TROUT AREA PRVENSTVO

2 min read

TEKST : SINIŠA SLAVINIĆ
FOTO: FACEBOOK

Nova disciplina u sustavu HŠRS od 2024. godine

ZAGREB – Od sljedeće godine, kako sada stoje stvari, u kalendaru prvenstava Hrvatskog športsko ribolovnog saveza naći će se još jedna – nova disciplina. Riječ je o „Trout area“ prvenstvu Hrvatske. Riječ je o disciplini ribolova spin tehnikom pastrve umjetnim mamcem na jezeru. U svijetu posljednjih desetak godina veoma raširenoj i popularnoj ribolovnoj disciplini u kojoj je svjetska ribolovna federacija (FIPSed) do sada organizirala i tri svjetska prvenstva. Na prvom, 2021. u Italiji, kada su Talijani i osvojili naslov svjetskih prvaka, nastupilo je sedam reprezentacija, na drugom SP 2022. u Rumunjskoj i ove godine u Litvi lovilo je već po 11 reprezentacija. U svijetu je ova disciplina ribolova pastrve spin tehnikom posebice popularna i razvijena u Italiji, Litvi, Latviji, Estoniji, Rumunjskoj, Japanu, a posljednjih godina i u Bugarskoj, koja će dogodine biti domaćin 4. svjetskog prvenstva „Trout Area“ 16. i 17. studenog 2024. u Kaprovu.
Očito i u Hrvatskoj postoji velik broj poklonika ribolova pastrve na jezeru na ovaj način, koji su do sada imali priliku pastrvu na jezeru loviti bilo na prvenstvima Hrvatske prirodnim mamcem bilo spin tehnikom na nekoliko prijateljskih nadmetanja koja su bila organizirana u zemlji, poput Area Trout Maguro kupa, koji će se uskoro održati po peti put (10. prosinca) na jezeru Granešina u Zagrebu.
U tijeku je izrada „Trout Area“ pravilnika o sprovođenju i sustavu natjecanja u ribolovu pastrve spin tehnikom umjetnim mamcem na jezeru odnosno prevođenje pravilnika svjetske ribolovne federacije FIPSed za ovu disciplinu i njegova implementacija u sustav natjecanja HŠRS.
Sudeći po velikom broju natjecatelja koji su dosada nastupali na ovdašnjim kupovima, poput Area Trout kupa u Zagrebu, za vjerovati je da će biti i veliki broj prijavjenih natjecatelja za prvu sezonu lige Hrvatske 2024. u ovoj disciplini.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana