SVJETSKO JUNIORSKO PRVENSTVO U BACAČKIM DISCIPLINAMA

3 min read

TEKST : SINIŠA SLAVINIĆ
FOTO : ŽELJKO MACANIĆ

Lijepo iskustvo za hrvatske juniore

BUDIMPEŠTA (14. – 17. 7. 2022.) – Svjetsko juniorsko prvenstvo u castingu, za mlade bacače u kategorijama U18 i U23 održano je u Budimpešti. Proteklo je u znaku, kako se i očekivalo, svjetskih sila u casting sportu, mladih reprezentacija Češke, Poljske i Njemačke. To, ne treba čuditi s obzirom koliko se u tim zemljama, uključujući i Slovačku, ulaže u casting sport. Ne samo da se u tim zemljama organiziraju brojni turniri i natjecanja, što na otvorenom, što u dvoranama (preko zime), već postoje i cijele škole za bacače. Na žalost u Hrvatskoj to nije sučaj i bacačke disciplne su u odnosu na druge ribolovne discipline, nekako u zapečku, a interes za njih je minimalan. Zbog toga je organizacija lige, okupljanje reprezentacije i odlazak na svjetsko juniorsko prvenstvo u Budimpeštu velika svar. Zato pohvale HŠRS-u i vodstvu reprezentacije na čelu sa kapetanom mlade reprezenacije Željkom Macanićem.

Važno je da smo bili i vidjeli gdje smo i koliko toga još treba učiniti na daljnjem razvoju castinga kod nas. Našim mladim bacačima ovaj nastup je bio nagrada za treninge, ali i da vide gdje su u odnosu na najjače, na svjetsku klasu ovog sporta, kaže kapetan Željko Macanić.

S tim mišljenjem se slaže i Marko Popović trener reprezentacije, inače trenutno jedan od naših najboljih seniora bacača. Trener Marko ističe da našim natjecateljima još fali puno rada u vezi tehnika bacanja s obzirom na druge reprezentacije koje puno bolje tu stoje i rade u tom segmentu.

Na našim bacačima je da i dalje rade. Što se mene tiče ulažem sebe maksimalno, ali tapkamo u mjestu jer nema sluha za casting. Ovo su cijeli timovi i sasvim drugi odnos prema ovom sportu, dodaje Macanić.

Na ovogodišnjem juniroskom svjetskom prvenstvu u castingu Hrvatska je imala predstavnike u ekipnoj konkurenciji juniorki (U18) i pojedinačnoj, kod juniora (U18).

Ivan Kinjeravac, član RŠU Udica Donji Miholjac odmjerio je snage u petoboju s najbljim svjetskim majstorima ovog sporta iz Češke, Poljske, Slovačke i Njemačke. Osvojio je u končanici 22. mjesto, a spomenimo da je u petoboju bio 24. sa 254,35 bodova. Pobjedu je odnio Čeh David Nejdli sa 514,46 bodova. S obzirm da casting trenira tek godinu dana ovo svjetsko prvenstvo je za njega bilo veliko iskustvo i poticaj za rad i napredovanje.

Mia Sudarić i Ena Guba, također članice RŠU Udica, osvojile su u ekipnoj konkuernciji četvrto mjesto sa 546,87 bodova. Svjetske prvakinje postale su juniorke Češke sa 952,75 bodova. Pojedinačno, u petoboju Ena Guba je osvojila deveto mjesto sa 292,45 bodova, a Mia Sudarić deseto sa 254,415 bodova. U petoboju je najbolja bla Poljakinja Karlona Kolarz sa 486,75 bodova.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana