SVJETSKA PRVENSTVA U DVIJE NOVE DISCIPLINE

2 min read

Tekst: Siniša Slavinić
Foto: Siniša Slavinić

U subotu i nedjelju „Trout Area“ u Italiji

TERAMO / UTRECHT – Napokon, poslije gotovo dvije godine čekanja (zbog korone) Svjetska ribolovna federacija (FIPSed) kreće s dvije nove discipline i organizirat će dva svjetska prvenstva u tim disciplinama. Ove subote i nedjelje, 6. i 7. studenog, najbolji svjetski spineraši na pastrve s obale okupit će se na prvom „Trout Area“ svjetskom prvenstvu na jezeru Vecchio Mulino u talijanskoj provinciji Terano. Riječ je o veoma populanoj ribolovnoj disciplini koja se odvija na komercijalnim pastrvaškim jezerima i spin tehnikom se love pastrve, a tijekom natjecanja ribolovci, čija su startna mjesta dosta blizu jedno drugome, u više rundi mijenjaju svoje pozicije. Riječ je o disciplini veoma sličnoj ribolovu pastrva prirodnim mamcem na jezeru (također u Italiji popularnom načinu ribolova), ali se lovi spineraškim pribrom i umjetnim mamcima. Na žalost naših natjecatelja ni reprezentacije na ovom svjetskom prvenstvu neće biti iako imamo vrsnih ribolovaca u ovom načinu ribolova, a uostalom, već je kod nas (primejrice na Pionircu u Zagrebu) održano nekoliko sličnih natjecanja. Razlog je taj, kao smo saznali, što ove discipline nema u sustavu natjecanja za prvenstvo Hrvatske u HŠRS. U „sustavu natjecanja“ nemamo ni tzv „urban spin“ ribolov – spineraško natjecanje koje se s obale organizira na grabežljivce u urbanim srednama.

I ovdje imamo vrsnih blinkeraša, pa i nekoliko natjecanja u zemlji (Ludbreg), ali koji se ne vode kao službeno prvenstvo Hrvatske. A upravo u toj disciplini FIPSed 20. i 21. studenog u nizozemskom Utrechtu organizira prvo „Street fishing“ svjetsko prvenstvo. Koliko znamo u Utrechtu, na tamošnjim gradskim kanalima, će se loviti grgeči, štuke, klenovi, smuđinci… No, ne i hrvatski ribolovci. Nadajmo se da će se već dogodine obje ove discipline naći u „sustavu natjecanja“ i da ćemo imati predstavnike na svjeskim prvenstvima u ovim disciplinama, koje su iznimno popularne u više europskih i van euoprskih zemalja.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana