Ribolov na 150 metara dubine

9 min read

PR / Broj 15 / Lipanj / 2009.

Što idemo sve dublje to uzbuđenje u ribolovu postaje sve veće

Piše: Ivan Topić

Istočna Jadranska obala je uz Grčku i Norvešku najrazvedenija u Europi. Uz krševite otočne obale, ali također i na nepreglednim muljevitim i pjeskovitim dnima otvorenog mora, nalazi se veliki broj istraženih ali i neistraženih brakova i pragova.

Ove pozicije i dan danas, usprkos sve većoj i opremljenijoj ribolovnoj floti, predstavljaju oaze morskog života. Razlog tome se krije u nekoliko činjenica: većina ovih pozicija se nalazi daleko na pučini ili oko naših najudaljenijih otoka, pa je potrebno znanje, hrabrost i adekvatno plovilo da biste uopće došli do njih. Drugi razlog su dubine koje ovdje vladaju, a kreću se od pristupačnih 50tak metara, pa sve do 200 i više metara dubokih „kampanela“ u južnojadranskoj kotlini. Treći razlog leži u tome što su to površinom uglavnom mala područja kamenitog, škrapavog dna punog zadiva i kao takva nisu zanimljiva za komercijalnu eksploataciju dubinskim parangalima ili mrežama, ali predstavljaju eldorado kad je u pitanju duboka kančanica!

Oprema za lov

Prvo i osnovno pravilo kod izbora pribora – ne štedjeti!

Lov se odvija na velikim dubinama, koriste se teška olova, a često i ulov zna stvarati veliki otpor svojom snagom i težinom. Zato, ako ne mislite kupovati novu rolu nakon svakog lova u igru ulaze samo provjerene marke kao što je Penn, Shimano, Accurate i sl.

Osobno sam se u to uvjerio kad mi se nakon cjelodnevnog lova na dubini od 150 metara jedna oveća „surf“ rola jeftinijeg proizvođača doslovce raspala, dok je istovremeno Penn-ov Spinfisher 9500SS uredno obavljao svoj posao što čini i dan danas.

Za role je bitno da osim da budu izdržljive da budu što „brže“, odnosno da imaju što veći omjer namatanja, jer inače bi namatanje 100 ili više metara pletenice trajalo jaaaako dugo.

Pribor bi trebao biti snage oko 30 lbs, što zadovoljava lov na 95% potencijalnih lovina, a uz malo sreće izaći će na kraj i sa nekim neplaniranim dubinskim monstrumom. Osim klasične role odlično služe nove generacije malih ali super snažnih multiplikatora, naročito iz Shimano-vog programa koji su kao izmišljeni za ovakav lov. Na njih treba namotati namatanje stotinu metara pletenice (oviosno o dubini na kojoj lovite). Za multiplikatore je važno da posjeduju pomičnu vodilicu koja slaže pletenicu na kalem jer bi u suprotnom zbog tankoće same pletenice i brzog namatanja to postao veliki problem.

Uz rolu ili multiplikator nam je potreban i štap. On bi također trebao biti od uglednih proizvođača, jer takvi na svoje štapove postavljaju najbolje keramičke vodilice koje su neophodne u lovu sa tankim pletenicama. U suprotnom, pletenica bi se tokom vremena urezala u vodilicu i tako bismo ostali i bez upotrebljivog štapa i bez pletenice koja bi se izderala preko tih oštećenja. Štap ne bi trebao biti predugačak i mora biti jednodijelni ili eventualno dvodijelni (teleskope izbjegavajte). Dužine s kojima ja radim su od 1.70 do 2.10 metara, takvi kraći štapovi su praktičniji za manevriranje po brodu, snažniji su prilikom čupanja krupnije ribe sa dna i stvaraju manju polugu prilikom rada, pa se ribič manje umara.

Moja omiljena kombinacija je rola Penn Spinfisher 9500SS („Big mama“) sparena sa štapom Shimano Beastmaster 50/80 lbs. Ovakav setup je dovoljno snažan da od dna odvoji najvećeg ugora ili kapitalnu kirnju.

Već smo u tekstu spominjali pletenicu. Bez nje je ovakav lov neostvariv, dakle na kalem se namotava isključivo pletenica, obični najlon ne dolazi u obzir! Nekoliko je razloga. Prvi je u tome što je najlon jako rastezljiv i s njim nemate nikakvog osjeta što se događa na udicama, dok kod lova s pletenicom osjetite svaki trzaj ili vibraciju bez obzira na dubinu, te stignete na vrijeme kontrirati. Drugi razlog je u tome što je pletenica značajno tanja na istu nosivost, a to dolazi do izražaja kod jačeg kurenta kojem ona stvara puno manji otpor nego deblji najlon koji napravi veliki luk, pa nam je potrebno i lakše olovo da dođemo do dna. Pletenice potrebne za ovakav lov su one kvalitetnije, promjera oko 0.25 mm i nosivosti od 50 do 80 lbs. Koliko je namotati? Što više to bolje, ali nekakvo je osnovno pravilo da bi na roli trebalo ostati bar 40 – 50 metara rezerve nakon potapanja pribora, sad sve zavisi na kojim dubinama lovite.Na kraju svega ovoga dolazi omanja ali snažna vrtilica i završnjak sa udicama i olovom. Postoje razne kombinacije, a ovdje je opisan onaj koji mi se pokazao najbolji i kojeg isključivo koristim za dubine od preko 50 metara. Završnjak se izvodi na sljedeći način: već spomenuta vrtilica – tijelo (osnovni najlon) sa tri pioka (predveza) i udicama te još jedna vrtilica i na kraju 20 do 30 cm običnog najlona 0.50 i olovo. Tijelo završnjaka treba napraviti od kvalitetnog najlona debljine 0.60 do 0.90 ili još poželjnije od flourocarbona (ja koristim Duel Protough HD promjera 0.70).

Udice koje se koriste zavise o vrsti ribe koja se susreće na pojedinom terenu. Nekakva univerzalna kombinacija bi bila dvije udice veličine 1/0 i kao najnižu jednu veličine 4/0. Bez obzira na veličinu sve udice moraju biti jake i oštre kovanice, npr. Owner Cutting Point. Ovako ove dvije manje kupe „sitniju“ ribu tipa okana, arbuna, velikih šaruna i lokardi, dok će ovu nižu napasti ugor, škarpina, tabinja i druge ribe velikih usta kojima nije problem progutati i puno veći zalogaj. To je bar u teoriji, dok ćete u praksi često pronaći malog okana bez problema ulovljenog na ovu veću udicu! Na tim dubinama svatko ždere svakoga bez obzira na veličinu. Pioci sa udicama neka ne budu duži od 30 cm i vežite ih direktno na tijelo završnjaka, bez dodatnih vrtuljaka, perlica i sličnih stvarčica, to samo stvara dodatne čvorove i komplikacije. U ovom lovu se cijeni jednostavno, a učinkovito!

Na koncu dolazi 20 – 30 cm najlona 0.50 mm sa olovom. Koja je uloga ovog sistema? Kod lova na škrapavom terenu, olovo često zapne, a na ovaj način štitimo skupe udice i flourocarbon, jer tanji najlon pukne i izgubimo samo olovo koje lako zamijenimo novim.

Težina olova zavisi o dubini i snazi morskih struja, u principu se kreće od 10 do 30 dekagrama. Kad ste sve ovo napravili završnjak bi trebao biti dugačak od 1.50 do 1.80 metara.

Uvijek imajte pripremljenih 5 -6 završnjaka, da ne gubite vrijeme na vezivanje dok je riba aktivna.Uz ovo potrebna je i kuka za vađenje ugora koji se često love na ovakvim terenima, a uz malo sreće i nekog drugog kapitalca. Osim opreme za sami lov, potrebno je i kvalitetno opremiti plovilo. Tu spadaju kvalitetan GPS i Echosounder, sidro „mačak“ sa žičanim brkovima, dva metra lanca koja će sačuvati sidreni konop od oštrog kamenja na dnu, te vrlo korisna i potrebna stvar – vitlo za dizanje sidra! Jednom kada probate ručno podići desetak kilograma teško sidro sa 100-150 metara shvatit ćete o čemu govorim!

Pozicije

Najveći dio spomenutih pozicija (bar onih meni poznatih) se nalazi na području vanjskog ruba otoka srednjeg i južnog Jadrana, preciznije akvatoriji Lastova, Sušca, Visa, Palagruže, Jabuke, te otvoreno more van Žirja. Možete ih pronaći svega stotinjak metara uz strme južne obale nekih od ovih otoka, pa sve do desetak i više milja na otvorenom moru. Dio njih je označen na nautičkim kartama, te predstavljaju odličnu početnu točku prema kojoj ćete usmjeriti provu svog broda. Za vrijeme plovidbe pažljivo pratite Echosounder i GPS, jer se može lako dogoditi da za vrijeme puta ili u okolici kartiranog braka pronađete još neobilježenih uzvisina i pragova, a upravo je to ono što nam treba!

Ako ste imali sreću, markirajte te točke na vašem GPS-u, a kad dođete kući prepišite točne koordinate u bilježnicu. Te podatke čuvajte i uz postupno istraživanje kroz nekoliko godina imat ćete svoju listu pozicija koje će vam, uz umjeren lov, godinama redovito osiguravati lijepe ulove.

Kada loviti

Prema mojim iskustvima najbolje vrijeme za lov su travanj i svibanj, te rujan i listopad. Ne zato što se ništa ne bi ulovilo u ostalim mjesecima, već iz razloga što su hidrometeorološke prilike najpovoljnije za boravak na otvorenom moru. U tom razdoblju još ne pušu svakodnevni zapadni vjetrovi koji se javljaju u ljetnom periodu, a koji boravak na otvorenom moru znaju učiniti jako neugodnim, već se može na pošti provesti cijeli dan.

Kod plićih terena (do 70 metara) prednost treba dati ranim jutarnjim satima, sumraku i prva dva do tri sata noći. Na većim dubinama treba loviti cijeli dan, po noći nisam zabilježio neke značajne ulove, a veliki trgovački brodovi i kruzeri predstavljaju opasnost na udaljenim brakovima.

Potencijalni ulov

Vrste riba koje možemo očekivati variraju zavisno o dubini, vrsti dna, godišnjem dobu i sl.

Općenito nailazimo na okana, ugora, škarpinu, tabinju, mola, arbune, pagre, kanjce, jere, kantare, ponegdje i kirnju, te neke vrste plave ribe kao što su šaruni, lokarde i sl.

Na dubljim, mekšim terenima se susrećemo i sa ražom, morskim psom, kokotom, ali i sa ribicama poput bukve i gire koje nikad ne bismo očekivali na dubinama od preko 100 metara.

Potreban je oprez pri rukovanju nekim vrstama poput ugora ili mola (oslića) zbog njihovih zubi ili škarpine zbog otrovnih bodlji. Jedna od čari ovakvog lova je upravo ta neizvjesnost, jer nikad ne možete znati što sve pliva u dubini ispod vas. A ponekad to znaju biti prave nemani. Osobno sam svjedok ulovu ugora od 20 i kirnje od 90 kilograma ovom tehnikom.

Mamac

Prilikom lova na velikim dubinama treba imati na umu jednu bitnu stvar: dolje vlada vječni sumrak tako da se ribe prilikom hranjenja oslanjaju većinom na njuh. Dakle svaka mirisna ješka morskog porijekla igra ulogu. Najbolja je srdela, meso šaruna ili lokarde, pedoče prethodno malo posoljene, lignja i bobići. Udice neka budu obilno nadivene, a na onu najveću treba staviti oveći komad ili čak cijelu srdelu ili malog šaruna. To je zalogaj kojem ni jedan predator tamo dolje neće odoljeti!

Nekoliko riječi za kraj

Kao što ste mogli zaključiti iz prethodnog teksta radi se o prilično zahtjevnom ribolovu, kako financijski, tako i fizički. Uzastopno dizanje i spuštanje teškog pribora sa velike dubine zahtijeva određenu fizičku snagu, te nakon nekog vremena umori i najspremnijeg ribiča. Ribolovna industrija je ponudila rješenje u obliku električne role koja sama diže i spušta pribor i to je jako dobra stvar, ali… koji je onda smisao svega? Zar nam ne bi bilo jednostavnije kupiti ribu na tržnici, nego trošiti znatna sredstva na brod i opremu, ako će nam pribor sam loviti? To nije smisao sportskog ribolova, cilj je da svojim mogućnostima i snagom nadvladavate prirodu, ovo ostavite profesionalnim ribarima. Ionako zakon dopušta 5 kg + kapitalac dnevno, a svi znamo da će rijetki pojedinci stati kad riba krene. Još i kad tehnika lovi umjesto njih…neka vam ograničenje bude bar vaša fizička spremnost, ako ništa drugo!

S obzirom da se ribolov odvija na otvorenim pučinskim pozicijama i oko udaljenih otoka, pazite na prognozu i uvijek idite u društvu! Na taj način avantura neće prerasti u tragediju i moči ćete uživati u ljepoti i uzbuđenju otvorenog mora.

Kako se lov odvija jakim priborom na velikoj dubini nerealno je očekivati da ćemo prema trzanju i povlačenju moći prepoznati koja nam vrsta ribe napada udice. Napad velikog ugora, kirnje ili pagra će nam u većini slučajeva izgledati kao tuckanje manjeg okana ili arbuna, a da smo ulovili kapitalnu ribu shvatit ćemo tek kada kontriramo i osjetimo veliki otpor i težinu. Upravo to je najkritičniji trenutak, jer je veliku lovinu nužno silom odvojiti od dna i tu do izražaja dolazi sva (ne)kvaliteta opreme koju koristimo. U suprotnom će se zavući u prvu škrapu i onda se oprostite i od ribe i od završnjaka. Ako ste ovo uspješno obavili i ribu odvojili 5-6 metara od dna, obavili ste 80 % posla.

Na kraju još jedan savjet. Uvijek imajte na brodu u pripremi jedan Big Game komplet snage 50 ili 80 lbs sa žičanim predvezom i velikom udicom, a sidreni konop neka bude privezan za plutaču da se u slučaju potrebe može brzo odbaciti u more. Ponekad se privučen vibracijama i mirisom ulovljene ribe ukaže veliki morski pas, iglun ili neka druga mrcina, pa uz malo sreće ionako uzbudljiv ribolov se može pretvoriti u avanturu i trofej života!

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2021 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana