KUP JADRANSKO-PODUNAVSKIH ZEMALJA

4 min read

TEKST: SINIŠA SLAVINIĆ
FOTO: SINIŠA SLAVINIĆ

Garešnička Ilova prva, đurđevački Peski treći

GAREŠNICA (19. – 21. 4.) – Proteklog vikenda u Garešnici je održan 18. jadransko-podunavski kup u lovu ribe udicom na plovak. Organizator natjecanja je bio RAJP-a, regionalna asocijacija ribolovaca jadransko-podunavskog područja, a domaćini hrvatski nacionalni ribolovni savez i ŠRD Ilova Garešnica. Dvodneva natjecanja održana su na jezeru Skresovi u Garešnici po hladnom i vjetrovitom vremenu. Štapove je ukrstilo dvanaest ekipa iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Hrvatske. Riba je dosta loše radila. Poslije veoma dobrih ulova na treningu za mnoge je težak ribolov i malo ulova na natjecanju, prije svega babuške i patuljana, bio neugodno iznenađenje, gotovo šok. Ribolovci su lovili štek i match tehnikom, a bonus ribe su bile krupni šarani i amuri. Match je ipak bio učinkovitija tehnika. Hrvatski ribolov predstavljale su najbolje plasirane ekipe s lanjske završnice Kupa Hrvatske, ŠRD Peski Đurđevac, ŠRD Vidovec i ŠRD Ilova Garešnica, koje je lani na Kupu jadransko-podunavskih zemalja u Crnoj Gori osvojilo četvrto mjesto. S puno očekivanja i nade Garešničani su kao domaćini ušli u ovogodišnje nadmetanje, Balkansko prvenstvo odnosno prvenstvo EX YU zemalja, kako ovo natjecanje još rado nazivaju sudionici. Može se reći da su znalački iskoristili domaću vodu i teške uvjete, kada je riba radila neočekivano slabo. Oba dana Garešničani su bili drugi. Prvog dana slavila je ekipa RD Brestnica Krško iz Slovenije, a drugog ŠRD Peski Đurđevac. Odlučivala je svaka ulovljena riba, a pogotovo krupnija babuška i bonus šarani. Na kraju, poslije dva dana nadmetanja izjednačeni u bod (po 21) bile su ekipe Ilove i slovenske Brestnice Krško. No, zahvaljujući boljoj kilaži na kraju su slavili domaćini, ekipa Ilove Garešnica. Sasvim zasluženo. Garešničani su ukupno ulovili 45350 grama ribe, a slovenska ekipa 40360. Iza drugoplasiranih Slovenaca, treće mjesto osvojila je ekipa ŠRD Peski Đurđevac (Ivica Vrabec, Tvrtko Krešić, Dino Jeftimov) s 22 boda. Đurđevčani su oba dana bili veoma dobri. Prvog dana treći, a drugog prvi.

Povijesni rezultat za ekipu ŠRD Ilova Garešnica ostvarili su Dražen Bengez, Josip Kutlić, Renato Hynek i Željko Kljajić (rezerva), dok su u vodstvu ekipe bili Marko Kutlić i Dražen Štajduhar.

Iskreno, nadali smo se ovakvom raspletu i rezultatu. Bilo je teško, ali na kraju smo uspjeli osvojiti veliki pehar Dunavsko-jadranskog kupa koji će godinu dana krasiti vitirine našeg društva, sve do sljedeće godine kada ćemo ga pokušati obraniti na Kupu jadransko-podunsvskih zemalja koje je zakazano na jezeru Modrac u Bosni i Hercegovini, kazao nam je na proglašenju Dražen Bengez, predsjednik ŠRD Ilova i prva udica garešničke ekipe.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Treći hrvatski predstavnik na ovom prvenstvu, ekipa ŠRD Vidovec (Andrija Vranić, Mladen Svačko, Antonio Težak) osvojila je sedmo mjesto sa 43 boda.

U pojedinačnom poretku prvo mjesto je osvojio je Filip Budić, član ekipe Rudar Bor iz Srbije, koji je prvog dana bio drugi, a drugog prvi u sektoru. Budić je ukupno ulovio 19855 grama ribe. Drugo mjesto, također s 3 boda (2-1) osvojio je član garešničke Ilove Josip Kutlić, ali s nešto slabijom kilažom od prvoplasiranog. Kutlić je ukupno ulovio 18110 grama ribe. Treće mjesto je osvojio član ŠRD Peski Đurđevac Ivica Vrabec sa 4 boda (2-2). Što se tiče ostalih hrvatskih natjecatelja vrijedi istaći šesto mjesto Dine Jeftimova (Peski Đurđevac) sa 6 bodova (4-2), i osmo Dražena Bengeza (Ilova Garešnica) sa 7 (4-3) bodova.

Sudački dio posla besprijekorno je obavio međunarodni sudac iz Hrvatske, Dražen Stipetić.

Nagrade najboljima uručili su gradonačelnik Grada Garešnica Josip Bilandžija, Andrea Bengez ispred Županije BBŽ i Đorđe Klepić, predsjednik regionalne asocijacije ribolovaca, RAJP, te Vladimir Sever predsjednik HŠRS-a.

TABLICA

  1. Ilova Garešnica Hrvatska 21 (45350)
  2. Bresnica Krško Slovenija 21 (40360)
  3. Peski Đurđevac Hrvatska 22
  4. Vrbas Laktaši Bosna i Hercegovina 26
  5. Rudar Bor Srbija 29
  6. Sarajevo 1906 Bosna i Hercegovina 40
  7. Vidovec Hrvatska 43
  8. Mak Dam Kumanovo Makedonija 45
  9. Podgorica Crna Gora 46
  10. Jezava Smederevo Srbija 56
  11. Glavatica Jablanica BiH 58
  12. Krkuša Veles Makedonija 61

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva
Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana