U SUSRET SVJETSKOM PRVENSTVU

3 min read

TEKST : SINIŠA SLAVINIĆ
FOTO: SINIŠA SLAVINIĆ

Od prvog SP u Italiji do SP na Sutli u Klanjcu

ZAGREB – Ove godine Hrvatska i njeni ribolovci bit će domaćini 29. svjetskog prvenstva u ribolovu pastrve prirodnim mamcem na brzim vodama. Prvenstvo će se održati na rijeci Sutli u Klanjcu 25. i 26. ožujka. Domaćini prvenstva, Hrvatski športsko ribolovni savez i ŠRS Krapinsko-zagorske županije već su uveliko odmakli s pripremma oko organizacije ovog značajnog svjetskog natjecanja. Nedavno su na prvom ovogodinjem sastanku oformljenog organizacijskog odbora utvrđeni detalji vezani uz sudački dio, poribljavanje i staza odnosno sektori na rijeci Sutli na kojoj će štapove ukrstiti, kako se očekuje, petnaestak nacionalnih reprezentcaija i klubova iz Italije, Francuske, Bugarske, Slovenije i Hrvatske. Naslov svjetsih prvaka brane Italija i Talijan Nicolo Pirando u konkurenciji nacija i klub ASD Valle Imagno con Scoula di Pesca iz Italije u konkurenciji klubova. Oni su bili najbolji na lanjskom svjetskom prvenstvu održanom u Francuskoj u Pont de Cheruju na rijeci Bourbe. Hrvaska reprezentacija osvojila je u Francuskoj četvrto mjesto u konkurenciji nacija.

Svjetska ribolovna federacija u slatkovodnom ribolovu FIPSd organizira svjetska prvenstva u ribolovu pastrve priodnim mamcem na brzim vodama od 1993. godine kada je prvo svjetsko prvenstvo održano u Italiji na rijeci Cellina u mjestu Valcellina kod Pordenonea. Prije toga je FIPS-a organizirala dva svjetska kupa u ovoj, inače posebice u Italiji i Francuskoj popularnoj ribolovnoj disciplini odnosno tehnici ribolova na pastrve. Hrvatska reprezentacija može se pohvaliti da je nastupila na svim svjetskim kupovima i većini svjetskih prvenstava. Hrvatskih ribolovaca nije bilo samo 1997. godine kada je svjetsko prvenstvo održano u Slovačkoj. Do sada su svjetska prvenstva u ovom ribolovu održavana u Italiji, Bugarskoj, Francuskoj, Slovačkoj, Švicarskoj, Portugalu, Andori i Hrvatskoj. Hrvatska će ove godine biti po drugi put domaćin ovom svjetskom prvenstvu. Naime, bila je domaćin 2010. na rijeci Ruda u Sinju, kada se je svjetskoj sportskoj javnosti pokazala u odličnom svjetlu kao organizator i sa svojom prelijepom prirodom i vodama u sportsko-turističkom pogledu. Na svjetskim prvenstvima u ribolovu pastrve na brzim vodama na mamac camulu i glistu do sada je znalo nastupati i petnaestak zemalja (iz Eurpe, Amerike i Brazila), ali posljednjih godina, na žalost, broj država koje nastupaju je u padu, no sve veći je broj klubova koji love u klupskom dijelu natjecanja.

U Vijestima na ovim stranicama Praktičnog ribolova pratit ćemo pripreme i samo svjetsko prvenstvo u Klanjcu, a kao uvod osvrćemo na prvo svjetsko prvenstvo u ovoj discplini koje je održano 1993. godine u Italiji.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Prvo službeno svjetsko prvenstvo, u organizaciji svjetske ribolovne federacije, u ribolovu pastrva prirodnim mamcem na brzim vodama, održano je od 9. do 11. rujna 1993. u Italiji, u mjestu Valcellina, na rijeci Cellini. Na tom svjetskom prvenstvu nastupila je i hrvatska reprezentacija. U konkurenciji 13 zemalja iz Europe i Amerike, osvojila deseto mjesto. Na prvom svjetskom prvenstvu u ovoj disciplini, sponzor hrvatskim reprezenativcima bila je talijanska tvrtka SAM, a boje Hrvatske na Cellini branili su: Mladen Blažeković, Stjepan Ciglar, Siniša Vereš i Mišo Minanov. Kapetan i vođa reprezentacije bio je Slavko Meister, te Siniša Slavinić, kao službeni novinar. Poslije dvodnevnih natjecanja slavili su Talijani, koji su od tada sve do danas svake godine bili svjetski prvaci u ovoj ribolovnoj disciplini, što je kuriozitet i rekord uopće. Drugi su bili Švicarci, a treći Slovaci. Pojedinačno, sva prva tri mjesta osvojili su talijanski natjecatelji. Prvi je bio David Poletti (koji je i kasnijih godina osvajao naslove svjetskog prvaka). Najbolje plasirani hrvatski reprezentativac bio je Siniša Vereš na 23. mjestu na svijetu. Mišo Minanov je osvojio 41., Mladen Blažeković 44. i Stjepan Ciglar 45. mjesto na svijetu. Spomenimo da boje Hrvatke ove godine na SP u Klanjcu brane najbolje plasirani ribolovci s prošlogodišnjeg prvenstva Hrvatske odnosno pastrvaške lige u ovoj disciplini.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana