SVJETSKO KLUPSKO PRVENSTVO U LOVU RIBE UDICOM NA PLOVAK

4 min read

TEKST : SINIŠA SLAVINIĆ
FOTO : TSH MATCHFISHING ČAKOVEC I ILOVA GAREŠNICA

Hrvatskim ekipama fali međunarodnog iskustva

RONQUERES (23. i 24. 7. 2022.) – Najbolje svjetske ekipe u lovu ribe udicom na plovak ukrstile su ove subote i nedjelje štapove na 41. svjetskom klupskom prvenstvu u Belgiji. Natjecanje je održano na bruxelleskom Charlero kanalu, za ribolov zahtijevnoj i teškoj vodi na kojoj se štekom love „glavoči“, žutka, te krupna deverika (1-3 kg) kao bonus riba. Kanal je širok 60-70 metara i dubok od 5 do 6 metara. Od ove godine, odlukom svjetske ribolovne federacije (FIPSed) za slatkovodni ribolov na svjetskom klupskom prventvu iz svake zemlje mogu nastupiti po dvije ekipe, pa su hrvatski klupski ribolov predstavljale najbolje ekipi iz lanjskog poretka Prve hrvatske ribolovne lige: TSH Sensas Matchfishing Čakovec i Ilova Garešnica. Ukupno su nastupile 33 ekipe.

Po tko zna koji put pokazalo se da se hrvatski ribolovci teško snalaze na vodama kao što je kanal Charlero i slični u Europi, gdje je ribolov težak, po kojem često prolaze brodovi, a za svaku ribu se treba doslovce boriti odnosno izboriti ulov bonus ribe. Razog „teškog“ snalaženja je u stvari neiskustvo i manjak međunarodnih natjecanja na ovakvim vodama. Natjecanja na kojima nastupa jaka konkurencija, iza koje stoje „industrijske ekipe“, poput ovih s kojima su se u subotu i nedjelju našli naši ribolovci.

Poslije katastrofalno lošeg starta prvog dana kada je ekipa TSH Sensas Matchfishing osvojila 27., a Ilova Garešnica pretposljednje 32. mjesto, drugog dana hrvatski ribolovci su, poslije početnog nesnalaženja, pokazali da mogu i da kvalitetom zaslužuju bolje pozicije. S odličnim sektorskim nastupima (2-4-14-9-3) Čakovčani su drugog dana natjecanja osvojili odlično deveto mjesto, dok je Ilova osvojila 23. mjesto.

Od svjetskog kupa u redovima čakovečke ekipe drugog dana, Željko Raženj se oprostio s drugim mjestom u svom podsektoru sa 4310 grama ulova, Filip Halić je bio treći (2820), a Alan Perko četvrti (2100). Uz njih za ekipu TSH Čakovec su još lovili Želimir Pavlic i Sandi Matijašević.

Za ekipu ŠRD Ilova Garešnica lovili su: Dražen Štajduhar, Josip Kutlić, Renato Hynek, Dražen Bengez i Željko Kljajić. Najbolji rezultat ostvario je drugog dana natjecanja u svom podsektoru Renato Hynek, osvajanjem devetog mjesta.

Naravno, s obje ekipe u Belgiju je putovala i logistika, koja je također odradila lavovski dio posla na natjecanju.

Poslije dva dana nadmetanja ekipa TSH Sensas Matchfishing Čakovec osvojila je na kraju šesnaesto mjesto, dok su Garešničani osvojili 31. mjesto na svijetu. Ne treba dečke kritizrati. Dali su sve od sebe. Fali im međunarodnog iskustva i nastupa na vodama kao što je ovogodišnja natjecateljska staza, dakako i malo sreće. Belgijanci se kao domaćini baš i nisu iskazali, ali tako je to u međunarodnom (zapadno-europskom) ribolovu.

Lanjski svjetski klupski prvaci ekipa Oltrano Colmic iz Italije potvrdila je u Belgiji da su i dalje jedna od najboljih svjetskih ribolovnih plovkaroških ekipa. Ekipa Oltrano Colmic, prvog dana natjecanja je bila peta, a s drugim mjestom drugog dana u konačnici se dokopala ponovo postolja i trećeg mjesta na svijetu. Ekipa Maver Zammataro Net iz Nizozemske prvog je dana bila druga, a drugog dana prva i tako su Nizozemci zbilja uvjerljivo osvojili naslov svjetskih klupskih prvaka. Osim u jakoj podršci (Maver), odličnim ribolovcima, tajna ovako odličnog uspjeha i ribolova uopravo jest u vodi. Naime, Nizozemci najčešće i love na sličnim plovnim kanalima poput ovog nedaleko Charleroa. Drugo mjesto na svijetu osvoio je još jedan talijanski klub. Ekipa ASD Lenza Emiliana, koja je prvog dana natjecanja bila prva na stazi s navjerojatnim podsektorskim skorom (9-1-1-1-1). Dakle sa četiri prva mjesta. Drugog dana, peto mjesto im je bilo dovoljno da u konačnici postanu klupski svjetski viceprvaci.

Sljedeće, 2023. svjetsko klupsko prvenstvo zakazano je u Poljskoj.

TABLICA

  1. Maver Zammataro, Nizozemska 33
  2. ASD Lenza Emiliana, Italija 44
  3. Oltrano Colmic, Italija 49
  4. Barnsley & District, Engleska 59
  5. Les Francs Pecheurs, Belgija 59,5
Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana