SA ŠARCEM O SUCIMA I SUĐENJU

4 min read

TEKST: SINIŠA SLAVINIĆ
FOTO: ARHIVA D. STIPETIĆ

Bez dobre sudačke organizacije nema ni dobrog natjecateljskog sustava

ZAGREB – Prvi čovjek ribolovne sudačke organizacije Hrvatske odnosno sudačke komisije HŠRS-a je Dražen Stipetić. Poznat i pod nadimkom Šarac, Dražen je već dugi niz godina sudac i voditelj sudačke organizacije. S obzirom da bez dobre sudačke organizacije nema ni dobrog natjecateljskog sustava, porazgovarali smo ovih zimskih dana sa Šarcem o sucima i suđenju uoči početka natjecateljske sezone. Željeli smo čuti gdje je sudačka organizacija u Hrvatskoj danas. Je li zadovljan sa sustavom i što bi trebalo napraviti da bude još bolja.

Šarac je počeo suditi 1998. godine, kao sudac za bacačke discipline, kada je ponovo pokrenut casting odnosno bacačke discipline na završnici Kupa Hrvatske u Fužinama. Ima titulu međunarodnog suca.

Ispit za lov ribe sam položio 1999. godine u Draganiću kod Pavla Umnika. Sudio sam do danas sve rangove natjecanja od županijskih liga, zona, liga, završnica kupa, RAJP natjecanja u šaranolovu i feeder-u, pa do svjetskih prvenstava i kupova. Sve discipline sam sudio osim Bass lige, priča nam Dražen.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Sudjelovao je u osnivanju nekoliko liga, u izradi pravilnika i sudačkih ispita (muha, spin, casting, lov grabežljivaca iz čamca, lov hranilicom na dnu). Od značajnijih natjecanja iza sebe ima četiri svjetska prvenstva gdje je na dva bio vrhovni sudac u lovu ribe i lovu pastrva živim mamcima. Na svjetskom prvenstvu u castingu 2010. godine u Novom Vinodolu položio je ispit za međunarodnog suca u castingu.

PR: Kako je krenula vaša sudačka karijera?
Suđenjem sam se počeo baviti sasvim slučajno ponovnim pokretanjem castinga, pošto se je lovilo na plovak i casting u isto vrijeme počeo me zanimati i plovak i tako je sve krenulo.


PR: Sada si predsjednik sudačke komisije HŠRS-a, već treći mandat. Odnosno od 2015. godine si na čelu sudačke organizacije. Kako je sudačka organizacija funkconira?
Sudačka organizacija dobro funkcionira. Održavamo seminare i educiramo suce uz suradnju natjecateljske komisije. U svako doba stojimo na raspolaganju svim sucima i natjecateljima za davanje savjeta i ispravljanje pogrešaka sve u smislu kvalitetnijeg natjecanja i suđenja.


PR: Koje su glavne aktivnosti sudačke organizacije?
Na godišnjoj bazi sudačka komisija organizira seminare za suce, imenuje suce po kalendaru i kolima liga, radi zamjene sudaca, organizira polaganje sudačkih ispita, sa domaćinima organizira završnice kupa i RAJP (Dunavsko-jadranski kup, op. aut.) natjecanja, sudjeluje u izradi pravilnika, analizira godišnja izvješća sudaca i donosi sankcije.


PR: Koliko ima ribolovnih sudaca u Hrvatskoj? Koliko ih je aktivnih?
Točan broj sudaca ne znam. Aktivnih državnih sudaca u lovu ribe udicom na plovak ima oko stotinu, dakle onih koji uredno prolaze seminare i educiraju se po svim pravilnicima i u radu u programu za izračun rezultata. U plovku postoji društveni rang i državni sudac, a u ostalim disciplinama je sudac discipline. Ostale discipline imaju dovoljan broj sudaca za svoje lige. Naglom ekspanzijom šaranskog ribolova izradili smo nove testove i osposobili dovoljan broj sudaca, a pokušavamo organizirati seminare i za tu disciplinu.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

PR: Koji su glavni problemi u radu sudačke organizacije?
Sudačka organizacija je u sastavu HŠRS-a i u tom smo djelu malo ograničeni u svom radu jer moramo paziti da su suci iz bliže okoline gdje su natjecanja, zbog manjih troškova. Neke vode su prenapučene natjecanjima, a nema sudaca u blizini npr. Banova tako da pojedini suci imaju malo suđenja i to automatski smanjuje razinu kvalitete. Falilo je društvenih sudaca i problem smo riješili da mogu polagati ispit na Kupu županija i s tim smo napravili pun pogodak. Postoji inicijativa da se rangiraju suci po ligama, kao suci I., II., III. lige da bi se dobilo na kvaliteti.


PR: Što je razlog da je sve manji broj sudaca koji žele suditi? Jesu li to sudačke naknade? Kolike su one?
Neki suci ne žele suditi zbog niskih naknada, neki još ne znaju raditi u programu. Naknade iznose po odluci HŠRS-a za vrhovnog i delegata dnevnica 26,55€ i taksa 26,55€ i za sektorske suce pola dnevnice 13,28€ i pola takse 13,28€, te 0,35€ po kilometru vožnje preko 30 km. To vrijedi za sve discipline.


PR: Kako se postaje ribolovni sudac?
Da bi netko položio ispit za društvenog suca prijavljuje se na županijski savez i uplaćuje 50€ te ispit polaže na Kupu županije ili zoni. Za državnog suca prijava i uplata ide na HŠRS, a ispit se polaže na završnicama kupa Hrvatske. Šaranaši polažu na završnici šaranskog Kupa uz prijavu u HŠRS. Sve ostale discipline uz najavu i dogovor predsjednika sudačke i tajnika HŠRS-a na kolima lige. Po članku 7. sudačkog pravilnika može se dodjeliti ispit dugogodišnjem reprezentativcu ili kod osnivanja nove discipline osobama koje su sudjelovale u izradi pravilnika.


PR: Hvala na razgovoru. Možda neka poruka za kraj?
Pozivam županijske saveze da organiziraju seminare za društvene suce i natjecatelje da bi i na taj način podigli nivo suđenja. Za sve nejasnoće i pitanja u vezi suđenja slobodno mi se obratite. Nivo suđenja kod nas je na dosta visokom nivou naspram svjetskih prvenstava.

Chris standing up holding his daughter Elva
Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana