VELIKANI NATJECATELJSKOG (PLOVKAROŠKOG RIBOLOVA)

3 min read

TEKST: SINIŠA SLAVINIĆ
FOTO: FACEBOOK I „MEISTERHAFT STIPPEN“

Uspomena na svjetskog prvaka

Prije dvije godine (22. 6. 2019.) u 80. godini života napustio nas je još jedan velikan natjecateljskog – plovkaroškog ribolova – Wolf Rüdiger Kremkus. Wolf je bio niz godina prepoznatljivo ime njemačkog DAM-a, ambasador ribolova udicom na plovak – trostruki svjetski prvak. Uz ta tri naslova u pojedinačnoj konkurenciji na svjetkim prvenstvoma, Wolf je osvojio i čitav niz međunarodnih natjecanja, a svojim stilom i načinom ribolova, od samog početka prepoznat je kao majstor ribolova deverike, što mu je i priskribilo ime „čovjek deverika“. Inovator, iza kojeg je do danas ostala neprevaziđena hrana za primamljivanje „Mein Fuiter“.

Početak osamdesetih godina svjetska scena u lovu ribe udicom na plovak, bila je u znaku Nijemaca i njemačkog ribolova. Godine 1980. njemačka reprezentacija osvojila je svoje prvo svjetsko prvenstvo i to na domaćem terenu u Mainheimu sa 7 bodova, ostavivši iza sebe Engleze (23 boda) i Velšane (24 boda). Prvo ime njemačke repke bio je tada, već svjetski poznati Wolf Rudiger Kremus. Kremkus je te godine uknjižio, uz ekipni, i svoj prvi naslov svjetskog pojedinačnog prvaka sa čak 16.990 grama ulova ostavivši iza sebe kolegu iz reprezentacije Wessela (10.975 g) i talijanskog majstora Trabucca (10.830). Svoj drugi pojedinačni naslov svjetskog prvaka Kremkus je osvojio 1983. u Nizozemskoj. Te godine je u Amersfoortu prvo mjesto na svijetu osvojio sa 6.945 grama ulova, ostavivši iza sebe Luksemburžanina Kohna (6.250 g) i Nizozemca van Goola (4.150 g). U ekipnom poretku te godine slavili su Belgijanci ispred Engleza i Nizozemaca.

Kremkus je s reprezentacijom još u karijeri osvojio srebro, 1986. na svjetskom prvenstvu održanom u francuskom Strasburu, kada su svjetsko prvenstvo osvojili Talijani.

Upravo tih godina je Kremkus bio prepoznatljivo ime njemačkog DAM-a, čiji je promotor bio cijeli svoj život i po čijim je naputcima DAM radio natjecateljski pribor.

Veliki Nijemac je baratao svim tehnikama ribolova, a posebice je bio poznat po ribolovu deverike bolognese tehnikom. Govorili su za njega da je čovjek sa „brassen instinktom“.

Kremkus je rođen 1939. On je taj koji je osmislio niz hrana za primamljivanje, a među najpoznatijima je njegova „Mein futter“ primama koja se proizvodi i prodaje još i dan danas.

Imao sam sreću Kremkusa upoznati na svjetskom prvenstvu održanom u mađarskom Szegedu 1991., kada je na SP došao kao gledatelj, ali i podrška hrvatskoj ribolovnoj reprezentaciji koja je baš te godine prvi put samostalno nastupila pod hrvatskom zastavom na svjetskom prvenstvu. Ta veza s hrvatskom repkom ostvarena je zahvaljujući Tihomiru Hunjaku, tada članu povijesne reprezentacije, koji je već niz godina ranije (i poslije) prijateljevao s Kremkusom.

Kremkus je u Mađarskoj odmah, na prvu pokazao da je veliki ribolovac kojem nije bilo teško podijeliti iskustvo i s nekim njemu ne poznatim ribolovnim novinarom, poputa autora ovih redaka, a kojem je taj susret ostao u lijepoj uspomeni.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana