SVJETSKO PRVENSTVO U ŠARANSKOM RIBOLOVU

2 min read

TEKST : SINIŠA SLAVINIĆ
FOTO: HRVATSKA ŠARANAŠKA LIGA

Dalibor Banaj i Hrvoje Jakopčević svjetski prvaci

KAPOSVAR (20. – 23. 9.) – Hrvatski šaranaši potvrdili su i na ovogodišnjem svjetskom prvenstvu da Hrvatska ima najbolje šaranaše na svijetu. Dalibor Banaj i Hrvoje Jakopčević osvojili su naslov pojedinačnih svjetskih prvaka u šaranskom ribolovu. Hrvatski par poveo je i vodio od prvog dana svjetskog prvenstva, pa sve do zadnjeg sučevog znaka. Dečki su lovili u sektoru C i ni jednog trenutka nisu ispuštali vodeću poziciju. Na kraju su uknjižili čak 174.250 kilograma ulova među kojim je bio najveći šaran težak 13,70 kg. S tim rezultatom su uvjerljivo osvojili prvo mjesto u svom sektoru i prvo ukupno na prvenstvu. Drugoplasirani par, Moldavce Daniela Tarana i Vasila Pocitora ostavili su iza sebe za više od 70 kilograma ribe. Moldavci su ukupno ulovili 101,200 kg šarana. Treće mesto na svijetu osvojili su Francuzi Kevin Cariro i Julian Charrals, koji su takođe bili prvaci sektora (A), ali sa 75,60 kg.

Ostala dva para hrvatske reprezentacije lovili su u veoma teškim sektorima, odnosno na startnim mjestima na kojima ribe nije bilo i gdje je bilo pravo umijeće uopće uloviti ribu. Na kraju su s 9 bodova Marko Pjevač i Luka Brkanić osvojili 49. mjesto na svijetu sa 12,625 kg ribe od kojih je naj šaran bio težak 10,675 kg. Treći hrvatski par, Dominik Grgac i Ivan Milković na kraju se jedva uspio upisati, poslije zbilja silnih napora i isprobavanja, te je s jednom ribom (šaran težak 1,8 kg) s 10 bodova osvojio 60. mjesto na svijetu.

22. svjetsko šaranaško prvenstvo lovljeno je na jezeru Deseda nedaleko Kaposvara u Mađarskoj. Nastupilo je 28 reprezentacija iz Europe, Afrike i Amerike. Na kraju su slavili Englezi sa 4 boda. Imali su dva prva i jedno drugo sektorsko mjesto. Ukupno su Englezi ulovili 100,400 kg ribe. Dakle, manje negoli naš svjetski, zlatom okićeni dvojac Banaj – Jakopčević. Drugo mjesto osvojila je reprezentacija Moldavije sa 5 bodova (2-2-1) i 200,925 kg ribe, dok su treći bili Rumunji sa 8 bodova (3-3-2) i 121,340 kg.

Hrvatska reprezntacija morala se na kraju zadovoljiti s 13. mjestom na svijetu, u poretku nacija, što i nije tako loše s obzirom na raznolikost stratnih pozicija i težinu ribolova na jezeru Deseda.

Najveću ribu na prvenstvu, šarana teškog 16,72 kg ulovio je litvanski par.

Dogodine svjetsko šaranaško prvenstvo održat će se u Francuskoj.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana