OTVORENJE RIBOLOVNE SEZONE

3 min read

TEKST : SINIŠA SLAVINIĆ
FOTO: SINIŠA SLAVINIĆ

Šaran, babuška i poneki amur

BJELOVAR (11. 3. 2023.) – Mjesec ožujak, već je postala tradicija, u znaku je otvaranja ribolovne sezone na sportskim ribnjacima bjelovarskog kraja. Tako je to od početak i nastanka mnogobrojnih sportskh ribnjaka, što većih što manjih, od tek pola hektar površine velikih do onih većih od četiri hektara. S izgradnjom sportskih ribnjaka, kako bi doskočili pomanjkanju prirodnih vodenih površina, bjelovarski ribolovci krenuli su sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Od tada do danas izgradili su ih četrnaestak, koliko ih ima četrnaest ribolovnih društava danas udruženih u Zajednicu športsko ribolovnih društava i udruga Bjelovar, koja je nositelj prava gospodarenja tim vodama i vodi brigu o njihovom poribljavanju i čuvanju. Ukupno Zajednica ŠRDiU na brizi ima 23,7 hektara umjetnih jezera. Među njima su i četiri sportska ribnjaka SRD Česma Bjelovar, ovdašnjeg najstraijeg (1929. godine osnovanog) i najvećeg ribolovnog društva, koje je ovogdišnje otvaranje sezone na njima upriličilo u subotu, 11. ožujka. Ribolov je na sportskim ribnjacima dozvoljen tijekom cijele goidne, ali obilježavanje otvaranja sezone zadržalo se i upriličuje se svake godine. Tako je bilo i ove, kada su vrijedni članovi UO SRD Česma za sve koji su se tog dana našli na ribnjacima društva organiziralo kuhanje fiš paprikaša. Fiš je bio odličan, a skuhan je od četiri vrste ribe i besplatno podijeljen članstvu i gostima.

Ribnjaci bjelovarskog društva u Tomašu su bogati raznim vrstama ribe, no najviše je u njima babuške, šarana i amura. Riba je na otvaranju sezone dobro primala iako je dan bio prohladana, s povremenom kišom i uz pirkanje sjevernog vjetra. Uoči otvaranja sezone, kako saznajemo od predsjednika društva Marijana Žugovića Zajednica ŠRDiU Bjelova je poribila ovdašnje sportske ribnjake s prvom turom ribe, a u prve tri kazete ribnjaka SRD Česma u Tomašu pušteno je 250 kg šarana veličine 1,5 kg. Ovaj tjedan šaranima težine 3,5 do 6 kg Zajednica će poribiti i četvrti sportski ribnjak SRD Česma na kojem važi režim „ulovi i pusti“ i na kojem se može loviti samo uz korištenje prostirke, antiseptika za ribe i sl.

S prva tri ribnjaka ribolovci, uz plaćanje donacijske dozvole za poribljavanje, mogu ponijeti kući dvije ulovljene plemenite ribe (šaran i amur) težine do 5 kg, dok se oni teži moraju vratiti i ovdje natrag u vodu.

Chris standing up holding his daughter Elva

Na otvaranju sezone najviše se lovilo klasičnim dubinskim te feeder tehnikom i na plovak. Od mamaca najuspješnijim se pokazao kukuruz šećerac, kad je u pitanju šaran i amur, dok je babuška najbolje radila na tanku crvenu glistu i crviće.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana