TALIJANI OSVOJILI „TROUT AREA“ SVJETSKO PRVENSTVO

3 min read

Tekst: Siniša Slavinić
Foto: Marino Poloniato

Prvo svjetsko prventstvo u ribolovu pastrve na jezeru Trout Area

CAMPALI (6. i 7. 11. 2021.) – Prvo svjetsko prvenstvo u ribolovu pastrve umjetnim mamcem na jezeru „Trout Area“, u organizaciji svjetske ribolovne federacije (FIPSed) napokon je održano, poslije gotovo dvogodišnjeg odgađanja zbog situacije s pandemijom koronavirusa. Domaćini prvog spineraja na pastrvu na komercijalnim jezerima bili su upravo Talijani, na jezeru Vecchio Mulino u Campali (Piancaroni). Korona je, na žalost, dosta pomrsila račune organizatorima, tako da je na prvo svjetsko prvenstvu u varaličarenju pastrve na jezeru stiglo samo šest reprezentacija. Na žalost među njima nije bio i hrvatskih spineraša, koji (za sada) nemaju službeno prvenstvo Hrvatske u ovoj disciplini, iako imaju sličnih natjecanja na jezerima. Kažem na žalost s obzirom da su s obzirom na kvalitetu hrvatski varaličari itekako imali velike šanse da se dokopaju medalje u ovako skromnoj konkurenciji. Dakako, briljirali su Talijani, koji su iskoristili i domaću vodu i višegodišnje nacionalno prventvo u ovoj disciplini, u kojem se na kraju, iz široke baze ribolovaca iskristalizirala odlična vrsta koja je bila prva oba dana natjecanja. Prvog dana natjecanja su ukupno pet sektorskih plasmana (tri jedinice i jedno drugo mjesto), a drugog dana sa sedam sektorskih plasmana. S ukupno 12 bodova iza sebe su ostavli Latvijce za 15 bodova na drugom i Ukrajince za 16 bodova na trećem mjestu. Reprezentacije od drugog do petog mjesta bile su unutar tri boda razlike. Može se s puno razloga tvrditi da bi hrvatski spineraši ovdje bili u borbi za medalju. Na žalost naše varaličare, bez obzira na to što nemaju ovu disciplinu u službenom sustavu natjecanja za prvenstvo Hrvatske, nije ima tko s vizijom okupiti i pomoći im finanacijski da otputuju u Italiju.

I u pojedinačnim nadmetanjima dominirali su talijanski natjecatelji. Sva prva tri mjesta osvojili su reprezentativci Italije. Prvi svjetski prvak u ovoj disciplini postao je Daniele Burchielli s 50 bodova i 131 ulovljenom pastrvom u dva dana. Drugo mjesto osvojio je Stefano Marin sa 49 bodova (161), a treće Lorenzo Arenave sa 42 boda (143).

Što se tiče pravila ona su u ovoj disciplini veoma slična ribolovu pastrva na jezeru prirodnim mamcem samo što se ovdje lovi isključivo kraćim spineraškim štapovima i umjetnim mamcima – varalicama. Natjecatelji kroz nekoliko rundi tijekom natjecanja obilaze vodu na kojoj love, i prema izvučenom „roštilju“ mijenjaju startna mjesta na kojima u određenom vremenu mogu loviti i gdje nastoje uloviti što više komada pastrva koja se boduje „glava- bod“ i odmah puštaju natrag u jezero.

Drugo svjetsko prvenstvo u ovoj disciplini održat će se nagodinu, kako je odredila FIPSed u svom kalendaru 5. i 6. studenog, ali još se ne zna gdje, tako da će se domaćin odrediti naknadno. Nadajmo se samo da će se do onda naši spineraši uspjeti „skockati“ u Savezu i održati kavlifikacije i otputovati na ovo SP.

TABLICA SP „TROUT AREA“

  1. Italija 12
  2. Latvija 27
  3. Ukrajina 28
  4. Slovačka 28
  5. Rumunjska 30
  6. Litva 43
Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana