NOVOGODIŠNJI KUP PO TRIDESETI PUT

4 min read

TEKST: SINIŠA SLAVINIĆ
FOTO: SINIŠA SLAVINIĆ

GAREŠNICA (19. 12. 2021.) – Po 30. put je održan Novogodišnji kup u lovu ribe udicom na plovak. Jezero Skresovi ŠRD „Ilova“ u Garešnici dočekalo je u nedjelju 33 ribolovca iz gotovo cijele središnje Hrvatske, pa i šire (sve do Sunje i Nove Gradiške), djelomice prekriveno tankim slojem leda. No, to nije smetalo veseloj ekipi da odlovi četverosatno natjecanje, koje je 1990. godine pokrenula grupa entuzijasta, u želji da na kraju godine okupi „braću po štapu“ i da se od stare godine oproste na vodi, uz ribolov, iće i piće i da jedni drugima zažele sve najbolje u Novoj.

Među pokretačima tog natjecanja, 1990. godine, koje se održalo sve do danas, bili su Darko Turković, Zdravko Hodak, Miro Sever, Josip Hosi, Vladimir Sever i Siniša Slavinić. Prvo natjecanje je održano 1990. na rijeci Česmi.

Do sada Novogodipnji kup nije održana dva puta. Godine 1991. zbog rata i prošle zbog Covid-a.

Ovogodišnji Novogodišnji kup održan je po hladnom, ali sunčanom danu, bez vjetra, pa je na obali jezera Skresovi bilo ugodno. Lovilo se gotovo isključivo match tehnikom. Ribolov je bio iznimno težak, a ulov vema slab. Natjecatelji su bili podjeljeni u tri sektora. Uglavnom je lovljena babuška, u prosjeku do dva komada po natecatelju i to prije svega u A sektoru u kojem je ulovljeno najviše ribe. U B i C sektoru ulovi su bili nešto slabiji, a pogotovo u C sektoru gdje je primjerice, trećeplasirani Josip Hosi osvojio treće mjesto sa 70 grama, koliko je težilo pet uklija, koje je nekako na površini ulovio kederaškim štapom.

Od 33 natjecatelja 14 ih je ostalo bez ulova. Lovilo se daleko od obale, finim sistemima. Nije se puno hranilo, a malene kuglice hrane s crvima trebalo je precizno praćkati ispred plovka. To i fini sistemi garantirali su nekoliko girzova koje je trebalo u što većem postotku realizirati za dobar plasman. Pobjedu je na kraju odnio Garešničanin Renato Hynek, koji je pobjedio u A sekoru sa 10.740 grama ulova. Renato je ulovio gotovo više nego svi ostali natjecatelji zajedno. Drugi je bio pobjednik C sekora Stjepan Meseš (Nova Gradiška) s 2055 grama ulova, a treće mjetso je osvojio Dejan Vondrak (Sunja) pobjednik B sektora sa 1460 grama ulova.

Organizator natjecanja ŠRS Bjelovarsko-bilogorske županije osigurao je za sve natjecatelje spomen medalje, a za pobjednike sektora i ukupne pobjednike pehare.

Natjecanje je završeno zajedničkim druženjem uz pečene krvavice i kiselo zelje. Naravno i uz kuhano vino.

Podsjetimo na povijest ovog natjecanja.

Prvi Novogodišnji kup, u organizaciji Zajednice SRD Bjelovar, održan je 30. prosinca 1990. na rijeci Česmi, po sunačnom, gotovo jesenjem ugođaju. Tada je nastupilo je 12 ribolovaca, a «pobjedu» je odnio Josip Hosi, član SRD «25. maj» Markovac Trojstveni. Iako je dan bio lijep, na stazi postavljenoj od starog drvenog mosta prema Severinčici, na Česmi, nitko od sudionika nije ulovio ni ribice, pa su nagrade izvalačene iz šešira. Od tada natjecanje je u različitim organizacijama (Županijski ŠRS bjelovarsko-bilogorski, ŠRD «Česma») održavano sve do današnjih dana, kao pojedinačno natjecanje, uz pauze, kako već spomenusmo 1991. i 2020. Okupljalo je, ovisno o odazivu (već prema tome koliko je bilo hladno i snijegom zameteno) od tri-četiri ribolovca pa do pedesetak, točnije 54, koliko ih se odazvalo na Novogodišnji kup (iz cijele Hrvatske) 2017., održanom na ribnjaku ŠRD Ribič u Rovišću (tada je pobjedio Ivica Vrabec iz Đurđevca sa 2665 grama ulova). Kup održan 2000. na Bjelovackoj imao je međunarodni karakter jer su na njemu nastupili i rbolovci iz Bosne i Hercegovine. Najviše puta Novogodišnji kup su osvajali Vladimir Sever, ŠRD Bjelovar (1992., 1993. i 1998.) i Ivica Vrabec, ŠRD Peski Đurđevac (2014., 2015. i 2017.).

Ribolov na Novogodišnjem kupu je uvijek bio težak, ali radost ribolova, te druženje, uvijek su sve nadomještali. Bilo je i slučajeva, kada su ribiči morali razbijati led i loviti kroz rupe u ledu, kao 1995. na sportskom ribnjaku u Severinu, kada je samo šest ribolovaca uovilo ribu. Lovilo se kroz rupe u ledu i 2003. kada su led, da bi mogli loviti, razbijali na rijeci Česmi. Godine 1996. led je bio tako debeo na rijeci Česmi da se moglo loviti tek kroz rupu kod betonskog mosta ribnjačkog kanala. Svi sudionici druženja zabacili su udice zato na isto mjesto, a najsretniji je bio Dražen Štajduhar (Bjelovar) s ulovljene dvije sitne crvenperkice.

Ni snijeg, ni hladnoća, nisu mogli odbiti ribolovce da se pojave na ovom natjecanju. Iz godine u godinu kup je organiziran na različitim vodama. Do sada je održavan na rijeci Česmi, rječici Bjelovackoj, staroj Česmi u Narti, sportskim ribnjacima u Severinu i Tomašu, kanalu iza Česme podno Narte, pa i na Toplici u Daruvaru, a posljednjih godina na jezeru Skresovi u Garešnici.

NOVOGODIŠNJI KUP 2021.
A SEKTOR

  1. Renato Hynek 10740
  2. Alen Kanjka 3180
  3. Branko Prpoš 1390
  4. Denis Žili 1140
  5. Siniša Slavinić 680

B SEKTOR

  1. Dejan Vondrak 1460
  2. Ivan Međimurec 1370
  3. Dejan Havranek 1290
  4. Tomisleav Studen 1265
  5. Robert Najman 1075

C SEKTOR

  1. Stjepan Meseš 2055
  2. Matija Klimeš 1090
  3. Josip Hosi 70
  4. Lidija Orač 40
  5. Dino Jeftimov 0
Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana