)
 3. ŠRD Piškor Topfishing 17 (9,06 kg)
  4.ŠRD Jezera Bedekovčina 20 (8,12 kg)
 4. ŠRD Rak Rakitje 21 (7,12 kg)
 5. KŠR Korana Karlovac 23 ( 8,32 KG)
 6. ŠRU Petnja Sibinj 23 (6,37 kg)
 7. ŠRD HES Sisak 30 (4,14 kg)
 8. ŠRD Dugo Selo Rugvica 32 (3,54 kg)
 9. ŠRD Križevci 32,5 (3,95 kg)
 10. ŠRD Šaran Zaprešić 40,5 (0,80 kg)

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana