SVJETSKO PRVENSTVO U ŠARANSKOM RIBOLOVU

2 min read

TEKST : SINIŠA SLAVINIĆ
FOTO: HRVATSKA ŠARANSKA LIGA I FACEBOOK

Ukrajinci svjetski prvaci, Hrvatska dvanaesta

MORVAN (19. – 23. 9.) – Hrvatski šaranaši na žalost nisu uspjeli. Protekli tjedan na 23. svjetskom šaranskom prvenstvu održanom u Francuskoj na akumulaciji Pannecere osvojili su dvanesto mjesto u konkurenciji 32 reprezentacije iz Europe, Amerike i Afrike. Krenuli su odlično i bili vodeća reprezentacija nakon prvog i drugog vaganja. Na sljedećem su pali na treće mjesto, a onda su lagano padali, da bi n kraju sa 39 bodova (4-17-18) osvojili dvanaesto mjesto na svijetu sa ukupno ulovljenih 368,49 kg ribe (82 komada).

Gotovo do pred kraj prvenstva i zadnje vage vodili su domaćini Francuzi, no u samoj završnici prvenstva pretekli s ih Ukrajinci, koji su na kraju osvojili naslov ovgodišnjih svjetskih prvaka u šaranskom ribolovu sa 12 bodova (7-3-2) i ukupno ulovljenih 954,08 kg ribe (220 komada), među kojima je najveći ulov bio šaran od 10,27 kg. Francuzi su drugi sa 13 bodova i 1051,13 kg ribe, dok su treće mjetso osvojili Česi sa 23 boda. Česi su imali i najveći ulov prvenstva, šarana teškog 16,60 kg.

U pojedinačnoj konkurenciji slavili su Francuzi Kevin Carrico i Sylcain Boiteux, pobjednici sektora sa 604,24 kg ribe (143 komada), među kojima je najveća riba vagala 10,50 kg.

Najbolje plasirani hrvatski predstavnici bili su Dominik Grgac i Igor Hren s osvojenim dvanaestim mjestom na svijetu sa četiri boda. Grgac i Hren su u svom sektoru bili četvrti sa 167,65 g ribe. Mogu se pohvaliti da su ulovili najveću ribu u hrvatskoj reprezentaciji (11,60 kg). Ivan Medić i Filip Novosel osvojili su 49. mjesto sa 17 bodova (140,87 kg), dok su Dalibor Banaj i Hrvoje Jakopćević osvojili 52. mjestosa 18 bodova (59,97 kg).

Iako se od reprezentacije u Francuskoj očekivalo više, s obzirom na kvalitetu i mogućnosti hrvatskih šaranaša, koji su najbolji na svijetu po broju osvojenih medalja na dosadašnjim svjetskim prvenstvima, ne treba žaliti. Prigoda da se repka pokaže u pravom svjetlu i da bude ponovo na postolju bit će dogodine kada će svjetsko šaransko prvenstvo biti organzirano u Sjednjenim Američkim Državama.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana