USPOMENE – RIBOLOVNE VEDUTE

2 min read

FOTO: SINIŠA SLAVINIĆ I IGOR PAVIČIĆ

BLINKERAŠKI TROFEJ SLAVONIJE (I BARANJE)

Početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća u tadašnjoj Jugoslaviji natjecanja u blinkeraškom (spin, varaličarskom) ribolovu bila su prava rijetkost. Možda ih je u cijeloj Jugoslaviji bilo četiri-pet od čega dva u Hrvatskoj. Jedno od njih bio je Trofej Slavonije i Baranje kojeg su pokrenuli osječki ribiči 1973. (Zajednica SRD Osijek). Od 1975. pa sve do 1985. redovito sam nastupao na tom varaličarskom natjecanju, punih deset godina. Pobjedu je poslije trosatnog blinkanja odnosila najveća ulovljena riba, a u tih deset godina lovilo se uglavnom na staroj bjelobrdskoj Dravi i na erdutskom dunavcu, bari Porić. Natjecanje je u pravilu održavano zadnju nedjelju u listopadu. Ja sam u Osijek iz Bjelovara obično stizao dan ranije u subotu, autobusom. Prespavao bih najčešće u hotelu Central ili Royal. Drugi dan ujutro bi me pokupio netko od domaćina i odvezao na mjesto natjecanja. Godine 1978. uspio sam s jednom štukom osvojiti čak peto mjesto i nagradu (još je i danas čuvam) kutiju punu ruskih varalica – žlica. Jedne godine na natjecanju je nastupila i varaličarska ekipa SRD Česme Bjelovar u kojoj su osim mene još bili pokojni Zvonko Sutnjak i Zlatko Vinceković. Pamtim i godinu kada sam na natjecanje vodio i danas poznatog spineraša i ribolovca Igora Pavičića. Tada mladog juniora. Te godine smo do Osijeka došli autobusom, a natrag vlakom do Đurđevca, a dalje autobusom (pruga od Kloštra do Bjelovara bila je tada još van prometa).

Ono na što me ovi osiječki dani posebno podsjećaju u ovo doba godine i po čemu ću ih pamtiti, osim ribolova i puno uzbudljivih i lijepih trenutaka na vodi, su dragi domaćini i brojna prijateljstva stečena tih godina. Na žalost većina tih dragih ljudi, poznatih ribolovaca, ribolovnih sportskih djelatnika, intelektualaca i ribolovnih pisaca i novinara više nisu živi, poput Vadimira Zobundžije, pa i potpisnika ove spomen diplome (Stjepan Nađ i Jugoslav Vincenc) koju su dobili svi sudionici Trofeja Slavonije i Baranje 1975.

Trofej Slavonije uspio se održati sve do danas, pa ga slavonski ribolovci još uvijek organiziraju krajem svake godine. Bravo dečki!

Siniša Slavinić

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana