SVJETSKO PRVENSTVO U ICE FISHINGU

2 min read

TEKST: SINIŠA SLAVINIĆ
FOTO: ICE FISHING WORLD CHAMPIONSHIP LITVA GRUPA

Pobjeda domaćina

LITVA – Svjetska ribolovna federacija za slatkovodni ribolov (FIPSed) ovogodišnju sezonu međunarodnih događanja otvorila je svjetskim prvensvom u ribolovu kroz otvore u ledu. U toj disciplini ribolova „ice fishing“ FIPSed organizira svjetska prvenstva već osamnaest godina. Riječ je o veoma popularnom ribolovu u brojnim zemljama sjeverne hemisfere, kao što su SAD, Kanada, Rusija i skandinavske zemlje. Ove godine svjetsko prvenstvo održano je 19. i 20. veljače na jezeru Rekyua u Litvi, čiji je savez napokon dočekao, poslije dvije godine odgađanja, zbog korone, domaćinstvo ove velike sportske priredbe. Visoke temprature umalo da nisu dovele u pitanje održavanje svjetskog prvenstva, no ono je ipak uspješno održano.

Nastupilo je dvanaest reprezentacija. Izostao je nastup favorita, popt Kanade i SAD-a, no ni treći favoriti Rusi, koji su zbog sankcija nastupili pod zastavom FIPSeda, nisu uspjeli izboriti medalju. Domaći teren (očito i dobro poznavanje konfiguracije jezera pod ledom i gdje se riba u zimskim uvjetima najbolje zadržava i na što najbolje grize) iskoristli su domaći ribolovci. Litvanci su upjeli s 25 bodova osvojiti naslov svjetskih prvaka. Za dva boda su iza sebe ostavili reprezentaciju Bjelorusije. Trećeplasirani Ukrajinci osvojili su 36 bodova.

Pobjednici, Litvanci imali su veoma uspješan sektorski skor. Prvog dana imali su dva prva, te po jedno treće, peto i šesto mejsto, a drugi dan su taj plasman još poboljšali osvojivši pobjedu s tri prva i dva treća mjesta.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Pojedinačno naslov svejtskog prvaka osvojio je Bjelorus Aliaksei Yudzenkou s dvije sektorske pobjede i ukupno ulovljenih 15.850 grama ribe. Drugo mjesto osvojio je Ukrajinac Pavlo Kuvas sa 4 boda (dva druga mjesta) i 13.171 gramom ukupnog ulova dok je treći bio Litvanac Deividas Račkauskas sa također 4 boda (1. i 3. sektorski plasman), ali s ukupno ulovljenih 13.115 grama ribe.

Sljedeće godine, u veljači 2023., 19. svjetsko prvenstvo u „ice fishingu“ zakazano je u Estoniji.

TABLICA SP ICE FISHING 2022.

  1. Litva 25
  2. Bjelorusija 27
  3. Ukrajina 36
  4. Poljska 51
  5. Rusija 56
  6. Mongolija 67
  7. Estonija 71
  8. Latvija 74
  9. Norveška 74
  10. Finska 86
  11. Švedska 100
  12. Rumunjska 113

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana