ZUBATI PREDATOR 1. DIO

7 min read

PR / Broj 26 / Svibanj / 2010.

Prije negoli se uhvatite u koštac sa zubacima, bilo bi poželjno da obnovite gradivo o lovu na tog cijenjenog grabežljivca. Poznavanje ove riblje vrste i njezinih navika ponašanja zasigurno će vam biti od velike pomoći. Nadmudriti velikog zubaca vrhunski je doživljaj koji od podvodnog ribolovca zahtijeva ne samo višegodišnje iskustvo, već i iznimnu psiho-fizičku pripremljenost…

Napisao: Petar Prkić
Snimili: Petar Prkić i Božo Vukičević (Otvoreno more)

Izmjenom Naredbe o zaštiti riba i drugih morskih organizama, od 26. travnja ove godine, ukinut je lovostaj na zubaca. Čini se da smo u moru svakojakih, većinom nebuloznih, zakonskih odredbi, ipak dočekali jednu koja je naišla na odobravanje svekolike ribolovne javnosti. Kao prvo, zubatac, barem kako sad stoje stvari, ne spada u kategoriju ugroženih ribljih vrsta pa ga se ne mora posebno štititi. Istini za volju, dosadašnji lovostaj za mnoge je bio samo formalna restrikcija koja se u praksi ionako nije poštovala. Oni koji su htjeli loviti zubace to su ionako činili. Tako su gospodarski ribolovci bez ustručavanja zapasima uredno lovili velike količine zubaca, ne obazirući se na vrijeme propisanog lovostaja. Jedina razlika je što se o tome baš i nije previše pričalo. Sa druge strane, ni sportski ribolovci zubacima nisu ostali dužni. Teško je i zamisliti da bi neki panulaš tek tako u more vratio zubonju od nekoliko kilograma. Ništa drugačije nije ni sa podvodnim ribolovcima koji će teško propustiti priliku da na strijelu svoje puške nataknu pravog kapitalca.. Sve u svemu, bila je to jedna od promašenih i neučinkovitih zakonskih odredbi koja nikom nije išla na ruku. No, od sad će stvari funkcionirati znatno drugačije, jer više nema nikakvih zakonskih prepreka (osim naravno, prelova – tu se slova zakona naravno treba držati) u lovu na jednu od najcjenjenijih ribljih vrsta.

Prestižna lovina

U svijetu podvodnog ribolova zubatac je oduvijek bio i ostao prestižna lovina. Naravno, ne bez razloga, jer nadmudriti tog cijenjenog grabežljivca nije samo vrhunski doživljaj. U takvom lovu od podvodnog ribolovca zahtijeva se višegodišnje iskustvo i iznimna psiho-fizička pripremljenost. Kada biste upitali podvodne ribolovce kakav ulov potajno priželjkuju i sanjaju, jedan od najčešćih odgovora bio bi – veliki zubatac. Radi se o moćnim predatorima koji u podvodnom svijetu nemaju prirodnih neprijatelja, a među svim ribolovcima ulijevaju strahopoštovanje, bez obzira kojim se načinom ribolova bavili. Ulov velikog zubaca uspomena je koja ostavlja neizbrisiv trag u sjećanju svakog podvodnog ribolovca. Da se radi o nenadmašnom izazovu i strasti, govori činjenica kako su mnogi podvodni ribolovci podredili čitavu svoju ribolovnu karijeru proučavanju i lovu zubaca. Za one koji su svoje ribolovno umijeće doveli na takvu razinu da mogu ostvarivati bogate ulove te riblje vrste, nerijetko se kaže da su dosegnuli vrhunac u podvodnom ribolovu. Upravo zbog toga, uspješan lov zubaca oduvijek je bio sinonimom istančane tehnike, fizičke pripremljenosti i bogatog ribolovnog iskustva.

Tajna tehnika

Iako je danas o tehnici lova na zubace gotovo sve poznato, nije oduvijek bilo tako. Dugo je vremena car o’ riba, kako ga se u ribolovnom žargonu često naziva, za podvodne ribolovce bio obavijen velom tajne. Kako nadmudriti zubaca godinama je bio nerazrješiv misterij. Tako je bilo sve do pojave tehnike čeke koja je označila prekretnicu, ne samo u lovu zubaca nego i u podvodnom ribolovu općenito. Sa obzirom da je čeka u svojim počecima bila ekskluzivnom tajnom francuskih lovaca, mnogi su se ribolovci sa tom tehnikom lova upoznali tek osamdesetih godina prošlog stoljeća. No ta vremena su iza nas, jer na raspolaganju vam je čitava gomila literature, ronilačke opreme i informacija koje nisu privilegija tek nekolicine pojedinaca, već su dostupne svima koji imaju želju da se odluče za ribolovnu avanturu pod morem.

Dentex Dentex

Prije negoli se uhvatite u koštac sa zubacima, bilo bi poželjno da obnovite gradivo o lovu na ovog cijenjenog grabežljivca. Poznavanje ove lovine i njezinih navika ponašanja sigurno će biti od velike pomoći u neposrednom lovu. Treba pomno ponoviti gradivo, najbolje bi bilo krenuti redom – od njegova izgleda. Zubatac (Dentex Dentex) pripada obitelji ljuskavki (Sparidae), a znanstvena literatura kaže da tijekom svog života naraste i do 1 m dužine, nerijetko dosežući težinu do 16 kg. Osobno nisam viđao tako velike primjerke, a u podvodnom ribolovu trofejni primjerci najčešće su teški do 10 kg. Većina podvodnom puškom ulovljenih zubataca prosječne je težine oko 2 kg. Što se zakonski dozvoljene dužine tiče, zubatac manji od 30 cm ne smije se loviti. Na hrvatskoj obali Jadrana zubaca još nazivaju – zubac, dental, zubatak i dr. Od stranih naziva ističu se: Italija – Dentice, Francuska – Dente ordinaire, Engleska – Dog’s teeth, Dentex, Njemačka – Zahlbrasse, Španjolska – Capiton, Denton i dr. Svi koji su imali bliskih susreta sa neospornim vladarom pučinskih brakova i hridi, mogli su se i sami uvjeriti zašto velikog zubaca krasi epitet pravog cara. Njegovo čvrsto i robusno tijelo pravi je pakleni stroj opremljen ubilačkim arsenalom oštrih i velikih očnjaka. Odlikuje ga samopouzdano i odmjereno kretanje, tipično za grabežljivca spremnog da u svakom trenutku zaskoči svoju žrtvu. Gornji dio tijela bakreno-crvenkaste je do modrikasto-sive boje, sa nepravilnim crnim mrljicama, dok se bočni dio presijava u preljevima žute, sive i srebrne boje.

Topli sloj

Sa obzirom da se radi o predatoru, zubaca u pravilu nalazimo na mjestima koja obiluju sitnijom ribom. Radi se o pučinskim brakovima, isturenim i strmim zidovima, hridima, položenim puntama i drugim mjestima koja su izložena intenzivnijem strujanju. Stvar je vrlo jednostavna – više struje privlači više sitne ribe, a time i slasne hrane za zubace. Ponekad će vas jato zubaca iznenaditi i na naoko neinteresantnim ravnicama posidonije. Tu se na njegovom jelovniku često nađu ušate, bukve, gire, iglice, crneji i sl. Posebna poslastica su mu glavonošci, osobito lignje. Kako zubatac u svom hranjenju nije podjednako aktivan tijekom čitavog dana, poznavanje njegovih prehrambenih navika od iznimne je važnosti. Zubatac se najčešće zadržava do 30 metara dubine, iako se ponekad spušta i u dublje slojeve mora, čak do 200 m. U podvodnom ga se ribolovu najviše lovi na dubinama od 10 do 25 metara. No dubina nije jedini utjecajni faktor. Od važnih parametara za lov ove vrste posebno valja istaknuti i temperaturu mora. Sa obzirom da zubaci vole toplinu, u proljetnim se mjesecima prilikom zagrijavanja mora polako približavaju lokacijama gdje će obaviti reproduktivni ciklus i provesti ljeto. Površinska temperatura mora uvelike se razlikuje od one na dnu. Takav sloj diskontinuiteta temperature mora, tj. prijelaz toplog i hladnog sloja naziva se termoklina i posebno je važna za kretanje zubaca. Kolika će biti debljina toplog sloja ovisit će morskim strujanjima, a razlikuje se za svaku lokaciju. Što je topli sloj dublji, povoljnije su prilike za lov.

Snažne laštikače

Lov na zubaca ima svoje specifičnosti i u pogledu opreme za lov. Odabir puške, strijele ili ronilačkog odijela može biti itekako važan faktor uspješnog lova. Iz osobnog iskustva, a vjerujem da će se sa time složiti i drugi, sve to i ne mora biti osobito presudno u trenucima kad zubatac “radi”. Tad će ga bez većih problema uhvatiti i lovci, bez pretjerano velikog znanja i iskustva. U mnogim slučajevima pravi trofeji uhvaćeni su na potpuno neočekivanim mjestima i to kratkim puškama namijenjenim isključivo lovu po rupama. No scenarij će većinom biti potpuno drugačiji, pa će za dobar ulov trebati dobar dah i priličan broj utakmica u nogama. Uobičajena puška za lov zubaca dužine je od 100 do 120 cm, opremljena sa jednom, dvije ili više guma. U tu svrhu danas se rjeđe koriste puške na komprimirani zrak, pa će prvi izbor ipak biti neka kvalitetna laštikača.

Dupla krilca

Puška bi također trebala imati i ugrađen mulinel, jer često se dogodi da se ranjeni zubatac hitro zabije u prvi procjep ili posidoniju. Ukoliko je loše pogođen, svako potezanje može biti vrlo riskantno. Tad je ipak bolje u slijedećem zaronu realizirati siguran hitac rezervnom puškom. Što se strijele tiče, preporučljivo je koristiti one sa duplim krilcima, kako bi se umanjila mogućnost da pogođeni zubatac lako pokida vrlo mekano meso i umakne. Osim toga, trebat ćete dobro ronilačko odijelo i to po mogućnosti maskirno, kako biste se što vjernije uklopili u specifičnu konfiguraciju morskog dna na kojem lovite. Imajući u vidu da se čeke na zubaca uglavnom izvode na terenima između 15 i 25 metara dubine, dobre karbonske peraje itekako će dobro doći. Kad se napokon naoružate prikladnom opremom i potrebnim znanjem, možete se prepustiti nadigravanju sa zubacima. Ipak, za dobar ulov ne smijete zaboraviti najvažniju i najtežu stvar, a to je – sve navedeno provesti u djelo. Za to će vam biti potrebna dobra tehnika lova o kojoj će više riječi biti u slijedećem broju. Tad ćemo detaljnije opisati sve posebnosti lova čekom i značaj spomenutih utjecajnih parametara u različitim uvjetima lova na zubaca

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana