JASMIN JAPY SUBAŠIĆ NAJ SPINERAŠ HRVATSKE

5 min read

TEKST : SINIŠA SLAVINIĆ
FOTO: OBITELJSKA ARHIVA SUBAŠIĆ

Za uspjeh je bitan, trening, trening i samo trening

BJELOVAR, 1. prosinca 2022. – Za veterana Hrvatske spin lige u ribolovu pastrve umjetnim mamcem s obale, Jasmina Japya Subašića može se reći da je ove godine palio i žario natjecateljskim stazama u spin ribolovu diljem Hrvatske, ali i van nje. Subašić, član ŠRD Pastrva Sirač, ove se godine doslovce proštao spin ligom, ostavivši iza sebe i daleko mlađe kolege. Iskustvo i vitalnost pridonijeli su osvajanju naslova prvaka Hrvatske u spin ribolovu umjetnim mamcem s obale za 2022. Ove godine Japy, kako od milja prijatelji zovu ovog vrhunskog spineraša, okitio se i srebrom na prvom Kupu dunavsko-jadranskih zemalja, održanom u Bosni i Hercegovini. U njegovoj koleciji su i tri medalje sa svjetskih spineraških prvenstava. Dakle, puno je bilo razloga za ovaj razgovor i predstavljanje Jasmina Subašića.

Posljednjih nekoliko godina natjeće se u ekipi ŠRD Pastrva Sirač, ali Japy je Siščanin. U Sisku je završio osnovnu i srednju školu. Po završetku Željezničke škole odlazi u Zagreb gdje radi sve do odlaska u JNA. Po povrarku iz vojske počinje raditi u sisačkoj željezari, iz koje odlazi i u mirovinu.

PR: Od kada se baviš ribolovom? Od kada kreće tvoja natjecateljska aktivnost?
-Ribolovom se bavim od pete godine života, a s takmičarskim ribolovom sam počeo prije nekih osamnaest ili devetnaest godina, po nagovoru mog dragog prijatelja, pokojnog Željka Klipića, našeg poznatog ribiča, koji me uputio u čari natecateljskog ribolova. Hvala mu od srca,tu sam se našao i trajem i dan danas.
PR: Tijekom karijere gotovo konstantno si u vrhu hrvatskog natjecateljskog spineraškog ribolova. Koliko si se puta do sada penjao na postolje?
-Da te iste godine, kada sam krenuo u Hrvatsku spin ligu sam završio šesti i onda mi se otvorilo. Dva puta sam bio prvak Hrvatske, a zadnjih četrnaest godina sam stalno među prvih pet.
PR: Što je presudilo ove godine u tako „lakom“ osvajanju naslova prvaka? Konkurente si ostavio uvjerljivo od prvog kola Hrvatske spin lige i stalno si bio među prva tri?
-Točno je da sam ove godine uvjerljivo osvojio prvenstvo. Razlog mog rezultata su pripreme i česti odlasci na vodu i dokaz da godine nisu važne ako daš sve od sebe. I ja sam uspio u tome.
PR: Možda koju riječ o priboru kojim loviš, kojim si osvojio prvenstvo.
-Pribor kojim sam lovio je štap Flagman Azores1do5 grama, rola Shimano Stradic 2500, najlon Owner Broad 0,14 mm, a od varalica koristim razne leptiriće, tzv. mepsove i razne voblere, te najviše silikonske varalice raznih proizvođača.
PR: Što je bitno za uspješan spin ribolov pastrve?
-Kad je u pitanje pastrva za dobar uspjeh potreban je trening i samo trening, a normalno i malo sreće.
PR: Iza tebe je respektabilan broj nastupa za reprezentaciju Hrvatske. Koliko si puta do sada nastupio za reprezentaciju i koji su ti najbolji plasmani na svjetskim prvenstvima? Što bi posebice izdvojio?
-Da dugi niz godina sam u reprezentaciji. Petnaestak godina branim boje Hrvatske. Na što sam posebno ponosan? Naravno na osvojene tri svjetske medalje, dva srebra i jednu broncu. Posebno mi je draga srebrena medalja 2000. godine iz Italije, kada su se održavale ribolovne igre, ribolovna olimpijada na kojoj su sudjelovale 24 države.
PR: Ove godine si osvojio i medalju na prvom Dunavsko-jadranskom kupu. Tijekom godine osvojio si prva mjesta i na nekim prijateljskim varaličarskim natjecanjima, poput nedavno osvojenog trećeg mjesta na Kupu na Pajinom viru. Dakle iza tebe je jedna vema uspješna godina. Kakavi su planovi za sljedeću?


-Da, bio sam drugi na jadransko-podunavskom kupu u Bosni i Hercegvini. Nitko sretniji od mene. Ova godina mi je dala puno veselja, a dogodine tko zna,ako me zdravlje bude služilo, idemo dalje iako je šezdeseta blizu.
PR: Vratimo se na našu spinerašku reprezentaciju. Po kvaliteti naših spineraša ona je sigurno jedna od najboljih na svijetu. Uostalom tome u prilog govore i osvojene medalje. No, zadnjih godina baš i ne ide sve po planu. Nikako da se vratimo među pet najboljih. Što se događa? U čemu je problem?
-Gledajte naša repka je dosta stara i vučemo koliko možemo. No, nisu godine toliko ključne. Logistika je na prvom mjestu.Vidite nas osam ide na svjetsko i krpamo kraj s krajem. Na primjer Slovačka reprezentacija dolazi sa dvadeset i više ljudi, Češka s petnaest, Talijanska s dvadeset i da dalje ne nabrajam. Dolaze i tjedan dana ranije, a mi trčimo direktno iz kombija na trening. Teško je tu napraviti više. Kad tome dodate da mi sami kupujemo pribor uz pomoć klubova, mi smo još i dobri. Ma mi imamo kvalitetu, ali nemamo logistiku.
PR: I u slobodnom ribolovu, koliko znam, najradije blinkaš. Spin odnosno varaličarenje ti je, može se reći jedina ribolovna disciplina koju voliš, razvijaš i s kojom si uvijek na vodi. Na koje vode najradije ideš u slobodnom ribolovu i što, osim pastrva, najradije loviš?
-Za ribolov pastrve meni je najdraža voda Slunjčica u Slunju, gdje sam član i gdje po ribolovu možeš uloviti tridesetak divljih pastrva. Velika ljubav mi je i moja predivna rijeka Sava kod Siska, koja mi je dala bezbroj prekrasnih smuđeva i somova.


PR: Može li mali savjet za naše varaličare, na što i kako loviti smuđa i štuku u ovo doba?
-Savjet ne znam. Svi mi imamo neke tajne, ali oni koji me znaju smuđa lovim 90 posto na Relax silikonce. Kad idem na štuke moja udarna varalica su Idra miševi i KK žlice od našeg dragog Ivana Ilijanića iz Karlovca.
PR: Japy hvala na ovom razgovoru. Možda neka poruka za kraj našim ribolovcima i čitateljima.
-Bistro svima i čuvajmo naše rijeke.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana