VELIKANI NATJECATELJSKOG (PLOVKAROŠKOG) RIBOLOVA

4 min read

TEKST: SINIŠA SLAVINIĆ
FOTO: SINIŠA SLAVINIĆ

Čovjek koji je (na)učio Amerikance ribolovu na plovak

Prošle su tri godine od kako je ovaj svijet napustio Mick Thill, jedan od svjetskih velikana plovkaroškog natjecateljskog ribolova, te onog kroz otvore u ledu. U Engleskoj, u kući svoje sestre, 18. studenog 2018. umro je Amerikanac Mick Thill. Neobičan po mnogočemu, ribolovni inovator (poznat po inovacijama raznih vrsta plovaka), natjecatelj od najranijeg djetinjstva, ribolovac koji je plovkaroški natjecateljski ribolov donio u Sjedinjene Američke Države. Jedini i prvi Amerikanac koji je ušao u englesku ribolovnu kuću slavnih.

Za Micka Thilla, američkog reprezentativca u lovu ribe udicom na plovak, prvi put sam čuo 1982. kada je osvojio srebrnu medalju na svjetskom prvenstvu održanom u Sjevernoj Irskoj, na kanalu Newry. Thill je svoje prvo svjetsko postolje osvojio s 680 grama ulova (tada se je samo zbrajao ukupni ulov), iza Kevina Ashurta, engleskog internacionalca i plodnog autora o plovkaroškom ribolovu, koji je naslov svjetskog prvaka osvojio sa 820 grama ulova. Te godine slavila je reprezentacija Nizozemske. Thilla sam prvi put imao priliku uživo gledati 1990. na svjetskom prvenstvu održanom u Mariboru. Te godine domaćin svjetskog prvenstva bila je tadašnja SFR Jugoslavija. Prvenstvo sam pratio za časopis „Ribolov“, glasilo Sportsko ribolovnog saveza Hrvatske (u čijoj sam redakciji tada bio), a usput sam i izvještavao i za zagrebačke Sportske novosti i beogradski ZOV. Nisam želio tada propustiti priliku a da, bar prvi dan natjecanja, ne pogledam kako Thill lovi, a i da razmijenim s njim nekoliko rečenica poslije natjecanja. Te godine u Mariboru su slavili Francuzi u ekipnom poreku, a Englez Bob Nudd je osvojio svoj prvi svjetski naslov. Tadašnja reprezentacija Jugoslavije osvojila je 21. mjesto, a Amerikanci su bili zadnji – 25. Mick Thill je oba dana ostao bez ulova, kao i dosta natjecatelja na tom svjetskom prvenstvu, i na kraju je osvojio neslavno 104. mjesto. No, nije se predavao, nastavio je nastupati, organizirati i dovoditi američku reprezentaciju na svjetska prvenstva koja su slijedila. Ravno deset godina poslije prve osvojene medalje, na SP u Enniskillenu u Irskoj 1992. godine Thill na rijeci/jezeru Erne osvaja broncu i treće mjesto na svijetu sa 7 sektorskih bodova i ukupno ulovljenih 9520 grama ribe. Te, 1992. naslov svjetskog prvaka osvojio je sa 3 boda Australijanac Owesson (9020 grama ribe), dok je drugo mjesto osvojio Talijan Guiccarai sa 4 boda i 15.290 grama ribe. Talijani su slavili u ukupnom poretku.

Za Thilla su govorili da je „genijalni Amerikanac“, koji je doveo plovkaroški ribolov u SAD, što nije bilo nimalo lako ni jednostavno u zemlji u kojoj se preferira mušičarski i spin ribolov, a posebice ribolov na pastrvskog grgeča.

Thill je rođen 1947. u Chicagu. Tu je s ocem išao u ribolov na lokalne vode. S dvanaest godina s majkom odlazi u Englesku i tu počinje njegova „plovkaroška“ ribolovna priča. Uz ribolov igra i nogomet. Počinje se natjecati u lovu ribe udicom na plovak i već kao teenager ostvaruje prve pobjede. Član je Essex Country kluba (ako se ne varam upravo je s tim klubom osvojio i naslov svjetskog klupskog prvaka). Lovi i uči od, tada još mladih, budućih svjetskih prvaka, koji pale i žare natjecateljskim stazama kao što su Bob Nudd, Kevin Ashurt, Ivan Marks i drugi. Ranih osamdesetih se vraća u SAD i uči Amerikance europskom ribolovu na plovak. Može se reći da je bio otac modernog plovkaroškog ribolova u SAD-u. Okuplja zainteresirane, organizira Chicago Land Bank Anglers klub u Ilinoisu, te američki nacionalni savez za plovkaroški ribolov – AFA (American Fishing Association) s kojim postaje član svjetske ribolovne federacije (FIPSed). Od tada svake godine organizira američku nacionalnu reprezentaciju i nastupa na svjetskim prvenstvima. Vodi kao kapetan i nastupa s američkom reprezentacijom na natjecanjima u ribolovu kroz otvore u ledu („ice fshing“), s kojom na svjetskim prvenstvima osvaja i nekoliko ekipnih zlatnh i srebrnih medalja.

Tijekom godine, ipak, veći dio godine živi u Engleskoj gdje se natječe (i u Irskoj i okolnim zemljama). S obzirom da u Americi nije bilo potrebnog pribora za natjecateljski ribolov u lovu ribe udicom na plovak, baca se u poslovne vode. Uvozi pribor, pokreće razne ribolovne programe u svojoj firmi, ponajviše vezane uz inovacije i proizvodnju plovaka i sl. No, Thill nikada nije imao smisla za posao i često je bio u poslovnim problemima. No, ribolov i natjecanja je volio bezgranično. To mi je i potvrdio u jednom intervju koji sam radio prije ohoho godina sa njim (mislim u Mađarskoj) na svjetskom prvenstvu na jezeru Velence, uz svoj nadaleko prepoznatljivi smiješak kojeg nije skidao s lica. Spomenimo, onako usput, da ga je jedan ženski engleski časopis proglasio za najzgodnijeg muškarca – ribolovca godine.

Posljednjih godina američke reprezentacije više nema na svjetskim prvenstvima u lovu ribe udicom na plovak. Nema više ni Thilla. Umro je 2018. u svom domu u Londonu, u 71. godini. Iako Amerikanci nisu prepoznali njegove zasluge, Englezi su mu se odužili za njegov doprinos sportskom ribolovu uvrstivši ga u svoju ribolovnu kuću slavnih – „National Freshwater Fishing Hall of Fame“.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana