PR / Broj 34 / Siječanj / 2011.

Velike multirole namijenjene lovu najvećih morskih riba, teška su artiljerija u arsenalu opreme ribolovca i za razliku od uobičajenog univerzalnog pribora imaju svoje osobitosti koje je potrebno poznavati. Samo od onoga pribora koji dobro poznajemo možemo izvući funkcionalni maksimum i uživanje, a kada je Big Game fishing u pitanju o tome ovisi mogućnost izvlačenja ulova i sigurnost ribolovca.

TIJELO I KOČNICA

Gotovo sve kočnice na multiplikatorima djeluju na principu guranja ploče kočnice koja se nalazi na špuli, pa se tu javlja veliko opterećenje prema lijevoj strani kućišta role. Zato, da bi mogla podnijeti ta opterećenja bez deformacije, tijela svih ozbiljnih multiplikatora napravljena su od masivnog aluminija. Aluminijska tijela od korozije su zaštićena nekim od postupaka anodne zaštite. Sam mehanizam kočnice sastoji se od metalnog nosača i karbonske kočne ploče(ploča) koja je pričvršćena na njega. Pritezanjem regulacionog vijka i pomicanjem poluge kočnice stvara se pritisak i povećava sila potrebna za okretanje špule.

U posljednjih 15ak godina ozbiljne role za Big Game smatraju se takovim ako imaju kočne ploče izrađene od karbona. Naime sa pojavom i primjenom u praksi pletenih struna koje imaju izrazito veliku prekidnu čvrstoću i omogućuju korištenje vrlo velikih sila kočenja klasični metalni i teflonski diskovi nisu jednostavno dorasli zadaći. Ribolovac je danas na multiroli veličine 30 lb u mogućnosti koristiti pletenu strunu klase 100 lb, a da ima namotanu dovoljnu zalihu strune. No takva rola treba biti u mogućnosti izdržati i silu kočenja koju traži struna od 100 lb. Za razliku od starih metalnih kočionih diskova koji su zagrijavanjem povećavali i silu kočenja ovi karbonski na visokim temperaturama čak nešto i smanjuju silu kočenja tako da ne može doći do blokiranja kočnice uslijed termičke ekspanzije materijala. Prednost je i u trajnosti jer održavani karbonski disk pri normalnom korištenju role može trajati koliko i sama rola.

Srce svake mutirole jesu pogonski zupčanici od nehrđajućeg čelika. Radi se dvostrukom paru čelnih zupčanika (kod modela s dvije brzine prijenosa – a takovih je 90%) koji su na osovinu ili kućište oslonjeni preko kugličnih ležajeva. Gumb za izmjenu brzina na roli nalazi se na mjestu gdje se ručka spaja s tijelom role. Svi proizvođači učinili su prebacivanje iz jedne brzine u drugu jednostavnim i pouzdanim. Međutim treba obratiti pozornost i uvježbati radnju prebacivanja, pogotovo ako ribolovac ima velike prste, a rola malen gumb kojim se aktivira prebacivanje.

RUKOHVATI

Rukohvati na većini modernih mutirola su veliki, udobni te nakošeni u odnosu na os same ručke. Ispitivanja ljudske biomehanike pokazala su da za najbolji prijenos sile okretanja kut šake u odnosu na okomitu osovinu ručke role treba biti oko 18 stupnjeva. Takav kut omogućuje najmanji zamor kod dugotrajne borbe. Kako je ovaj dizajn patentirala jedna kompanija drugi su se proizvođači snašli tako da nisu nakosili os rukohvata već su sam rukohvat oblikovali izvijeno pod sličnim kutom. Kada je rukohvat izveden pod spomenutim kutom dobro leži u ruci te nije presudno od kojeg je on materijala, mada mnogi preferiraju tvrdu gumu.

POLUGA KOČNICE

Ako je rukohvat „volan“ role onda je poluga kočnice ujedno i kočnica i kvačilo ribolovnog vozila.

Ono što je važno za polugu kočnice ja da se lako i precizno podešava, te da sigurno ostaje u položaju u kojem je postavljena. Na starim modelima rola znalo se dešavati da se jednom podešena poluga uslijed vibracija uzrokovanih radom brodskih motora ili borbom s ribom pomakne iz željene pozicije.

Načelno na okviru role u blizini luka kojim prolazi poluga postoje oznake: FREE, STRIKE i FULL, a hod poluge iz jedne u drugu zonu podešavanja često je ograničen dodatnim osiguračima. Ako ribolovac u žaru borbe s ribom želi povećati kočnicu preko strike pozicije, mora kao podsjetnik i upozorenje pritisnuti mali gumb te tako potvrditi tu radnju, jer neoprezno pritezanje kočnice može završiti neželjeno.

Mali zubi po kojima klizi poluga kočnice pomažu kod preciznog namještanja kočnice, ali i služe kao osigurač protiv neželjenog pomicanja.

NAMATANJE STRUNE

Punjenje multirole strunom je zbog velikih sila zatezanja dosta zahtijevan dio posla i dobrodošla je pomoć druge osobe. U cilju je strunu na rolu namotati što čvršće da bi se izbjeglo usijecanje i zaglavljivanje kod borbe s ribom i izvlačenja pod opterećenjem. Najjednostavnije je montirati rolu na štap, provući strunu kroz vodilice pa jedan ribolovac namata, a drugi mu asistira držanjem špule sa strunom u rukama i stvaranjem željene napetosti. Neovisno radi li se o najlonu ili dakronu strunu je potrebno čvrsto vezati za izdanak na jezgri kako se ne bi kasnije desilo da nam prokliže cijeli namotaj strune na špuli. Razina popunjavanja role strunom je do cca 10 mm ispod ruba špule. Ako bi namotali više strune moglo bi biti problema sa nepravilnim slaganjem strune tijekom borbe s ribom te nemogućnosti da namotate svu strunu natrag na rolu. Naravno da je u ribolovu kao i i prilikom prvog punjenja role strunom važno što pravilnije raspoređivati namotanu strunu.

Podešavanje kočnice multirole

Nakon što ste namotali strunu na rolu, vrijeme je da podesimo kočnicu. Sva podešavanja kočnice (okretanje regulacionog vijka u korijenu poluge) treba obavljati s polugom postavljenom u Free poziciju. Okretanjem regulacionog vijka prema naprijed povećavamo maksimalnu silu kočenja kada je poluga pritegnuta do kraja.

Dakle postupak podešavanja na željenu silu kočenja ide ovim slijedom. Ako je na rolu namotana struna od npr 100 lb, cilj nam je pravilno podesiti kočnicu koja na Max Strike položaju treba iznositi 30 lb (približno 15 kg). Dakle prvo utvrdimo trenutno stanje tako da provučemo strunu kroz vodilice štapa, vežemo strunu za vagu, savijemo štap kako bi se i inače savio tijekom borbe s ribom te očitamo silu proklizavanja role. Utvrdimo li da je to npr. 7 kg na položaju Max Strike, tada ćemo trebati dodati još 8 kg. Pomaknemo polugu natrag u Free poziciju i okrenemo regulacioni vijak za npr. polovicu kruga naprijed. Zatim pomaknemo polugu ponovo u Max Strike položaj i izvršimo ponovno očitanje sile. Tako je potrebno ponavljati ovu radnju dok se ne podesi željena sila otpuštanja. Kada je rola u Max Strike položaju podešena na približno 30% prekidne čvrstoće strune, postoji dovoljna rezerva sigurnosti da neće doći do pucanja strune ako se u borbi s ribom poluga pomakne i u Full zonu. Tada će sila i u Max Full podešavanju biti približno nešto više od 50% nosivosti strune.

Dakle preporučeno podešavanje sile kočenja u Max Strike poziciji poluge iznosi od 25 do 35% nosivosti strune koja se koristi. Velika većina proizvođača, a i iskusnih ribolovaca preporuča ovaj okvir podešavanja role. Naravno da će s vlastitim iskustvom sakupljenim kroz praksu rasti vaša preciznost i brzina podešavanja. Na nekim modelima multirola rotirajući regulacioni vijak ima ugrađen mali klik mehanizam, pa se s vremenom i iskustvom može steći osjećaj koliko jedan klik ili zubac znači u povećanju sile. Druge pak role imaju numerirani rub regulacionog vijka te se prema tim brojevima može dobro orijentirati.

Naravno da uvjeti lova diktiraju potrebu za silom kočenja role, no nikada ne smijemo smetnuti s uma činjenicu o povećanju sile kočenja sa smanjenjem količine strune na špuli. Čista fizika govori da ako je špula puna za pokretanje špule iz stanja mirovanja treba manja sila od one ako je špula poluprazna. Kod rola veličine 80, razlika u sili kočenja pri punoj špuli i pri praznoj špuli može se razlikovati od 2,5 od 3 puta. Znači ako je početna sila kočenja pri punoj špuli 10 kg, kada se špula isprazni do pred kraj, sila kočenja se može povećati i do gotovo 30 kg! Sve to, a da uopće nismo pomakli polugu regulatora kočnice. Imajte to na umu ako vam ikad padne na pamet da još malo pritegnete kočnicu kada riba skine većinu strune sa špule.

Čegrtaljka i njezino korištenje

Korištenje „klikera“-čegrtaljke kod Big Game rola je originalno zamišljeno kao signal odmatanja špule tj. ugriza ribe. Nakon svakog poteza ribe koji je popraćen divljim krčanjem čegrtaljke (a to je za Big Game ribolovca najdraža pjesma) po uputama proizvođača nju bi trebalo isključiti. No to je teorija, a u praksi se pokazalo da se zbog navale adrenalina u prvom dijelu borbe to jednostavno zaboravi, pa ribolovci shvate da to nisu učinili tek kada je ulov pod brodom i bjegovi nisu više tako žestoki. Drugi je razlog da iskusniji kapetani mogu prema krčanju kod izvlačenja znati i prilično dobro procijeniti veličinu ili kondiciju ulova te koliko je približno strune vani pa sukladno tome manevrirati brodom. Još jedan od načina kako neki ribolovci skraćuju vijek mehanizmu čegrtaljke, jest da koriste čegrtaljku kod spuštanja mamaca na velike dubine, u svrhu sprječavanja pretjeranog okretanja špule i petljanja strune. Oni jednostavno prebace polugu u potpuni freespoll, oslobode mamce koji tonu i više stotina metara dok sistem ne dotakne dno i čegrtaljka utihne. Vjerojatno je da se povremenim pretjeranim korištenjem čegrtaljke neće doći do trajnog oštećenja role koje bi umanjilo njene funkcionalne osobine, no učestalo korištenje na neke od gore navedenih načina definitivno dovodi do trajnih oštećenja koja ako se ne saniraju na vrijeme mogu dovesti i do potpunog uništenja role kod pojedinih konstrukcija tog mehanizma.

ODRŽAVANJE

Održavanje Multirola bitno je i nužno za njihovu dugovječnost i pravilno funkcioniranje. Zbog taloženja slane vode i elektrolize koja nastupa u brodskim uvjetima kod različitih metala, svaka površina koja nije prekrivena antikorozivnom presvlakom s vremenom će korodirati.

Lagano ispiranje vodenom maglicom (ili laganim prskanjem) slatke vode, postupak je koji treba ponavljati nakon svakog korištenja. Kod svakog ispiranja važno je da poluga kočnice nije u Free položaju, već da je ona pritegnuta. Nikako se ne preporuča potapanje rola u kantu sa slatkom vodom ili ispiranje vodom pod visokim pritiskom. Takav tretman bi samo pospješio ulazak soli dublje u rolu i njeno agresivno djelovanje na unutrašnji mehanizam.

Preporuka redovitog održavanje osim ispiranja slatkom vodom je i podmazivanje lako dostupnih dijelova uljem. To se odnosi na osovinu rukohvata, glave vijaka bočnih strana role, gumbe na poluzi kočnice, kao i gumb za izmjenu brzina. Podmazivanje unutarnjeg mehanizma potrebno je obaviti jednom godišnje, a to znači novu mast na zupčanicima, ležajevima, posebnu mast na karbonskom disku kočnice i antikorozivni film na svim unutarnjim površinama role. Najbolje bi bilo da godišnji remont prepustite nekoj stručnoj osobi, a ako ga radite sami budite pažljivi, dijelove raspoređujte na raširen ručnik i imajte pri ruci nacrt.

Sva mjesta na koja bi se mogla taložiti voda, idealno je da su premazana antikorozivnom mašću za morske uvijete. To uključuje i vanjsku obujmicu koja služi za dodatno sigurnosno fiksiranje role oko nosača na štapu, koja često korodira pa je ponekad rolu nemoguće skinuti sa štapa. Oni koji smatraju da je njihova rola potpuno otporna na koroziju i ne treba održavanje, sigurno će se razuvjeriti već nakon sezone dvije kada im slijede neugodna iznenađenja.

IZBOR MODELA ?

Koju rolu izabrati? Na našem tržištu velikih multirola kroz posljednjih 15 godina dominirale su dvije firme Shimano i Penn. Sa sigurnošću se može reći ako izaberete bilo Tiagru ili International V da niste pogriješili. No bilo bi stvarno nepravedno ograničiti se na prošlost i na samo određene proizvođače. Novi globalni hit u Big Game rolama je i Okuma Makaira koja iako je na tržištu tek godinu dana beskompromisno dokazuje svoju funkcionalnost, i u nekim rješenjima čak nadvisuje prije spomenute modele. Slično se može reći i za stari ekskluzivni brand Fin Nor koji se svojim modelom Santiago također priključio u trci za tron Big Game rola. Kako su cijenom sve navedene role vrlo slične, krajnji izbor ostaje na vama, a prevagnuti će detalji.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana