MARIO MATIJAŠIĆ – NAJBOLJI HRVATSKI SPINERAŠ

6 min read

Tekst: Siniša Slavinić
FOTO: OBITELJSKA ARHIVA

Ogulinski osvajač svjetskih odličja

Casting je odličan temelj za ribolov

OGULIN – Ovogodišnje prvenstvo Hrvatske u spin ribolovu (pastrve umjetnim mamcem) s obale uvjerljivo je osvojio Ogulinac Mario Matijašić. U svijetu spineraškog ili varaličarskog ribolova itekako poznato ime. Višestruki reprezentativac Hrvatske u nekoliko spineraškh disciplina. Osvajač medalja na svjetskim prvenstvima, višestruki prvak Hrvatske.

Može se reći da se Mario ove godine prošetao kroz nacionalno prvenstvu u spin ribolovu s obale. Prvo mjesto, poslije osam kola osvojio je s uvjerljivih 17 bodova ostavivši drugoplasiranog za sedam bodova razlike. Na svih osam kola prvenstva Hrvatske Mario se penjao na pobjedničko postolje. Dva puta je bio prvi, te po tri puta drugi i treći. Zanimalo nas je u čemu je tajna ovako dobrog nastupa, kao i kakvi su planovi za sljedeću godinu kada Maria čekaju dva svjetska prvenstva u spin ribolovu. Onog s obale i onog iz čamca.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Za uvod spomenimo da je Mario rođeni Ogulinac. Natječe se od malena za ŠRD Ogulin, gdje je danas i u vodstvu tog kluba. Po struci je tehničar računalstva. Radi više od deset godina u Plinacro, ali ima i svoj obrt i bavi se distribucijom ribolovnog pribora za spineraški ribolov Pontoon21 putem internet trgovine.

  • PR: Od kada si u ribolovnim vodama i kako je to krenulo?
  • Ribolov je oduvijek bio dio mog života. Krenuo sam doslovno otkad ‘’znam za sebe’’ sa starijom ekipom koju bih uvijek povlačio za rukav da i mene povezu sa sobom. Rođen sam vrlo blizu rijeke Dobre i jezera Bukovnik pa kad sam nešto naučio i od staraca ižicao prvi set za ribolov uvijek bih koristio prilike i zbrisao u ribolov.
    PR: Od kada se natjećeš i s kojom si disciplinom krenuo?
  • Mislim da sam krenuo s nekih 12 godina u svijet natjecanja kao kadet u ekipi ŠRD-a Ogulin u lovu ribe udicom na plovak. Vrlo brzo je pala prva medalja i to je za mene bilo zbilja upečatljivo i nešto posebno. Od tada sam baš ustrajao u toj disciplini, a ubrzo sam se uključio i u casting – bacačke discipline koji je, uvijek volim naglasiti, odličan temelj općenito ribolova.
    PR: Koji su ti najbolji rezultati iz tog perioda?
  • U lovu ribe udicom na plovak kao ekipa postigli smo nekoliko dobrih ekipnih rezultata, ali i pojedinačnih te osvojili nekoliko naslova, ali sve na županijskoj razini jer kadeti i juniori tada nisu išli dalje pa je na tome i stalo. Ali razlog je i neophodna daljnja potpora i veća ulaganja u pribor i ostalo što tada i nije bilo izvedivo. U bacačkim disciplinama oduvijek smo pokušavali dostići Čabrane koji i danas rasturaju tu disciplinu. Najveći uspjeh ipak bio je nastup za repku na Europskom prvenstvu u castingu 2004. koje se održalo u Jastrebarskom.
    PR: Kada si krenuo s natjecanjima u spin ribolovu?
  • Još 2006. godine na rijeci Dobri održavala se Spin liga pa sam jednom prilikom bio pozvan kao sudac. Na prvu ta disciplina mi se baš svidjela pogotovo jer sam bio, ali i ostao potpuni zaljubljenik u ribolov pastrva. Uz to, svidjela mi se dinamičnost, brzina, puno ulova, razni trikovi, sustav bodovanja itd., ali i ekipa koja se tada natjecala. Naravno, već 2007. odlovio sam i prvu ligu i odmah sam ju i osvojio.
    PR: U kojima se spineraškim disciplinama natjećeš?
  • Natječem se u Spin ligi – lov pastrve umjetnim mamcem s obale te u Čamac ligi – lov predatora umjetnim mamcem iz čamca (u paru). Bio sam i dvije godine u Bass ligi – lov pastrvskog grgeča iz čamca, ali zbog rasporeda i slobodnog vremena ta disciplina je na žalost otpala.
    PR: Koliko si puta osvajao naslov prvaka Hrvatske?
  • Ovogodišnji naslov prvaka je četvrti. Prvak sam bio 2007., 2012. i 2018. No u svim ostalim godinama sam bio u top pet najboljih. U ligi u Lovu predatora iz čamca, s partnerom Hrvojem Kuzmićem bio sam dva puta prvak Hrvatske.
  • PR: Koliko si puta nastupio za reprezentaciju i koji su ti tu najbolji rezultati?
  • Znači, u castingu jednom, u lovu pastrva umjetnim mamcem 14 puta, u lovu umjetnim mamcem iz čamca također jednom. U kolekciji imam 3 svjetske ekipne medalje, dok sam pojedinačno bio više puta u top 10, a najbolji plasman sam imao u Italiji 2011. godine gdje sam završio 5. dok smo ekipno bili viceprvaci svijeta. Nastupam od 2007. pa sve do danas bez prekida (osim 2020. kada zbog Covida natjecanja nisu održana). Osim toga s partnerom Hrvojem Kuzmićem sam nastupio i na Svjetskim ribolovnim igrama u Južnoafričkoj Republici, na svjetskom prvenstvu ribolovu predatora iz čamca gdje smo bili vrlo dobri – 11. par na svijetu.
    PR: Ove si godine ponovo osvojio naslov prvaka Hrvatske u spinu s obale? Što je presudilo ove godine za osvajanje naslova?
  • Ova godina je doista ‘’moja godina’’. Naime ove godine u svih osam kola sam bio u prva tri što nikada nije uspjelo nikome pa čak ni prije mislim dok je bilo šest kola. Osim toga na Svjetskom prvenstvu u Bugarskoj sam pojedinačno bio deveti, a doista mi je malo nedostajalo sreće s bodovima da rezultat bude i bolji. Dakle, forma je tu. Ove godine smo prošli svakakve terene, vodostaje i veličine/količine riba. Jednostavno je trebalo biti brz i prilagodljiv ponajprije, a najviše mi je definitivno pomogla svestranost u tehnikama.
    PR: Što je inače važno za ostvarenje rezultata u spin ribolovu?
  • Svakako je to iskustvo u tom tipu ribolova te trening na kojem treba steći moguće scenarije natjecanja. To nije lako i zaista treba puno truda, ali i vremena koje treba provesti na vodi. Naravno, treba biti i u koraku sa tehnologijom, varalicama, opremom.
    PR: Kojim priborom loviš?
  • S priborom je stvar dosta individualna. Kod mene štapovi su nezamijenjivi i meni najbolji pastrvaški štapovi Pontoon21 Stylo. Role su višeg ranga Shimano i Daiwa, a varalice su doista paleta raznih brendova i ručnih radova.
    PR: Koja je prepruka za uspješan ribolov pastrve spin tehnikom s obale?
  • Dosta elemenata u ovoj discipline bazira se na pretpostavkama. Znači, dok ne vidimo ribu moramo pretpostaviti gdje je, ali i koju će varalicu prema vodi i ostalim elementima uzimati. To je nešto što nema definicije. Voda nam je uvijek drugačija i riba se uvijek drugačije ponaša. Tu je potrebno to, volim reći, ‘’šesto čulo’’ koje se može steći jedino treningom i vremenom provedenim na vodi.
    PR: Koje mamce preferiraš i kada koji “pale”?
  • Ne preferiram nijednu vrstu mamaca. Jednostavno se trudim biti svestran i savladati sve tehnike. Pravila nema i treba se prilagođavati.
    PR: Koji su daljnji planovi?
  • Planovi su biti još bolji gdje se doista nadam dovoljnoj količini vremena za treninge. Plan je uvijek biti u medalji pa se eto nadam da ćemo uskoro ponovno stati na podium.
    PR: Što očekuješ od nastupa sljedeće godine? Što Te sve čeka?
  • Dogodine nas čeka Svjetsko prvenstvo u Portugalu, što je na žalost upitno s obzirom na Covid. Portugal se jednom već odgodio pa nije sigurno da će se održati. Očekuje nas i Svjetsko prvenstvo u lovu grabežljivca iz čamca u Poljskoj što će svakako također biti izazovno.
    PR: Hvala na ovom razgovoru. Želim Ti ostvarenje svih planova, kao i reprezentaciji da se iz Portugala, poslije dosta godina, opet vrati s medaljom oko vrata.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana