PRVENSTVO HRVATSKE U BACAČKIM DISCIPLINAMA

2 min read

Tekst: Siniša Slavinić

Zapostavljeni castingaši

OGULIN – Pomalo u sjeni drugih ribolovnih disciplina, natjecatelji u bacačkim disciplinama (casting sport) odradili su svoje ovogodišnje prvenstvo Hrvatske. Casting liga Hrvatske održana je kroz pet kola (četiri kola i Kup Hrvatske) koja su održana u Čabru, Ogulinu i Donjem Miholjcu. Upravo su iz ova tri grada nastupili natjecatelji u tzv. suhim dsciplinama koja se odvijaju na nogometnim stadionima ili sličnim površinama. Na žalost, već godinama su naši castingaši pomalo zanemareni, a samo zahvaljujući entuzijastima iz nekolicine klubova (ŠRD Ogulin, Čabranka Čabar i Udica Donji Miholjac) liga i natjecanja u bacačkim disciplinama (rukovanju priborom i pogađanju meta različitim tehnikama i s različitih udaljenosti odnosno bacanju u dalj, utega i muhe), se održala i u Hrvatskoj. Bacači su unatoč svemu redoviti sudionici svjetskih i europskih prvenstava (koja organizira njihova krovna svjetska bacačka organizacija), a s kojih, malo-malo, pa donesu medalju iz neke discipline. Na žalost ove godine u casting ligi Hrvatske nastupilo je samo 18 natjecatelja iz tri spomenuta kluba.

U petoboju (skich, arenberg, dalje – uteg, arenberg i dalj – muha) za juniore naslov prvaka Hrvatske ponio je Luka Majetić (ŠRD Ogulin) sa 1377,03 boda.

U kategoriji petoboj juniorke prvo mjesto osvojila je Nina Sudarić (Udica Donji Miholjac) sa 877,64 boda, ispred klupske kolegice Mie Sudarić koja je osvojila 751,93 bod.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

U kategoriji petoboj seniori nastupilo je najviše natjecatelja – njih šest. Prvo mjesto osvojio je višestruki hrvatski reprezentativac i osvajač svjetskih medalja, Goran Ožbolt (Čabranka Čabar) sa 1883,69 bodova, drugo Marko Popović (Čabranka Čabar) s 1824,84 boda i treće Srećko Lutz (ŠRD Ogulin) sa 1219,74 boda.

U kategoriji petoboj seniorke, Sanja Macanić (Udica Donji Miholjac) je ukupno pogodila 315,17 bodova.

U kategoriji troboj (skich, arenberg i uteg dalj) Ena Guba osvojila je 557,63, a drugoplasirana Ena Sudarić (obje članice Udice Donji Miholjac) 454,77 bodova.

U kategoriji troboj kadeti prvo mjesto osvojio je Teo Kostelić (ŠRD Ogulin) sa 574,20 bodova, drugo Jakov Špehar (ŠRD Ogulin) sa 419,60 i treće Ivan Kinjerovac (Udica Donji Miholjac) sa 315,66 bodova.

Kako bi se i kod nas omasovila ova zanimljiva i u svijetu veoma cijenjena ribolovna (tehnička) disciplina, koja je opstala još od pedeseth godina prošlog stoljeća, unatoč svih teškoća, krajnje je vrijeme da se počne sustavno raditi u Hrvatskoj upravo na ovoj disciplini.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana