SVJETSKO PRVENSTVO U RIBOLOVU PASTRVE PRIRODNIM MAMCEM NA BRZIM VODAMA

3 min read

TEKST : SINIŠA SLAVINIĆ
FOTO : SINIŠA SLAVINIĆ

Talijani nepobjedivi, Hrvati četvrti

PONT DE CHERUY (26. – 29. 5.) – Poslije dvogodišnje odgode, zbog pandemije korone, u Francuskoj je održano Svjetsko prvenstvo u ribolovu pastrve prirodnim mamcem na brzim vodama. To je 28. svjetsko prvenstvo u toj ribolovnoj disciplini. Prvenstvo je održano na rijeci Bourbre u samom centru pitoresknog mjestašca Pont de Cheruy, koje se nalazi podno Alpi, nekih dvadesetak kilometara daleko od Lyona. Svjetska ribolovna federacija (FIPSed) ovo prvenstvo organizira kao prvenstvo nacija i klubova, a ove godine je ukupno nastupilo dvanaest ekipa iz četiri zemlje odnosno četiri reprezentacije u konkurenciji nacija. Među njima i reprezentacija Hrvatske. Ribolovci Hrvatske redovito nastupaju na svjetskim prvenstvima u ovoj dsciplini, a izostali su samo jednom i to kada je SP bilo održano u Slovačkoj. Kako se očekivalo na prvenstvu su dominirali Talijani, kojima u ovom ribolovu nema premca. Talijani imaju nekoliko rangova kvalifikacija i liga, odnosno klupskih natecanja za prvenstvo Italije u kojima se natjeće više desetaka tisuća ribolovaca u ovom ribolovu, pa nije ni čudo da imaju i najbolje pastrvaše na svijetu. Odmah do njih su Francuzi, a zadnjih godina su u vrhu i Bugari. Ranije su se za medalje borili i Švicarci i Slovaci, no posljednjih godina više ne dolaze, kao ni predstavnici Portugala i Andore.

Ovogodišnje svjetsko pastrvaško prvenstvo lovljeno je na lijepoj, maloj rječici Bourbre, koja protiče kroz gradić Pont de Cheruy, pa je tijekom dvodnevnog nadmetanja, što s obale, što s mostova, ribolovce pratilo više stotina gledatelja. Brza, plitka, mjestimice s dubljišima i kamenjem u pješčanom dnu, rijeka Bourbre obiluje s tri vrste pastrva (potočnom, kalifornijskom i jednom autohtonom vrstom). Šezdesetak natjecatelja lovilo je posebnim „trota torentte“ teleskopskim štapovma, koji imaju mogućnost reguliranja dužine štapa, a od mamaca su dozvoljeni isključivo camula (vrsta crva) i glista. Svaki natecatelj dobiva istu količinu mamaca. Smije se loviti samo s udicama bez kontrakukice, a svaka riba po ulovu, se mora pažljivo otkvačiti i vratiti natrag u rijeku, što kontroliraju startni suci, koji prate natjecatelja tijekom kretanja i ribolova u natjecateljskom sektoru.

Uglavnom i ove godine su dominirali talijanski natjecatelji i u poretku nacija i u poretku klubova. U poretku nacija reprezntacija Italije je osvojila naslov svjetskog prvaka po 28. put s minimalnih 8 sektorskih plasmana (oba dana njihovi natjecatelji osvojili su dva puta po četiri prva mjesta u svojim sektorima). Drugo mjesto osvojili su reprezentivci Francuske s 20 bodova, a treće Bugarske s 22 boda. Reprezentacija Hrvatske osvojila je četvrto mjesto s 30 bodova. Sektorski skor naše reprezentacije bio je 4-4-4-4 prvog i 3-4-3-4 drugog dana natjecanja.

U pojedinačnom poretku naslov svjetskog prvaka ponio je Nicolo Pirando, član talijanske ekipe ASD Valle Imaginon Scola Pesca s 2 boda (dvije sektorske pobjede) i ukupno ulovljenih 96 pastrva. Drugo mjesto osvojio je njegov klupski kolega Diego Galli s 3 boda (2-1) i 109 ulovljenih riba, dok je treći bio član reprezentacije Italije Brunomariano Spino isto s 3 boda (1-2), ali sa jednom manje ulovljenom pastrvom (108).

Najbolje plasirani član Hrvatske reprezntacije bio je Siščanin Boris Grubić, koji je osvojio 37. mjesto na svijetu sa 21 bodom (11-10) i 27 ulovljenih pastrva u dva dana nadmetanja. Željko Kljajić je osvojio 42. mjesto sa 22 boda (12-10) i 44 ribe, dok je Anđelo Orač bio 43. sa 23 boda (11-12) i 31 ribom. Siniša Slavinić je lovio samo prvi dan i sa 12. sektorskim plasmanom i 20 ulovljenih riba u konačnici je osvojio 52. mjesto na svijetu. Drugog dana zamijenio ga je Marko Minanov i s 12 sektorskih bodova i 9 ulovljenih pastrva osvojio je na kraju 53. mjesto.

U poretku klubova također su slavili Talijani. Prve četri pozicije osvojili su talijanski klubovi. Naslov klupskog svjetskog prvaka ponio je klub ASD Valle Imagon con Scuola di Pesca s 10 bodova, a tek se ASD Granda F.C. klub iz Francuske uspio dokopati četvrte pozicije sa 40 bodova.

Sljedeće godine domaćin Svjetskog prvenstva u ovoj disciplini je Hrvatska, a prvenstvo će se, kako se planira, održati na Sutli u Kumrovcu.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana