PRVENSTVO HRVATSKE U BACAČKIM DISCIPLINAMA

2 min read

Tekst: Siniša Slavinić

Zapostavljeni castingaši

OGULIN – Pomalo u sjeni drugih ribolovnih disciplina, natjecatelji u bacačkim disciplinama (casting sport) odradili su svoje ovogodišnje prvenstvo Hrvatske. Casting liga Hrvatske održana je kroz pet kola (četiri kola i Kup Hrvatske) koja su održana u Čabru, Ogulinu i Donjem Miholjcu. Upravo su iz ova tri grada nastupili natjecatelji u tzv. suhim dsciplinama koja se odvijaju na nogometnim stadionima ili sličnim površinama. Na žalost, već godinama su naši castingaši pomalo zanemareni, a samo zahvaljujući entuzijastima iz nekolicine klubova (ŠRD Ogulin, Čabranka Čabar i Udica Donji Miholjac) liga i natjecanja u bacačkim disciplinama (rukovanju priborom i pogađanju meta različitim tehnikama i s različitih udaljenosti odnosno bacanju u dalj, utega i muhe), se održala i u Hrvatskoj. Bacači su unatoč svemu redoviti sudionici svjetskih i europskih prvenstava (koja organizira njihova krovna svjetska bacačka organizacija), a s kojih, malo-malo, pa donesu medalju iz neke discipline. Na žalost ove godine u casting ligi Hrvatske nastupilo je samo 18 natjecatelja iz tri spomenuta kluba.

U petoboju (skich, arenberg, dalje – uteg, arenberg i dalj – muha) za juniore naslov prvaka Hrvatske ponio je Luka Majetić (ŠRD Ogulin) sa 1377,03 boda.

U kategoriji petoboj juniorke prvo mjesto osvojila je Nina Sudarić (Udica Donji Miholjac) sa 877,64 boda, ispred klupske kolegice Mie Sudarić koja je osvojila 751,93 bod.

U kategoriji petoboj seniori nastupilo je najviše natjecatelja – njih šest. Prvo mjesto osvojio je višestruki hrvatski reprezentativac i osvajač svjetskih medalja, Goran Ožbolt (Čabranka Čabar) sa 1883,69 bodova, drugo Marko Popović (Čabranka Čabar) s 1824,84 boda i treće Srećko Lutz (ŠRD Ogulin) sa 1219,74 boda.

U kategoriji petoboj seniorke, Sanja Macanić (Udica Donji Miholjac) je ukupno pogodila 315,17 bodova.

U kategoriji troboj (skich, arenberg i uteg dalj) Ena Guba osvojila je 557,63, a drugoplasirana Ena Sudarić (obje članice Udice Donji Miholjac) 454,77 bodova.

U kategoriji troboj kadeti prvo mjesto osvojio je Teo Kostelić (ŠRD Ogulin) sa 574,20 bodova, drugo Jakov Špehar (ŠRD Ogulin) sa 419,60 i treće Ivan Kinjerovac (Udica Donji Miholjac) sa 315,66 bodova.

Kako bi se i kod nas omasovila ova zanimljiva i u svijetu veoma cijenjena ribolovna (tehnička) disciplina, koja je opstala još od pedeseth godina prošlog stoljeća, unatoč svih teškoća, krajnje je vrijeme da se počne sustavno raditi u Hrvatskoj upravo na ovoj disciplini.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana