SVJETSKA PRVENSTVA 2022.

5 min read

TEKST: SINIŠA SLAVINIĆ
FOTO: SNIŠA SLAVINIĆ

HRVATSKA ĆE BITI CENTAR SVIJETA

Hrvatska i njeni ribolovci bit će ove godine ponovo domaćini najvažnije i najveće sportsko-ribolovne priredbe – 68. svjetskog prvenstva u lovu ribe udicom na plovak za seniore. Najbolji ribolovci svijeta odmjerit će snage 10. i 11. rujna na natjecateljskoj stazi Stare Drave u Bilju. Stazi nedaleko Osijeka na kojoj je do sada održano nekoliko velikih i značajnih natjecanja, od Svjetskog klupskog prvenstva(2006.) do završnice Kupa Hrvatske za seniore i juniore (2017.). Staza je lani uređena i obnovljena, a tijekom godine pratit ćemo sva događanja oko priprema, kao i samo natjecanje.

Svjetsko seniorsko prvenstvo u lovu ribe udicom na plovak u Hrvatskoj jedno je u nizu svjetskih i europskih natjecanja koja ove godine organizira svjetska ribolovna federacija (FIPSed). Kalendar svjetskih ribolovnih nadmetanja u raznim disciplinama prilično je obiman ove godine. Kreće već u veljači kada će biti održano (19. i 20. veljače) 18. svjetsko prvenstvo kroz otvore ledu („Ice Fishing“) u Litvi, na jezeru Rekyva. Ovo je i jedna od disciplina u kojoj hrvatska nikada nije imala svog predstavnika. Tako će biti i ove godine. No, Hrvatska bi trebala imati predstavnika na 5. svjetskom klupskom prvenstvu u feeder ribolovu koje je zakazano za 9. i 10. travnja u Italiji na kanalu Binanco. Lani, na svjetskom klupskom prvenstvu u feeder ribolovu u Bugarskoj smo imali predstavnika, no ne i na nacionalnom SP. Zato je pitanje hoće li hrvatska nacionalna feederaška reprezentacija nastupiti na 11. svjetskom prvenstvu u Ukrajini, 9. i 10. srpnja, s obzirom da se održva u dalekom Kijevu (na Dnjepru).

Hrvatska spineraška reprezentacija (ribolov pastrve umjetnim mamcem s obale) lovit će medalje na 19. SP u toj disciplini u Italiji 30. travnja i 1. svibnja na rijeci Biterno. Isti mjesec (napokon!), poslije dvije godine otkazivanja zbog korone, hrvatska reprezentacija će nastupiti na 28. svjetskom prvenstvu u ribolovu pastrve prirodnim mamcem na brzim vodama u Francuskoj, 28.i 29. svibnja na rijeci Bourbne. U ovoj disciplini na tih 28 svjetskih prvenstava, hrvatska izabrana vrsta nije nastupila samo jednom i to na SP u Slovačkoj.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

U lovu ribe udicom na plovak hrvatske ribolovce ove godine očekuje najviše uzbuđenja. Osim toga što će u rujnu Hrvatska biti centar svijeta, kada će se na staroj Dravi u Bilju održati svjetsko seniorsko prvenstvo, hrvatske izabrane vrste branit će boje na svjetskim prvenstvima diljem Europe s raznim uzrasnim kategorijama. Veterani, Masters i reprezentacija osoba s invaliditetom nastupit će na svojim svjetskim prvenstvima u Mađarskoj, 11. i 12. lipnja. U Szegedu na tamošnjem kanalu održat će se ove godine 14. SP za veterane, 4. SP za kategoriju Masters i 23. SP za invalide, od kojih se ponovo očekuje borba za sam vrh i medalje.

Sudeći po dosadašnjem iskustvu, a s obzirom da se ove godine 26. europsko prvenstvo u lovu ribe udicom na plovak za seniore održava u Portugalu, Hrvatska na rijeci Sorrai neće imati predstavnika. Na žalost, posljednjih godina bila je takva praksa da se na udaljenije destinacije održavanja Europskog prvenstva reprezentacija ne šalje zbog troškova. No, tko zna. Možda griješimo.

svjetsko klupsko prvenstvo u lovu ribe udicom na plovak održat će se 23. i 24. srpnja u Belgiji na kanalu Charleroi-Bruxelles, a hrvatski klupski ribolov trebali bi predstavljati pobjednici Prve HRL – ekipa TSH Sensas Matchfishing Čakovec.

Mlade reprezentacije (U15, U20 i U25) čeka nastup na svjetskim prvenstvima, 26. za U15, 35. za U20 i 14. za U25 u Sloveniji na rijeci Savi kod Radeča 6. i 7. kolovoza, dok će ženska reprezentacija u lovu ribe udicom na plovak nastupiti na 28. svjetskom prvenstvu u Francuskoj, koje je zakazano 20. i 21. kolovoza u Coudekerque Branche.

Ove godine očekuje se i nastup hrvatske reprezentacije u spin ribolovu umjetnim mamcem iz čamca, koje je zakazno u Poljskoj. 13. svjetsko prvenstvo u toj disciplini održat će se 6. i 8. listopada na jezeru Orzys. Što se spinaraša tiče, hrvatski ribolovci pastrvskog grgeča nastupit će na 16. svjetskom prvenstvu u bass ribolovu (umjetnim mamcem) iz čamca koje će se održati u Sjedinjenim Američkim Državama 20. i 22. listopada na jezeru Murray.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Šaranaška reprezentacija Hrvatske nastupit će na 22. svjetskom prvenstvu u šaranskom ribolovu od 22. do 24. rujna u Ukrajini na jezeru Trident.

Svjetska ribolovna federacija za slatkovodni ribolov (FIPSed) ove godine organizira i 2. SP u šaranskom ribolovu za žene, od 31. kolovoza do 3. rujna na jezeru Linear Fisherres u Engleskoj. No, Hrvatska nema reprezentaciju ni sustav natjecanja za žene u šaranaškom ribolovu, pa će nastup na ovom SP izostati što se tiče hrvatskih ribolovkinja, slično kao i u ribolovu iz kajaka u kojem FIPSed organizira 1. svjetsko prvenstvo u Portugalu, 24. i 25. rujna (jezero do Sabor). Hrvatskih predstavnika, koliko nam je poznato, neće biti ni na prvom svjetskom prvenstvu u disciplini „master feeder“, koje će se održati u Španjolskoj 8. i 9. listopada na rijeci Guadrana, kao ni na spineraškom natjecanju u „street fishingu“. Prvo SP u spineraju u urbanoj sredini održat će se u Nizozemskoj (Zwolle) 14. i 15. listopada.

Šteta je, ako će hrvatski spineraši propustiti 2. svjetsko prvenstvo u spin ribolovu (umjentim mamcem) s obale na jezeru (Trout Area). U ovoj disciplini imamo vrhunske ribolovce, ali ne i službeni sustav natjecanja za reprezentaciju, zbog čega nije bilo naših natjecatelja ni na lanjskom prvom SP u Italiji. Drugo SP u ovoj disciplini održat će se u Rumunjskoj 5. i 6. studenog na Crasna Trout ribnjaku.

FIPSed će, dozvole li ove godine uopće epidemiološke prilike i situacija s korona virusom, godinu završiti s 3. svjetskim prvenstvom u feeder „Free Style Method“ ribolovu, koje je zakazano 3. i 4. prosinca u Južnoafričkoj Republici na poznatom Bloemhof Dam jezeru.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva
Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana