SP Seniori brod

2 min read

Piše: Arsen

IVAN GALZINA I HRVATSKA NA TRONU

Istarski grad Novigrad bio je domaćin 58.SP-a za seniore u lovu štapom iz usidrene brodice koje se održalo od 30.9-7.10.2023.
Hrvatska je nastupila na domaćem terenu s tim da moramo napomenuti da ta reprezentacija spada u naše najtrofejnije ekipe i zauzima sam svjetski vrh u ekipnoj i pojedinačnoj konkurenciji dugi niz godina.

Reprezentacija je nastupila u sljedećem sastavu:

 1. David Pinezić
 2. David Bajlo
 3. Marko Sikirić
 4. Ivan Galzina
 5. Stefano Erman
 6. Luka Gredičak

Izbornik: Matteo Jugovac
Trener: Elvis Barak

Na prvenstvu je sudjelovalo 12 reprezentacija.
Što se tiče samog ribolova zona lova je bila poprilično velika.Lovilo se od nekoliko stotina metara od obale pa sve do 10-12 milja udaljenosti od kopna ovisno o danu i vremenskim uvjetima. Prvoga dana se lovilo na desetak milja od kraja, dok se je drugi i treći dan natjecanje održalo znatno bliže kopnu zbog bure.
Ulovi nisu bili jednoliki od broda do broda: u nekim brodovima je bilo dovoljno i manje od dva kilograma za odnijeti pobjedu, dok je u drugima bilo potrebno i deset kilograma za biti najuspješniji. Lovili su se pretežno arbuni, gire, šaruni, pauci, fratri, batoglavci, a od krupnije ribe koja škrpina. Predvezi su bili maksimalne dužine do 70 cm, debljine 0.18- 0.22 a udice veličine 8-10.Štapovi su bili teleskopski ili trodjelni sa izmjenjivim vrhovima dužine oko 5 metara. Kao mamac su se koristile dagnje i srdele. Lovilo se na dubinama do oko 30 metara.
U takvim uvjetima Hrvatska se odlično snašla i opravdala je ulogu jednoga od favorita u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji. Zlato je osvojio zadranin Ivan Galzina ,drugi je bio talijanski velemajstor Marco Volpi, dok je treći bio još jedan zadranin, naš Marko Sikirić.
U ekipnoj konkurenciji Hrvatska je bila prva, druga je bila Italija, dok je treća sve bolja u usponu Crna Gora.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

POREDAK POJEDINAČNO

 1. Ivan Galzina (Hrvatska) 19 neg.bodova
 2. Marco Volpi (Italija) 23 neg.bodova
 3. Marko Sikirić (Hrvatska) 25 neg.bodova
 4. David Bajlo
 5. David Pinezić
 6. Stefano Erman

EKIPNI POREDAK

 1. Hrvatska 5 neg.bodova
 2. Italija 6 neg.bodova
 3. Crna Gora 12 neg.bodova

Druge godine Hrvatsku čeka nastup u Irskoj gdje je izazov veliki jer će naši dečki loviti u drugačijim vremenskim i morskim uvjetima.
Svima još jednom čestitke i rogi ribaru!!!

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana