SVJETSKO PRVENSTVO U RIBOLOVU PASTRVSKOG GRGEČA

3 min read

TEKST : SINIŠA SLAVINIĆ
FOTO: FACEBOOK

Josip i Filip Pecigoš drugi na svijetu

TORRE DE MONCORVO (16. – 22. 10.) – Bravo Pepači! Hrvatski reprezentativci Josip i Filip Pecigoš ostvarili su veličanstven uspjeh na svjetskom prvenstvu u ribolovu pastrvskog grgeča spin tehnikom umjetnim mamcem iz čamca. Otac i sin osvojili su drugo mjesto na svijetu. Hrvatska je tako ponovo, poslije trinaest godina osvojila svjetsku „bass medalju“.

17. svjetsko prvenstvo u ribolovu pastrvskog grgeča održano je od 16. do 22. listopada u Portugalu na jezeru Sabor kod gradića Torre de Moncorvo. Ove godine na svjetskom prvenstvu nastupilo je četrnaest reprezentacija s triju kontinenata. Jak vjetar i loše vrijeme onemogućili su uspješno treniranje. Natjecanja su odrađena u petak i subotu. Amerikanci su potvrdili da su najbolji na svijetu u ovoj disciplini i pokazali da je u SAD-u bass ribolov sport broj jedan. Iako je reprezentacija SAD-a, sastavljena od njihovih profi rbolovaca, prvog dana bila druga, iza Njemačke, a ispred Španjolske, do kraja prvenstva posložili su sve kako treba i na kraju osvojili po drugi put za redom naslov svjetskih prvaka, doduše s istim brojem bodova kao i drugoplasirana Njemačka, ali s većom težinom ukupno ulovljenih pastrvskih grgeča. Treće mjesto na svijetu osvojili su Talijani, koji su, spomenimo to, sljedeće godine domaćini 18. „black bass“ svjetskog prvenstva.

Hrvatska „black bass“ reprezentacija stratala je s osmim mjestom, da bi na kraju osvojila deveto mjesto na svijetu. U „pojedinačnom“ parovnom poretku Filip i Josip Pecigoš bili su sedmi, da bi drugig dana bili treći i na kraju imali 10 bodova, koliko je imao i talijanski par Dela Ciano i Ashlock, koji su osvojili naslov svjetskih prvaka zahvaljujući ukupno težoj ribi. Talijani su imali 200 grama više ukupne težine – 20 dag, pola keepera, od hrvatskog para, naših Pepača koji su se okitili srebrom zlatnog sjaja. Drugi hrvatski par Daniel Vignjević i Ivo Grgurić osvojili su 30. mjesto na svijetu, dok su Boris Jurkić i Sven Jurkić osvojili 31. mjesto.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

-Cijelo svjetsko prvenstvo vladala je odlična atmosfera u reprezentaciji. Radili smo skupa, našli pobjednički topwater pattern sa zarama, sherali ulove i lokacije, pratili kako se riba ponaša. Grizove nije bilo lako dobiti, ali su uglavnom bile dobre ribe. Pepač je skoro uspio postati svjetski prvak sa 8 riba, bez limita dva dana – takve je čonte lovio. Ostaje mali žal za boljim ekipnim plasmanom jer je bila odlična prilika – nije bilo čarobnih mjesta i imali smo tehniku koja je davala debele ribe. Falilo je sreće i možda manjih intucijskih odluka u odabiru pozicija u pojedinom dijelu dana jer su klikovi bili izraziti i ako nisi bio na pravom mjestu u pravo vrijeme prošla baba s kolačima, kaže Dalien Vignjević.

TABLICA

  1. SAD 67
  2. Njemačka 67
  3. Italija 98
  4. Južna Afrika 108
  5. Španjolska 112
  6. Francuska ¸119
  7. Portugal 120
  8. Kanada 122
  9. Hrvatska 128
  10. Zimbabve 152
  11. Rumunjska 164
  12. Puerto Rico 168
  13. Meksiko 174
  14. Srbija 207

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana