SVJETSKI PRVAK, A NAŠ

8 min read

TEKST: SINIŠA SLAVINIĆ
FOTO: OBITELJSKI ALBUM PERKO

RAZGOVOR SA SVJETSKIM PRVAKOM ALANOM PERKOM

Prije desetak godina izgledalo je maltene kao znanstvena fantastika i pomisao da bi se neki od hrvatskih ribolovaca u seniorskoj kategoriji mogao popeti na postolje na svjetskom prvenstvu u lovu ribe udicom na plovak. Nesumnjivo je bilo da imamo odličan mladi natecateljski pogon koji je tih godina tek „učio“ i pomalo stasao na natjecanjima u svojim kategorijama, ali i kroz Prvu hrvatsku ribolovnu ligu. Među njima je bio i Alan Perko, koji je prošao sve uzrasne natjecateljske kategorije i svojim rezultatima pokazao da je izvrstan natjecatelj. Potvrdio je to 2019. na SP u Srbiji kada je odlično odlovio oba dana na kanalu DTD u Novom Sadu i osvojio naslov pojedinačnog svjetskog prvaka. Odjeknula je ta vijest poput munje. Bila je to i prva, uopće, seniorska hrvatska medalja na svjetskom prvenstvu. Veliki rezultat, koji (osim u ribičkim časopisima) nije adekvatno popraćen u velikim medijima. Nepravedno, s obzirom na značaj i veličinu tog rezultata.

Od osvajanja naslova svjetskog prvaka protekle su tri godine. Ove godine Perko je ponovo član nacionalne reprezentacije i nastupit će na SP koje će ove godine biti u rujnu u Hrvatskoj na staroj Dravi u Bilju. Domaći teren, pa se svi izistnski ljubitelji ribolova nadaju da će Perko ponoviti uspjeh iz Srbije, baš poput njihovog Gorana Radovića – Gice, koji je prvo osvojio naslov pojedinačnog svjetskog prvaka na SP u Hrvatskoj (na kanalu HE Dubrava u Prelogu) 2014., pa ponovo lani na SP u Italiji u Minciu. Dakle, može se. Kako će se pripremiti i koji su mu planovi, u svjetlu tog prvenstva, razgovarali smo s Perkom, inače rođenim Čakovčaninom. (1994.). Ovaj mladi magistar ekonomije zaloslen je u Tvornici stočne hrane u Čakovcu. Ribolovom se bavi od svoje šeste godine, kada je prvi put išao s ocem na ribolov. Aktivno se natječe od 2005. godine.

PR: Iza tebe je u stvari „samo“ 17 godina aktivne natjecateljske karijere, ali karijere u kojoj si zbilja postigao puno toga, pogotovo na međunarodnom planu. Na koliko si svjetskih prvenstava do sad nastupio? Koje rezultate posebice pamtiš?

Do sad sam nastupio na 19. svjetskih i jednom europskom prvenstvu. Od toga je u mladeži bilo 12 SP (2007. Češka, 2008. Belgija, 2009. Portugal, 2010. Italija, 2011. Italija, 2012. Slovenija, 2013. Francuska, 2014. Nizozemska, 2015. Srbija, 2017. Irska, 2018. Italija, 2019. Španjolska). U seniorskoj kategoriji sam do sad nastupio na 7 svjetskih i jednom europskom prvenstvu. Svjetska prvenstva na kojima sam do sad bio u seniorskoj kategoriji su bila: 2013. Poljska, 2014. Hrvatska, 2015. Slovenija, 2017. Belgija, 2018. Portugal, 2019. Srbija i 2021. Italija, te EP 2013. Srbija. Sa svjetskih prvenstava mladeži imam srebrnu (Beglija, Ghent 2008.) i brončanu medalju (Italija, Cavo Lama 2018.), ekipnu medalju, dok mi je najbolji pojedinačni rezultata bio „drvena medalja“ odnosno 4. mjesto pojedinačno u Cavo Lami (2018.) u kategoriji U-25 gdje sam doslovno u zadnjoj minuti izgubio pojedinačno srebro kada je Nizozemac usačio šarana od 5-6 kg manje od minutu prije kraja i dobio me za manje od kile te sam sa 2+2 završio četvrti pojedinačno. Dok mi je sa svjetskog seniorskog prvenstva najznačajniji plasman pojedinačno zlato iz 2019. godine iz Novog Sada te sam trenutno 14. ribolovac svijeta u najmasovnijoj disciplini „u lovu ribe udicom na plovak“ prema službenoj FIPS-inoj rang listi u seniorskoj kategoriji koja zbraja rezultate sa SP unazad šest godina. Osim SP u Srbiji gdje sam osvojio prvu pojedinačnu medalju u povijesti HŠRS-a u seniorskoj kategoriji u lovu ribe udicom na plovak posebno pamtim i sektorsku pobjedu iz Irske s Innsicara lakea (2017.) kada sam prvi dan na D5 ulovio preko 16 kg žutooka i hybrida na šteku od 13 m gdje je dubina bila preko 7 metara.
PR: Prošle su već tri godine od tvog osvajanja naslova svjetskog prvaka u Srbiji. To je veliki uspjeh. Imaš li još onu laganu drhtavicu ili su se dojmovi potpuno slegli?

Da prošle su tri godine od pojedinačnog zlata, a što se tiče drhtavice mogu reći da je nemam niti ju nisam baš imao. A sigurno da mi se je drago prisjetiti tog „ludog“ tjedna iz Novog Sada te će mi zasigurno zauvijek ostati u lijepom sjećanju. Šteta da te 2019. godine nismo uzeli i ekipnu medalju jer je prilika za to bila izrazito velika, ali valjda će jednom doći i ta dosad „neosvojiva“ medalja za RH i u seniorskoj konkurenciji u lovu ribe udicom na plovak.
PR: Što pamtiš s tog nastupa? Kako si lovio?

Sjećam ga se kao da je bilo danas. Ribolov je bio taktički i tehnički izrazito zahtjevan te nije bilo bonus riba već je glavni cilj svih ribolovaca bio odvojiti patuljane (4-6 g) kojih je DTD kanal u to vrijeme bio prepun od sitnih deverika (50-100 g). Kombinirao sam tri dužine tijekom oba dana natjecanja. Daljine na kojima sam lovio bile su na 13 m, na 11 m i na kojih 7 m od obale. Kroz oba dana natjecanja trebalo je dohranjivati sve tri duljine i loviti izrazito koncentrirano na njima te maksimalno izbjegavati patuljane.
PR: Što je bilo presudno u osvajanju naslova?

Nakon odrađenih treninga mogao sam očekivati dobar plasman jer sam sve treninge odlovio izrazito dobro te se sjećam kao danas da je zadnja dva treninga, kad smo malo i „glumili“ odnosno skrivali načine hranjenja i kombiniranja raznih duljina ribolova iza mene po 4 h sjedio engleski „bank runner“ koji je snimao kako lovim te deverike. Također jedna od izrazito bitnih stvari je bila i dobra „obala“ odnosno ljudi koji su nam bili „support“, a posebno bih istaknuo Kristijana Kosmačina koji je tijekom treninga jako dobro „snimio“ cjelokupnu stazu te je sigurno jedan od najboljih, a po mom mišljenju i najbolji čovjek za „snimanje obale“ u RH. To je izrazito bitno, ako ne i najbitnije na svim Svjetskim prvenstvima jer bez dobrog supporta nema i dobrih rezultata, a to mogu potvrditi ama baš svi natjecatelji koji su nastupili na više SP.
PR: Ove godine si ponovo u reprezentaciji Hrvatske. Bio si lani treći u Prvoj ligi na PH. Čeka te nastup na domaćoj vodi. Stara Drava u Bilju ima neke elemente kanala DTD u Novom Sadu na kojem si osvojio naslov svjetskog prvaka ili možda griješim? Što očekuješ od nastupa pred domaćom publikom?

Mislim da će Stara Drava u Bilju biti veliki misterij kako za nas tako i za sve ostale ekipe jer trenutno nitko ne zna što će se događati s tom vodom tijekom SP-a. Hoće li na proljeće ući riba iz Kopačkog rita i ako da u kojoj količini te koliko će se i s kakvim ribama poribiti, to je za sad pitanje bez odgovora za sve nas koji ćemo nastupiti na tom SP. Svi koji su nastupili na nekom SP znaju da se voda nakon pet dana treninga promijeni doslovno 100 posto te na kraju nema veze s vodom kakva je bila prije jer se riba suoči s velikim količinama hrane i mamaca te potpuno drugačije reagira nego što je to bila situacija prije SP. Nadam se da će reprezentacija ostvariti što je moguće bolji rezultat iako je teško reći nešto konkretno unaprijed jer je voda za sve nas velika nepoznanica zbog toga jer na toj vodi nije bilo službenih natjecanja Prve lige više od pet godina.
PR: Što će biti presudno u Bilju za dobar rezultat po onom što znamo o toj stazi iz ranijih godina?

To što znamo o toj stazi od prethodnih godina je totalno nerealno zbog toga jer na toj vodi već jako dugo nije bilo službenih natjecanja Prve lige. Jedino što sigurno znamo da je voda prepuna tolstolobika koje će trebati maksimalno izbjegavati jer se oni ne boduju na SP. Imat ćemo dva kola Prve lige u srpnju pa ćemo dobiti neku koliko-toliko „realnu“ sliku o tome što bi nas moglo očekivati. Zasigurno će se voda maksimalno pripremiti za SP od strane HŠRS-a i Osječko-branjskog ribolovnog saveza, ali me iskustvo uči da svaka voda nakon pet dana treninga neće više imati veze s vodom koja je bila ranije tako da se zasigurno može očekivati i nešto neočekivano.
PR: Možda da koju kažeš i o svom priboru kojeg koristiš?

Što se tiče pribora od 2018. godine koristim cjelokupni pribor od francuskog proizvođača Sensasa koji mi je i sponzor.
PR: Loviš za ekipu TSH Matchfishing Sensas Čakovec. Od kada si prvoligaški igrač?

Da lovim za ekipu ŠRK TSH Matchfishing Sensas iz Čakovca s kojom smo prošle sezone nadmoćno osvojili prvo mjesto ekipno, teoretski nismo morali loviti ni zadnje kolo, te se plasirali na 41. svjetsko klupsko prvenstvo koje če se održati u Ronquieresu u Belgiji. Prvu ligu lovim od 2012. te sam odmah u prvoj sezoni u Prvoj ligi sa svega nepunih 18 godina bio pojedinačni viceprvak Hrvatske.
PR: Lani si bio treći pojedinačno, a ekipa prva. Ove godine vas očekuje nastup na Svjetskom kupu u Belgiji. Što tu očekuješ s dečkima?

Da kanal Charleoi-Bruxelles kod Ronquieresa na kojem će se održati 41. svjetsko klupsko prvenstvo je izrazito zahtjevna voda za sve nas s ovog područja gdje nemamo slične kanale na kojima je glavna riba žutooka. Na istoj stazi sam s klupskim kolegom Željkom Ražnjom nastupio 2017. godine na Svjetskom seniorskom prvenstvu te sam ostvario relativno dobar plasman sa 6. i 4. sektorskim mjestom. Nadam se da ćemo ostvariti što bolji ekipni plasman jer je ipak na klupskom SP dosta slabija konkurencija u odnosu na seniorsko SP za nacije.
PR: Koja ti je tehnika ribolova najdraža? Koju vodu posebno preferiraš kao natjecateljsku stazu u Hrvatskoj?

Teško mi je posebno reći koja mi je najdraža tehnika, ali već ako se moram odlučiti rekao bih match tehnika odnosno ribolov „slider“ sistemom. Dobre su mi sve vode koje su realne bez nekih „teških krumpiranja“ gdje se natjecanje rješava s jednom ribom i velikim faktorom sreće. Po meni je daleko najbolja i najrealnija voda u RH akumulacija Pakra 2 kod Banove Jaruge. Velika šteta da je ta voda dosta zapostavljena u RH, odnosno da na njoj nema više natjecanja jer ona je izrazito realna za sve tehnike ribolova i zasigurno najviše od svih voda u RH donosi napretku natjecateljskog ribolova.
PR: Hvala ti Alane na ovom razgovoru. Želim ti puno sreće ove godine na svjetskom prvenstvu, a tvojoj ekipi što bolji plasman na svjetskom kupu.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana