USPJESI NA RIBOLOVNIM NATJECANJIMA

3 min read

TEKST: SINIŠA SLAVINIĆ
FOTO: SINIŠA SLAVINIĆ

Hrvatski športsko ribolovni savez osnovan je 27. siječnja 1935. godine i 2025. obilježit će 90 godina postojanja. Uz ostalo, taj jubilej u nacionalnom savezu planiraju obilježiti i izdavanjem monografije HŠRS-a. Na monografiji se već radi na veliko, a njen glavni urednik je počasni tajnik HŠRS-a Tomislav Feldhofer. Tomislav je do odlaska u mirovinu imao čak 39 gdina staža kao poslovni tajnik Hrvatskog športsko ribolovmog saveza. Bio je i ostao najdugovječniji tajnik nekog nacionalnig sportskog saveza uopće u povijesti hrvatskog sporta. Tomislav je, između ostalog, zaslužan za marljivo prikupljanje razne povijesne građe, dokumenata, zapisnika s natjecanja, knjiga i časopisa vezanih uz rad i povijest hrvatskog nacionalnig saveza, tako da je u tih četiri desetljeća sakupio zavidnu građu, koja je sada dobar temelj za obradu i pisanje monografije. Dakle, dobro je upoznat i ima građu koju obrađuje, kako bi svjetlo dana (napokon) ugledala monografija HŠRS-a, u kojoj će biti obrađeno sve od osnivačkih dana, preko rada Saveza, od doba Savske Banovine, tijekom djelovanja u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj odnosno Jugoslaviji, do godina u samostalnoj Hrvatskoj od 1991. na ovamo. Dakako, važno mjesto u monografiji imat će rezultati natjecatelja, brojnih reprezentacija s kojima se itakako Savez može podićiti. Dio tih materijala, Feldhofer je ukoričio i krajem prošle godine objavio u knjižici „Uspjesi na ribolovnim natjecanjima“. Riječ je o knjizi koju je HŠRS izdao kako bi obilježio 85 godina rada i uspješnog djelovanja. Dakle, 2020. godinu. U knjizi je Feldhofer obradio sve uspjehe i rezultate reprezentacija Hrvatskog športsko-ribolovnog saveza i njihove članove koji su osvojili medalje na europskim, svjetskim i međunarodnim natjecanjima pod zastavom Repubike Hrvatske. Tako je u knjzi obrađen period od 1997. kada je kadetska reprezentacija Hrvatske na svjetskom prvensvu mladeži u Varaždinu osvojila srebrnu medalje u lovu ribe udicom na plovak. Obrađen je period medaljama okičenih reprezentacija i pojedinaca HŠRS-a do 2019. kada je na svjetskom prvenstvu lovu ribe udicom na plovak Alan Perko osvojio u Srbiji titulu pojednačnog svjetskog prvaka. Šteta što autor nije statistički, u nekoj preglednoj tablici na kraju tog predstavljanja izvadio i objavio broj osvojenih medalja (zlatnih, srebrnih, brončanih), da se vidi njihov ukupni broj, snaga i veličina na jednom mjestu. Da se statistički vide svi ti uspjesi naših natjecatelja u lovu ribe udicom na plovak, spin ribolovu, ribolovu pastrvskog grgeča, šaranskom ribolovu i bacačkim disciplinama.

Knjiga je podijeljena u četiri poglavlja. U uvodnom dijelu autor progovara o osnivanju Saveza, u drugom poglavlju o članstvu Saveza u CIPS-u i njegoviom federacijama. Središnji dio knjige su uspjesi na natjecanjima, obrađeni u rećem poglavlju. Opisane su i ostale aktivnosti HŠRS-a (četvrto poglavlje), sastavi stručnih komisija HŠRS-a, kao i najvažnije nagrade koje je Savez dobio tijekom svog djelovanja.

Knjiga je bogato ilustrirana brojnim fotografijama. Otisnuta je u tiskari Ivana u Samoboru na finom papiru na 74 stranice (s koricama). Uglavnom, dobar je uvod u „pravu“ monografiju Saveza, koja bi trebala ugledati svjetlo dana za dvije godine.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva
Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana