Ribolov pastrve prirodnim mamcem na jezeru

3 min read

PRVENSTVO HRVATSKE

Tekst: Siniša Slavinić
Foto: Siniša Slavinić

ZAGREB – Zagrepčanin Zoran Štefanić, član ŠRD Peščenica, osvojio je ovogodišnji naslov prvaka Hrvatske ribolovu pastrve prirodnim mamcem na jezeru. Štefanić je u šest kola osvojio 20 bodova i ukupno ulovio 84 pastrve. Drugo mjesto osvojio je Boris Grubić (Smuđ Sisak) s 21 bodom (109 riba), a treće Anđelo Orač (TPK Zagreb) s istim brojem bodova, ali s 87 ulovljenih riba.

Ribolov pastrve prirodnim mamcem na jezeru omiljena je ribolovna disciplina u dosta europskih zemalja, ali i van nje. Hrvatski športsko ribolovni savez organizira nacionalno prvenstvo u ovoj disciplini već desetak godina, a ove godine svih šest kola održano je na jezeru Granešina u Zagrebu na kojoj je ovakav način ribolova moguć (po međunarodnim standardima) i dozvoljen. Jezerom uspješno već dugi niz godina gospodari Udruga športskih ribolovaca invalida Domovinskog rata Republike Hrvatske Zagreb.

Ovogdišnje izdanje prvenstva Hrvatske pamtit će se po ulovima velikih primjeraka pastrva, teških do 3 kg, ali i po neizvjesnom rezultatu sve do zadnjeg kola prvenstva, o čemu najrječitije govori podatak da su prva četiri natjecatelja u samo 2,5 boda razlike.

Treba napomenuti da je ovo veoma atrativna i aktivna ribolovna disciplina u kojoj tijekom jednog natjecanja – kola lige ribolovac izmjenjuje pozicije i određeno vrijeme lovi (na osam) startnih mjesta. Od mamaca po pravilima dozvoljena je upotreba samo camola (vrsta crva) i gliste, a lovi se samo s udicama bez kontrakuke. Lovi se specifičnim priborom za ovaj „totta lago“ način ribolova, specijalnim tele-match štapovima s osjetljivim vrhom koji se izrađuju za ovakav način ribolova. Osnovni sistem, kojim se najčešće lovi je jednistavan. Na rolu dolazi najlon promjera do 0,20 mm, a na njega se navlači „bombeta“ (bombarda – tonuća, plivajuća ili sporotonuća), različite gramaže (ovisno o osjetljivosti štapa). Ispod bombarde se veže trostuka vrtilica, a na nju ide dugi (i do 1,5 m) predvez od tanjeg najlona s udicom na koju se postavlja camola (ili glsta) tako da se vrti (kao leptir) kada ide kroz vodu. Mamac se zabacuje i potom lagano vuče prema obali uz razne tehnike “cimanja“ ili brzine i dubine povlačenja, kako bi se pastrva izazvala na griz. Po ulovu riba se prihvaća podmetačem i pošto je sudac evidentira vraća se natrag u jezero tako da se tijekom natjecanja događa da se jedna te ista riba ulovi i po nekoliko puta. Ove godine deset najboljih hrvatskih ribolovaca u ovoj dsciplini ukupno je ostvarilo 695 ulova.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

TABLICA PH 2021.

  1. Zoran Štefanić, Peščenica Zagreb 20 (89)
  2. Boris Grubić, Smuđ Sisak 21 (109)
  3. Anđelo Orač, TPK Zagreb 21 (87)
  4. Siniša Slavinić, Česma Bjelovar 22,5 (84)
  5. Željko Kljajić, Peščenica Zagreb 33,5 (62)
  6. Slavko Meister, Novi Marof 35,5 (66)
  7. Saša Borošić, Smuđ Sisak 37,5 (58)
  8. Marko Minanov, Smuđ Sisak 38 (59)
  9. Zlatko Poparić, TPK Zagreb 46,5 (48)
  10. Darko Jurešić, Smuđ Sisak 54,5 (33)

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana