SVJETSKO PRVENSTVO U SPIN RIBOLOVU

3 min read

TEKST : SINIŠA SLAVINIĆ
FOTO: HRVATSKA SPIN LIGA

Bugari svjetski prvaci, Hrvati osmi

DEVIN (13. i 14. 5.) – Jubilarno, 20. po redu svjetsko prvenstvo u spin ribolovu pastrve umjetnim mamcem s obale održano je na rijeci Vacha u Bugarskoj, nedaleko grada Devina. Hrvatska spineraška reprezentacija otputovala je u Bugarsku s velikim očekivanjima, s obzirom na kvalitetu i činjenicu da je upravo na rijeci Vacha prije koju (već ohoho) godinu osvojila svoju zadnju svjetsku medalju. Na žalost, u konkurenciji sedamnaest reprezentacija Hrvatska se morala zadovoljiti „zlatnom“ sredinom. Poslije dva dana natjecanja osvojila je osmo mjesto. Iskreno govoreći nije naše dečke poljubio ni žrijeb izlazaka, pogotovo ne u prvim rundama oba dana natjecanja. Oba dana natjecanja hrvatski spineraši bili su šesti. Bugari su maksimalno iskoristili domaću vodu i bili su prvi oba dana natjecanja, uvjerljivo osvojivši tako naslov ovogodišnjih svjetskih prvaka u spin ribolovu pastrve umjetnim mamcem s 19 bodova. Prvog dana Bugari su imali sektorski skor: 1-1-4-4, a drugog dana slavili su u čak tri sektora (1-1-1-6). I više nego zaslužena pobjeda. Drugo mjesto na svijetu osvojili su Česi, koji su prvog dana bili treći, a drugog drugi, dok su broncu osvojili reprezentativci Italije, koji su prvog dana bili četvrti, a drugog treći.

I u pojedinačnom poretku slavili su Bugari. Naslov svjetslog prvaka ponio je Todor Kostadinov s dvije sektorske pobjede i ukupno ulovljenih 127 komada pastrva, dok je naslov svjetskog doprvaka osvojio njegov reprezentativni kolega Lus Dremalpov, također s dvije sektorske pobjede, ali s 83 ulovljenih riba. Treće mjesto osvojio je Talijan Davide Nedrotti sa 4 boda (1-3) i 94 ulovljene pastrve.

Što se hrvatskih reprezentativaca tiče najbolji plasman ostvario je Mario Matijašić sa 11 bodova. Mario je prvog dana bio četvrti u sektoru, a drugog sedmi, a ukupno je ulovio 52 pastrve. Jasmin Subašić je osvojio 32. mjesto sa 19 bodova (8-11) i 56 riba, dok je Boris Šiljeg bio 38. sa 20 bodova (11-9) i 65 riba.

Hrvoje Kuzmić je lovio samo prvi dan i s12. mjestom u sektoru i 19 riba osvojio 67. mjesto na svijetu. Drugi dan ga je zamijenio Karlo Rostaš i osvojio 12. mjesto u sektoru sa 29 riba, ukupno na kraju osvojivši 66. mjesto na svijetu.

Sljedeće godine svjetsko spineraško prvenstvo će se održati u Bosni i Hercegovini. Također na, našim spinerašima, poznatoj stazi, Željeznica kod Sarajeva. S obzirom da mjesto održavanja SP nije tako daleko, nadajmo se da će se smoći snage i sredstava da repka na ovo SP otputuje s potrebnom logistikom, koja je, uz nesumnjivu kavlitetu naših spineraša, veoma važan, ako ne i ključni faktor za uspjeh i pnovni povratak na svjetski tron.

TABLICA SP

  1. Bugarska 19
  2. Češka 28
  3. Italija 35
  4. Poljska 40
  5. Ukrajina 50
  6. Slovačka 56
  7. Rumunjska 67
  8. Hrvatska 74
  9. Bosna i Hercegovina 80
  10. Latvija 82
  11. Srbija 83
  12. Mađarska 87
  13. Moldavija 95
  14. Portugal 99
  15. Španjolska 100
  16. Sjeverna Makedonija 113
  17. Mongolija 116
Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana