HRVATSKA LIGA PASTRVSKOG GRGEČA

3 min read

TEKST: SINIŠA SLAVINIĆ
FOTO: HLPG

Poveli dečki iz Zaprešića

OPUZEN – Startala je i liga HŠRS za prvenstvo Hrvatske u spin ribolovu pastrvskog grgeča. Prva dva kola bass prvenstva države održana su na kanalu Male Neretve kod Opuzena. Dakle na vodi koja je ne samo najbolja hrvatska bassovska voda, već i svjetska destinacija za ribolov ove vrste ribe, kako zbog brojnosti, tako i zbog obilja prekrasnih (kapitalnih) primjeraka pastrvskog grgeča.

U prvom kolu slavila je ekipa ŠRD Dugo Selo Rugvica (Robert Baricevic i Goran Ovčar Mladi) sa rekordnih 9,94 kg, koliko je težilo pet riba. Tim rezultatim su srušili “Slogin” rekord od 9,42 kg iz 2022. godine, koji je također ostvaren na Neretvi.
Ivan Čenan u paru s Krešom Šmitom (ŠRD Rak Rakitje) srušio je u prvom kolu rekord bassa u HLPG, ulovivši bassinu od 2,74 kg. Do sada je rekord, ulovljen na „Boku“, težio 2,38 kg.

Ribolov nije bio niti blizu lagan kako izgleda, iako je jako puno velikih 1,8 kg riba ulovljeno. Trening za tekmu je bio izuzetno važan kako bi se locirale ribe i prokužilo kako i na šta reagiraju. Ribe su bile u jako visokom stadiju prespawn-a, iako je i uhvaćeno par već izmriještenih riba. Viđeno je i nekoliko riba na gnijezdu, no nisu dirane i bile su manje. Većina je lovila na reakcijske mamce tipa neotežani shad, buzzbait ili veći worm, te ih koristila za powerfishing i brzo prelaženje pozicija u potrazi za velikom ribom. Kada se sve zbroji i oduzme, ključno je bilo pronaći vrstu terena na kojoj su se zadržavali veliki bassevi i onda preći što više sličnih tehnikom powerfishinga koja ti najviše odgovara i u koju imaš najviše povjerenja, izjavljuje Ivo Grgurić, povjerenik Hrvatske lige pastrvskog grgeča.
Drugo i treće mjesto u prvom kolu osvojile su ekipe HES Sisak sa 8,84 kg i ŠRD Piškor Zagreb sa 8,54 kg.
U drugom kolu prvo mjesto osvojila je ekipa ŠRD Šaran Zaprešić (Branimir Bikić i Siniša Pavlinić Mazda) sa 9,51 kg. Bikić i Mazda su i vodeća ekipa poslije dva kola prvenstva. Kako saznajemo od povjerenika lige dečki su lovili neotežanim shadovima i texas rigom, te brzo prelazili pozicije i tražili raspoložene velike ribe što im je uspjelo oba dana.
Drugo i treće mjesto osvojile su ekipe ŠRD Sloga Orešje sa 8,76 kg i ŠRU Odra Velika Gorica sa 8,66 kg.
Novi povjerenik lige Ivo Grgurić ne krije zadovoljstvo s održana prva dva kola:

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Obzirom da su ovo prva dva kola od kako sam izabran kao povjerenik, jako sam zadovoljan logistikom, tijekom događaja, ishodom, limitima, fair play-u, mojim ligašima, te se nadam da su i svi ostali zadovoljni te da sam barem donekle opravdao povjerenje.

Obzirom da su ovo prva dva kola od kako sam izabran kao povjerenik, jako sam zadovoljan logistikom, tijekom događaja, ishodom, limitima, fair play-u, mojim ligašima, te se nadam da su i svi ostali zadovoljni te da sam barem donekle opravdao povjerenje.
Prvenstvo se nastavlja početkom lipnja. Treće i četvrto kolo HLPG su na rasporedu 1. i 2. lipnja. Ponovo na kanalima Male Neretve kod Opuzena, pa ne treba sumnjati da neće pasti novi rekordi.

TABLICA HLPG POSLIJE DVA KOLA

  1. ŠRD Šaran Zaprešić 4,5 bodova (18,04 kg)
  2. ŠRD Piškor Zagreb 7,5 bodova (17,05 kg)
  3. HES Sisak 8 bodova (16,49 kg)
  4. ŠRD Dugo Selo Rugvica 9 bodova (16,635 kg)
  5. ŠRD Sloga Orešje 9 bodova (16,585 kg)
  6. ŠRD Rak Rakitje 11 bodova (15,835 kg)
  7. ŠRU Odra Velika Gorica 12 bodova (14,855 kg)
  8. KŠR Mrežnica Duga Resa 13 bodova (15,30 kg)
  9. ŠRD Petnja Sibinj 14 bodova (14,87 kg)
  10. ŠRD Jezera Bedekovčina 16 bodova (13,925 kg)
  11. ŠRK Križevci 21 bod (8,93 kg)

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana