USPJESI NA RIBOLOVNIM NATJECANJIMA

3 min read

TEKST: SINIŠA SLAVINIĆ
FOTO: SINIŠA SLAVINIĆ

Hrvatski športsko ribolovni savez osnovan je 27. siječnja 1935. godine i 2025. obilježit će 90 godina postojanja. Uz ostalo, taj jubilej u nacionalnom savezu planiraju obilježiti i izdavanjem monografije HŠRS-a. Na monografiji se već radi na veliko, a njen glavni urednik je počasni tajnik HŠRS-a Tomislav Feldhofer. Tomislav je do odlaska u mirovinu imao čak 39 gdina staža kao poslovni tajnik Hrvatskog športsko ribolovmog saveza. Bio je i ostao najdugovječniji tajnik nekog nacionalnig sportskog saveza uopće u povijesti hrvatskog sporta. Tomislav je, između ostalog, zaslužan za marljivo prikupljanje razne povijesne građe, dokumenata, zapisnika s natjecanja, knjiga i časopisa vezanih uz rad i povijest hrvatskog nacionalnig saveza, tako da je u tih četiri desetljeća sakupio zavidnu građu, koja je sada dobar temelj za obradu i pisanje monografije. Dakle, dobro je upoznat i ima građu koju obrađuje, kako bi svjetlo dana (napokon) ugledala monografija HŠRS-a, u kojoj će biti obrađeno sve od osnivačkih dana, preko rada Saveza, od doba Savske Banovine, tijekom djelovanja u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj odnosno Jugoslaviji, do godina u samostalnoj Hrvatskoj od 1991. na ovamo. Dakako, važno mjesto u monografiji imat će rezultati natjecatelja, brojnih reprezentacija s kojima se itakako Savez može podićiti. Dio tih materijala, Feldhofer je ukoričio i krajem prošle godine objavio u knjižici „Uspjesi na ribolovnim natjecanjima“. Riječ je o knjizi koju je HŠRS izdao kako bi obilježio 85 godina rada i uspješnog djelovanja. Dakle, 2020. godinu. U knjizi je Feldhofer obradio sve uspjehe i rezultate reprezentacija Hrvatskog športsko-ribolovnog saveza i njihove članove koji su osvojili medalje na europskim, svjetskim i međunarodnim natjecanjima pod zastavom Repubike Hrvatske. Tako je u knjzi obrađen period od 1997. kada je kadetska reprezentacija Hrvatske na svjetskom prvensvu mladeži u Varaždinu osvojila srebrnu medalje u lovu ribe udicom na plovak. Obrađen je period medaljama okičenih reprezentacija i pojedinaca HŠRS-a do 2019. kada je na svjetskom prvenstvu lovu ribe udicom na plovak Alan Perko osvojio u Srbiji titulu pojednačnog svjetskog prvaka. Šteta što autor nije statistički, u nekoj preglednoj tablici na kraju tog predstavljanja izvadio i objavio broj osvojenih medalja (zlatnih, srebrnih, brončanih), da se vidi njihov ukupni broj, snaga i veličina na jednom mjestu. Da se statistički vide svi ti uspjesi naših natjecatelja u lovu ribe udicom na plovak, spin ribolovu, ribolovu pastrvskog grgeča, šaranskom ribolovu i bacačkim disciplinama.

Knjiga je podijeljena u četiri poglavlja. U uvodnom dijelu autor progovara o osnivanju Saveza, u drugom poglavlju o članstvu Saveza u CIPS-u i njegoviom federacijama. Središnji dio knjige su uspjesi na natjecanjima, obrađeni u rećem poglavlju. Opisane su i ostale aktivnosti HŠRS-a (četvrto poglavlje), sastavi stručnih komisija HŠRS-a, kao i najvažnije nagrade koje je Savez dobio tijekom svog djelovanja.

Knjiga je bogato ilustrirana brojnim fotografijama. Otisnuta je u tiskari Ivana u Samoboru na finom papiru na 74 stranice (s koricama). Uglavnom, dobar je uvod u „pravu“ monografiju Saveza, koja bi trebala ugledati svjetlo dana za dvije godine.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2021 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana