PASTRVAŠKO PRVENSTVO NA BRZIM VODAMA PRIRODNIM MAMCEM

3 min read

TEKST: SINIŠA SLAVINIĆ
FOTO: SINIŠA SLAVINIĆ

Naslov u Sisak donio Saša Borošić

NOVI MAROF (3. travnja) – Šestim kolom, održanim na rijeci Bednji, završeno je ovogodišnje izdanje Hrvatske ribolovne lige u ribolovu pastrve prirodnim mamcem na brzim vodama. Ove godine u završnici prvenstva Hrvatske u ovoj disciplini u šest kola natjecalo se dvanaest ribolovaca, a sva kola su održana na rijeci Bednji kod Belskog Dola. Prvenstvo će se pamtiti po hladnom i lošem vremenu, vjetrovitom i teškom za ribolov, tijekom većeg dijela. Pogotovo u zadnjem kolu, koje je održano na nabujaloj, mutnoj i brzoj Bednji, uz snijeg na vrhovima okolnih planina. No, i na tako teškoj vodi bilo je ulova. Uglavnom pod nogama, pod samom obalom, između kamenja, najbolji su uspjeli „iščačkati“ poneku kalifornijsku pastrvu.

U zadnjem kolu najuspješniji je bio Zlatko Poparić, član TPK Zagreb, koji je uspio uloviti pet pastrva i tako osvojiti prvo mjesto. Drugo i treće mjesto podijelili su Saša Borošić (ŠRU Smuđ Sisak) i Siniša Slavinić (SRD Česma Bjelovar), sa po četiri ulovljene ribe (u svakom izlasku po jednu).

Poslije šest kola naslov prvaka Hrvatske osvojio je Siščanin Saša Borošić sa 20 bodova i 28 ulovljenih riba. Saša je u šest kola tri puta bio drugi, te po jednom treći, četvrti i sedmi.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Najvažnije je bilo ove godine biti ujednačen u svakom kolu lige. S obzirom da se je lovilo slabo ili nikako, u svakom kolu je bilo važno upisati se u svakoj „gari“, bar sa po jednom ribom. To je garantiralo plasman među tri-četiri najbolja, istiće Saša Borošić.

Drugo mjesto osvojio je Zlatko Poparić (TPK Zagreb) sa 24 boda i 33 ulovljene ribe, a treće Željko Kljajić (Peščenica Zagreb) sa 28 bodova i 40 ulovljenih pastrva.

Podsjetimo na osnovna pravila ove discipline. Ribolov je dozvoljen samo uz upotrebu određenog mamca, identičnig za sve, s udicama bez kontrakuke, a sva ulovljena riba se odmah po ulovu vraća natrag u vodu. Lovi se posebnim, do deset metara dugim „trota torente“ štapovima s mogučnošću prilagođavanja (skraćivanja i produživanja) duljine štapa.

Spomenimo da sljedeći mjesec reprezentacija Hrvatske u ovoj disciplini putuje u Francusku, u Pont de Cheury, gdje će 28. i 29. svibnja nastupiti na 23. svjetskom prvenstvu u ovoj discplini. Favoriti su reprezentacije Italije, Bugarske i Francuske. Francuski slatkovodni ribolovni savez je domaćin prvenstva, poslije dvije godine pauze, u kojima nije održano zbog korone. U tih proteklih 23 izdanja svjetskog prvenstva u ribolovu pastrve prirodnim mamcem na brzim vodama, koje organizira svjetska ribolovna federacija za slatkovodni ribolov FIPSed, hrvatska reprezentacija samo jednom nije nastupila na SP i to na onom održanom u Slovačkoj. Francuzi do sada još nikada nisu osvojili naslov svjetskih prvaka. Bili su drugi i treći, ali nikada prvi, pa će nastojati iskoristiti domaću vodu i oduzeti dugogodišnju krunu u ovoj disciplini Talijanima. Sljedeće godine domaćin SP-a je Hrvatska, kada će se najbolji pastrvaši prirodnim mamcem na brzim vodama iz desetak zemalja Europe štapove ukrstiti na Sutli u Kumrovcu, s obzirom da je domaćin SP 2023. Hrvatski športsko ribolovni savez.

TABLICA PH PASTRVE 2022.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva
  1. Saša Borošić, Smuđ Sisak 20
  2. Zlatko Poparić, TPK Zagreb 24
  3. Željko Kljajić, Peščenica Zagreb 28
  4. Boris Grubić, Smuđ Sisak 30
  5. Marko Minanov, Smuđ Sisak 31
  6. Siniša Slavinić, Česma Bjelovar 33
  7. Darko Jurešić, Smuđ Sisak 34
  8. Anđelo Orač, TPK Zagreb 35
  9. Damir Habunek, Peščenica Zagreb 43
  10. Mišo Minanov, Klen Majur 49
  11. Darko Pažulić, Peščenica Zagreb 63
  12. Vladimir Sever, ŠRD Bjelovar 65

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana