Hrvatska domaćin svjetskog šaranskog prvenstva

2 min read

TEKST: SINIŠA SLAVINIĆ
FOTO: ARHIVA

ZAGREB – Sljedeće dvije godine Hrvatska i hrvatski ribolovci bit će šaranaško središte svijeta. Naime, dvije godine za redom 2024. i 2025., Hrvatski športsko ribolovni savez bit će domaćin najboljim šaranašima svijeta. Pošto je ove godine američki nacionalni savez odustao od domaćinstva svjetskog šaranskog prvenstva uskočio je hrvatski savez, uz uvijet da svjetska federacija FIPSed ostavi Hrvatskoj domaćinstvo i 2025. godine kako je već ranije bilo najavljeno.

-Dobili smo pozitivan odgovor od svjetske federacije na naše traženje da nam, uz domaćinstvo ove godine, ostane u kalendaru i organizacija svjetskog prvenstva i 2025. godine za koje smo se već ranije kandidirali, priča nam prvi čovjek HŠRS-a, predsjednik Saveza Vladimir Sever.

Ovogodišnje, 24. svjetsko prvenstvo u šaranskom ribolovu održat će se od 4. do 7. rujna na području grada Našica. Neposredni domaćini bit će ŠUD „Šaran” Našice uz potporu Grada Našica, Športske zajednice i Turističke zajednice Grada Našica, te Ribnjačarstva 1905. Lovit će se kako otkriva predsjednik Sever na ribnjacima Lapovac i Šandor. Sektor A bit će na Lapovcu, a sektori B i C na jezeru Šandor. Očekuje se nastup više od 30 reprezentacija iz Europe, Amerike, Afrike, Azije i Australije. Naslov svjetskih prvaka, sa lanjskog SP u Francuskoj, brane Ukrajinci, a hrvatskim reprezentativcima nastup na domaćoj vodi bit će prilika da se ponovo vrate i popnu na pobjedničko postolje, kao jedna od, u povijesti šaranskih prvenstva, najtrofejnijih reprezentacija po broju osvojenih ekipnih i pojedinačnih (parovnih) odličja na svijetu.

Poznat je domaćin Svjetskog šaranskog prvenstva i za 2025. godinu. Kako otkriva Vladimir Sever, godine 2025. po odluci Upravnog odbora Hrvatskog športsko-ribolovnog saveza organizacija Svjetskog prvenstva u ribolovu na šarana dodijeljena je gradu Đakovu. Neposredni domaćini odnosno organizatori će biti Zajednica športsko-ribolovnih udruga Đakovo, Udruga veterana 122. brigade HV Đakovo i Grad Đakovo. Trodnevni šaransko-amurski maraton održat će se na jezerima Koritnjak (jezero veličine oko 100 hektara) gdje će biti A sektor i na jezeru Jošava (oko 85 hektara), gdje će biti B i C sektor.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Sve u svemu ljubitelje šaranskog ribolova ove godine čeka prava poslastica koju ne bi trebalo propustiti pogledati i vidjeti kako love svjetski majstori.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana