SVJETSKO PRVENSTVO U ŠARANSKOM RIBOLOVU

2 min read

TEKST : SINIŠA SLAVINIĆ
FOTO: HRVATSKA ŠARANSKA LIGA I FACEBOOK

Ukrajinci svjetski prvaci, Hrvatska dvanaesta

MORVAN (19. – 23. 9.) – Hrvatski šaranaši na žalost nisu uspjeli. Protekli tjedan na 23. svjetskom šaranskom prvenstvu održanom u Francuskoj na akumulaciji Pannecere osvojili su dvanesto mjesto u konkurenciji 32 reprezentacije iz Europe, Amerike i Afrike. Krenuli su odlično i bili vodeća reprezentacija nakon prvog i drugog vaganja. Na sljedećem su pali na treće mjesto, a onda su lagano padali, da bi n kraju sa 39 bodova (4-17-18) osvojili dvanaesto mjesto na svijetu sa ukupno ulovljenih 368,49 kg ribe (82 komada).

Gotovo do pred kraj prvenstva i zadnje vage vodili su domaćini Francuzi, no u samoj završnici prvenstva pretekli s ih Ukrajinci, koji su na kraju osvojili naslov ovgodišnjih svjetskih prvaka u šaranskom ribolovu sa 12 bodova (7-3-2) i ukupno ulovljenih 954,08 kg ribe (220 komada), među kojima je najveći ulov bio šaran od 10,27 kg. Francuzi su drugi sa 13 bodova i 1051,13 kg ribe, dok su treće mjetso osvojili Česi sa 23 boda. Česi su imali i najveći ulov prvenstva, šarana teškog 16,60 kg.

U pojedinačnoj konkurenciji slavili su Francuzi Kevin Carrico i Sylcain Boiteux, pobjednici sektora sa 604,24 kg ribe (143 komada), među kojima je najveća riba vagala 10,50 kg.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Najbolje plasirani hrvatski predstavnici bili su Dominik Grgac i Igor Hren s osvojenim dvanaestim mjestom na svijetu sa četiri boda. Grgac i Hren su u svom sektoru bili četvrti sa 167,65 g ribe. Mogu se pohvaliti da su ulovili najveću ribu u hrvatskoj reprezentaciji (11,60 kg). Ivan Medić i Filip Novosel osvojili su 49. mjesto sa 17 bodova (140,87 kg), dok su Dalibor Banaj i Hrvoje Jakopćević osvojili 52. mjestosa 18 bodova (59,97 kg).

Iako se od reprezentacije u Francuskoj očekivalo više, s obzirom na kvalitetu i mogućnosti hrvatskih šaranaša, koji su najbolji na svijetu po broju osvojenih medalja na dosadašnjim svjetskim prvenstvima, ne treba žaliti. Prigoda da se repka pokaže u pravom svjetlu i da bude ponovo na postolju bit će dogodine kada će svjetsko šaransko prvenstvo biti organzirano u Sjednjenim Američkim Državama.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana