SP Masters +55

2 min read

Piše: Arsen

HRVATSKI VETERANI PETI U MEKSIKU

Meksički grad Mazatlan u Saveznoj državi Sinaloa bio je domaćin petog SP-a za kategoriju Masters +55 u lovu štapom sa obale-surfcasting,koje se održalo od 23.9. do 30.9. 2023. Hrvatska je upisala svoj treći nastup u ovoj kategoriji nakon nastupa u Tunisu i Italiji.Reprezentacija je otputovala u sastavu: Mihajlo Skandović, Tomo Strossmajer, Mladen Bajlo, Mario Kapov, Slavko Štrkalj i Boris Jelenić. Izbornik je bio Boris Babić, dok je trener bio Siniša Budisavljević. Nastupilo je
devet ekipa iz sedam različitih zemalja. Moramo napomenuti da su naši reprezentativci neiskusni u ovoj disciplini jer su se kroz životni vijek natjecali gotovo uvijek iz usidrene brodice ili sa kamenite obale.

Plaže koje je domaćin izabrao za ovo Svjetsko Prvenstvo su se nalazile u neposrednoj blizini smještaja tako da se natjecanje odvijalo u istoj zoni sva četiri dana .Radi se o plitkim pješćanim plažama na kojima je bilo prisutno i dosta kamenja tako da su ulovi bili šaroliki.Lovile su se lice, goleme iglice, mačete, napuhače, manje kirnje i raznovrsne ribe slične našim ribama iz obitelji sparida. Ulovi su bili u nekim sektorima veoma skromni i pobjeđivalo se sa dva do tri ulovljena primjeraka, dok u pojedinim sektorima je bilo potrebno i dvadesetak riba za biti na kraju najbolji.
Natjecanje se sastojalo od četiri lova,svaki od četiri sata kroz četiri dana.Prije natjecanja naši veterani su “isprobali”plaže i odradili službeni trening.

Koristili su se predvezi debljine 0.30 -0.40 mm, dok je glavna struna bila debljine čak do 0.60 mm. Riba se lovila blizu i na srednjoj daljini. Bili su potrebni surf štapovi akcije 150-250 gr.
Nerijetko se dešavalo da bi natjecatelji izvukli predvez bez udica. Za to su bile “krivci” ribe iz obitelji napuhača sa snažnim i oštrim zubima.
Lovilo se po principu “ulovi i pusti” gdje je svaki ulovljeni cm ribe bio jedan bod, i svaki ulovljeni primjerak bi se nagrađivao sa dodatnih 10 bodova. Tako naprimjer jedan ulovljeni primjerak dužine 35 cm je nosio 45 bodova (35 + 10).

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva
Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana