SVJETSKO PRVENSTVO U LOVU RIBE ZA ŽENE – Loš plasman u Nizozemskoj

3 min read

Tekst: Siniša Slavinić
Foto: Dejan Majsec i Momčilo Roksić

ALMERE – Samo osam reprezentacija nastupilo je na 27. svjetskom prvenstvu u lovu ribe udicom na plovak za žene koje je u subotu i nedjelju održano u Nizozemskoj. Kanal Lage Vaart pokazao se prezahtijevnim i preteškim za mladu hrvatsku reprezentaciju koja nije uspjela iskoristiti mali broj ekipa, koje su stigle na žensko svjetsko prvenstvo. Prvog dana natjecanja Hrvatice su bile posljednje – osme. Osma mjesta u sektoru osvojile su Ivona Majsec, Sara Strbad i Tatjana Štajduhar, a Renata Ivezić je bila sedma. Samo je Natalija Žganec ostvarila dobar rezultat osvojivši u svom E sektoru peto mjesto. Povele su Talijanke, ispred Niozozemki i Belgijanki. Istini za volju hrvatske natjecateljice nije poljubio ni žrijeb. Na inače teškoj stazi Lage Vaarta oba dana su imali loše stratne pozicije. Drugog dana zasjala je Natalija Žganec i u svom je sektoru osvojila prvo mjesto sa 4.481 gramom, ostavivši iza sebe i svjetsku prvakinju, Nizozemku Floor Verhoeven, koja je bila druga u sektoru. Odlična je bila i Sara Strbad na četvrtom mjestu, no Ivona Majsec je bila sedma, a Renata Ivezić i Marijana Mutak, koja ušla umjesto Tatjane Štajduhar, bile su osme. Drugog dana slavile su Poljakinje, ispred Belgijanki i Nizozemki. Hrvatice su osvojile sedmo mjesto. S ta dva loša rezultata, hrvatska ženske reprezentacija osvojila je na kraju osmo mjesto na svijetu sa 64 boda. Naslov svjetskih prvakinja osvojile su Poljakinje s 35 bodova. Poljakinje su imale zbilja impresvan sektorski skor. Prvog dana: 1-1-3-5-8, a drugog 1-2-3-5-6. Poljakinje su ukupno ulovile 19.512 grama ribe. Drugo mjesto osvojile su Belgijanke s istim brojem bodova, ali slabijom ukupnom kilažom ulovljene ribe (16.072 g), dok su treće mjesto osvojile Talijanke sa 36 bodova. Domaćinima, Nizozemkama, bronca je pobjegla za jedan bod.

Pojedinačni naslov svjetske prvakinje osvojila je Nizozemka Floor Verhoeven s 3 boda. Floor je prvog dana bila prva, a drugog druga u sektoru i ukupno je ulovila 7.135 grama ribe. Najbolje plasirana Hrvatica je Natalija Žganec na 12. mjestu na svijetu sa 6 bodova (5-1) i ukupno ulovljenih 4.481 grama ribe. Ostale hrvatske predstavice bile su: 27. Sara Strvad (12 bodova), 32. Renata Ivezić (15), 34. Ivona Majsec (15), 44. Marijana Mutak (16) i 46. Tatjana Štajduhar (16).

Natjecateljska staza na kojoj je održano svjetsko prvenstvo bila je veoma duga, s obzirom na mali broj reprezentacija koje su nastupile – čak 2500 m. Lage Vaart je širok oko 50 metara. Lovilo se je po kiši i dosta neugodnom vjetru, isključivo štekom. Od riba prevadavala je deverika, bodorka i grgeč. No, ulovi su bili veoma sitni i dosta je bilo teško uloviti ribu uopće, a pogotovo krupnije deverike.

Kad se sve zbroji mlada ženska reprezentacija Hrvatske, pod vodsvom kapetana Dražena Štajduhara i trenera Dejana Majseca, nema si što zamjeriti. Ovo je bilo odlično iskustvo, koje će biti, sasvim sigurno, kapitalizirano medaljom već na nekom od sljedećih svjetskih prvenstava. Možda već dogodine kada će žensko svjetsko prvenstvo u lovu ribe udicom na plovak biti održano u Francuskoj.

TABLICA ŽENSKOG SP

  1. Poljska 35
  2. Belgija 35
  3. Italija 36
  4. Nizozemska 37
  5. Mađarska 41,5
  6. Španjolska 51,5
  7. Finska 60
  8. Hrvatska 64

Kapetan Dražen Štajduhar i trener Dejan Majsec nisu imali nimalo lak zadatak.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana