Zimski ribolov brancina

11 min read

PR / Broj 11 / Veljača / 2009.

Do prije nekih desetak godina, za ribolov brancina koristili su se isključivo tradicionalni mamci, poput kozica, komadića srdele i slično. No, onda su nam naši susjedi Talijani pokazali kako i kojim mamcima možemo kvalitetno loviti ove prekrasne ribe.
Taj mamac oni zovu „bigattino“, u našem prijevodu – mesni crv…

Piše: Marin Hlobik

U prethodnom broju Praktičnog ribolova opisao sam vam ribolov onih vrsta koje se love zimi – ugora, škarpoča i mola, a u ovome broju govorit ćemo o ribolovu na jednu plemenitu vrstu, koja se, uz prije navedene, u ovo hladno doba zadržava u priobalju. Takvo zimsko vrijeme najbolja je sezona ribolova na njega – kralja našeg podmorja, govorim, naravno, o brancinu. Ta me je riba oduvijek fascinirala, prepredena i lukava, nama ribolovcima nikada nije bila lak plijen. U ovome tekstu pozabavit ćemo se ribolovom brancina i pokušati vam pokazati kako da ulovite svoga „kralja“ raznim tehnikama.

Nešto o brancinu

Brancin ili luben pripada porodici Vučića( Serranidae), a rođaci su mu kirnja, kanjac, vučić i pirka. Tijelo mu je torpednog oblika, te je odličan plivač, brz i okretan. Ima velika usta sa snažnim čeljustima, što je odlika svih grabežljivica. Svijetlo-olovne je boje, sa svjetlijim trbuhom, a mlađi primjerci imaju po tijelu nekoliko tamnih točkica. Brancin može narasti do jednog metra u dužinu i dostići težinu od 16 kg, dok je prosječni ulov između pola i jednog kilograma. Ulovi od 8 do 10 kg su rijetki i spadaju u kapitalne ulove. Što se staništa tiče, brancin se najradije zadržava oko izvora slatke vode, na ušćima rijeka i potoka, a čest je gost i ribarskih luka, gdje hrane za njega ima u izobilju.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Tehnike ribolova

Ribolov plovkom ili fini flakseraj na moru

Ovo je tehnika koju osobno najviše prakticiram i uvjeren sam da je najproduktivnija, no, kao što sam već rekao, kapitalni ulovi su doista rijetki. Ipak, možemo očekivati ulove do 3 kg, a uz malo sreće, i teže. Pribor koji se koristi vrlo je lagan, što ovoj tehnici daje posebnu draž. Osobno koristim bolognese štap dužine 5 metara, te manju rolu kapaciteta 150 metara, najlona debljine 0.16 mm. Najlon mora biti pouzdan i jak, s obzirom na njegov mali promjer. Ja najviše koristim Godzillu debljine 0.16mm, a često se koriste i ostali brandovi, poput Tubertinija, Sassa i Miloa te Stroft-a, koji je odnedavno na našem tržištu. Za predveze možemo koristiti iste tipove najlona, no znatno tanje, od 0.10 do 0.14mm. Još bi bilo bolje koristiti fluorokarbonske predveze u debljinama koje sam ranije naveo. Udice koje koristim za ovaj ribolov nešto su dužeg vrata i tanjih žica, veličine od 10 do 14. Najčešče koristim Owner, Gamakatsu i Sasame. Što se plovaka tiče, koristim fiksne izdužene plovke do 4 grama nosivosti, od Colmica ili Ventureria. Ponekad se možemo nađem u situaciji da imam jači vjetar ili morsku struju, a tada je najbolje koristiti otežane wagglere od recimo 4+4 grama ili slične.

A sada nešto o mamcima…Do prije nekih desetak godina, za ribolov brancina koristili su se isključivo tradicionalni mamci, poput kozica, komadića srdele i slično. No, onda su nam naši susjedi Talijani pokazali kako i kojim mamcima možemo kvalitetno loviti ove prekrasne ribe.

Taj mamac oni zovu „bigattino“, u našem prijevodu – mesni crv. Ovaj se mamac već dugo koristi na slatkim vodama lijepe naše, no moram priznati i da je to jedan od najproduktivnijih mamaca za ribolov brancina i ostalih riba na moru. Za ribolov mesnim crvićem ja koristim manje udice broj 10-14, na predvezu debljine od 0.10-0.12mm. Dužina predveza se kreće od pola do jednog metra. Radi što bolje prezentacije, crvići se bodu pod kožu u predjelu zatka, da bi što duže ostali živi i migoljili se na udici. Ovom tehnikom i mamcem možemo loviti tijekom cijelog dana, no noć je ipak najbolje vrijeme za brancine. U noćnom ribolovu najbolje je tražiti osvijetljene molove u lukama. Na ovakvim se mjestima pod svijetlom uvijek skupljaju sitne ribe, za kojima dolaze brancini. Na početku ribolova treba odmah ispraćkati desetak praćki crvića, da bi se brancin što prije navikao na njih i počeo ih skupljati. U ovom je ribolovu mamac najbolje prezentirati na otprilike metar od dna, jer je brancin tu najaktivniji i pomalo neoprezan. Njegov griz nije silovit, već on lagano ponese plovak i još lakše ga potapa. Pri kontri pripazite na kočnicu role, koja mora reagirati na vrijeme, da bismo izbjegli pucanje tankog predveza. Crvićem možete loviti bilo gdje, no ukoliko niste na molovima sa umjetnom rasvjetom, bolje rezultate daju noći obasjane mjesečinom.

Ukoliko živite na moru ili u ribolovu provodite više uzastopnih dana, poželjno je više dana hraniti, tj., praćkati crve. Kada brancine naviknete na ovaj mamac, uspjeh sigurno neće izostati. Važno je i tijekom ribolova svako malo praćkati po nekoliko crvića, jer na taj način brancina nećete najesti, a zadržat ćete ga dovoljno dugo u ribolovnoj zoni.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Još je jedan mamac vrlo efikasan u ribolovu plovkom, a to je kozica. Kozica je pravi tradicionalni mamac koji se u ribolovu brancina koristi od pamtivijeka. Kod ribolova sa kozicom nema hranjenja, a možemo često mijenjati mjesta tijekom ribolova. Ukoliko je brancin u blizini, kozica mu sigurno neće umaći. Sistem i pribor je isti, kao i kod ribolova sa mesnim crvićem, no ovdje bi predvez trebalo podebljati na 0.14mm, te koristiti veću udicu, od broja 2 do 6, ovisno o veličini kozice(koje znaju biti duge i do 10cm). Kozicu treba na udicu vrlo pažljivo montirati – udicu treba zabosti otprilike 2-3cm od kraja repa kozice, od unutra prema van. Tako montirana kozica veoma dugo živi i svojim pokretima mami brancina. Da bismo dobili još intenzivniji rad kozice, možemo namontirati dvije manje, okrenute jedna prema drugoj. U tom će se slučaju one međusobno boriti i tako mamiti brancina.

Ribolov živim mamcem

Ove dvije tehnike koje sam vam opisao vrlo su efikasne i meni osobno najdraže. No, postoji još jedna tehnika sa živim mamcem i laganim priborom, koja je jednako produktivna, a to je tehnika sa živom ribom mamcem. Najbolje ribice – mamci za ovaj ribolov su gavuni, ciplići, ušatice, pa čak i glavoči. Meni su osobno najdraži gavuni i ciplići, jer se te ribice zadržavaju u srednjem i površinskom sloju mora, te se ne trebamo bojati da će se zavući pod neki kamen, kao što to običava učiniti glavoč. Za ovu tehniku koristim lakše varaličarske štapove do 40 grama nosivosti i manje spin – role, sa, slobodnim hodom špule. Na rolu namotamo najlon debljine 0.16 do 0.20mm. Kod ovog sistema nema otežanja niti plovaka, već na osnovni najlon zavežemo udicu veličine od 6 do 4 i spremni smo za ribolov. Ovdje ćemo koristiti udice koje su malo robusnije i kraćeg vrata. Sada kada smo kompletirali pribor, mamčimo ribicu, a to radimo tako da udicu zabodemo u predjelu između leđne i repne peraje. Gledajte da ju mamčite samo pod kožu, kako bi što duže ostala živa. Sada namontirani mamac bacimo što nježnije, da ne bi uginuo pri pljusku na vodu, te otvorimo rolu ( može se i samo otpustiti kočnica ili uključiti slobodan hod špule na rolama sa tom opcijom – lošije rješenje). Kod griza treba pustiti brancinu nekoliko metara najlona da proguta mamac i tada kontrirati. U ovom ribolovu sa slobodnim živim mamcem, možemo očekivati i krupne primjerke brancina, ovisno o veličini ribe – mamca.

Ribolov sa mrtvim mamcem na dnu

Ovo je najproduktivnija tehnika za ribolov krupnih brancina. Na ovaj se način prevare mnogi veliki kraljevi našega mora. Tajna i učinkovitost ove tehnike je u brancinovoj lakomosti i želji za lakim plijenom. Naime, veliki brancin najradije pojede neki riblji otpadak ili cijelu mrtvu ribu na dnu, kako ne bi trošio dragocjene kalorije, plivajući za ribama u ovo hladno zimsko doba. Ovo možemo usporediti i sa ribolovom štuke zimi na mrtvi mamac. Pribor koji koristimo kod ovog ribolova mora biti nešto robusniji, jer možemo očekivati brancine kapitalce. Stoga preporučujem šaranski pribor, klase do 3lb. Na role je najbolje namotati kvalitetan najlon debljine 0.30, nekih poznatijih marki, poput Sufixa, Colmica, Tubertinija itd. Potom na glavni najlon vežemo vrtilicu i predvez, dužine jedan metar, a debljine od 0.25 do 0.28mm, sa zavezanom udicom. Za predveze je najbolje koristiti fluorokarbonske strune, poput Seaguara, Sufixa i slično. Udice moraju biti čvrste i elastične, veličine od 1 do 3/0mm, ali ne od predebele žice. Izdvojio bih brandove, poput Sasame, Owner, Kamatsua itd. Na predvez možemo zavezati jednu ili dvije udice, ovisno o veličini i vrsti mamca koji koristimo.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Za srdelu ili inćuna najbolje je koristiti jednu udicu, i to sa pločicom, da ne bismo previše oštetili njihovo mekano meso, dok za montažu ostalih riba možemo montirati i dvije udice. Sigurno ste primijetili da u ovom sistemu nisam spomenuo nikakvo otežanje, iako mamac mora ležati na dnu. Mada je brancin veliki proždrljivac, on je ujedno i vrlo oprezan, te, ako mu je i najmanji otpor pri uzimanju mamca sumnjiv, postoji mogućnost da ga brzo ispljune. Stoga je najbolje uopće ne koristiti olovo, izuzev kod jake struje, kada u obzir dolaze manja olova do 15-tak grama.

Ovaj sistem je najproduktivniji u ribarskim lukama, gdje ribari iskrcavaju svoj ulov i bacaju riblje otpatke u more, stvarajući tako veliko hranilište. Ukoliko ne lovimo u lukama, poželjno je i potrebno mjesto lova malo prihraniti komadima srdele, što će brancini brzo osjetiti. Mamci koje koristimo za ovaj ribolov mogu biti bilo koje vrste, ali izdvojio bih srdelu, inćuna, menulu, bukvu i šura (šaruna). Srdelu i inćune najbolje je koristiti svježe ili lagano osoljene. Da bismo svoj mamac malo izdvojili od ostalih riba na dnu u lukama, trebamo ga nekoliko sati ostaviti vani na zubatom suncu, da malo zamiriše(menula, bukva i šur).

Ribolov varalicom

Iako je vrlo teško prevariti velikog brancina na varalicu, ova tehnika ribolova je vrlo dinamična i zabavna. Brancin je, kao što smo već rekli, vrlo lukav i oprezan, pa u dnevnom špinu moramo pripaziti na nagle pokrete, da nam sjena ne pada u more i slično, jer brancin sve to opaža izuzetnom osjetljivošću. Stoga je puno jednostavnije špinati noću, ili u zoru i sumrak, no i tada moramo jako paziti da ga ne uplašimo. Što se opreme tiče, najbolje je koristiti lakše spin štapove do 50 grama težine, sa odgovarajućom rolom. Osobno volim koristiti upredenicu debljine 0.16mm, a ukoliko koristim najlone, tada ih koristim do debljine 0.20. Varalice koje koristim su duljine od 7 do 13cm, različitih brandova. Najčešće koristim Rappaline originale, Husky jerkove, Countdown, Jointed, te, u nekim slučajevima, tonuće magnume. Odlična varalica je i Yo-Zuri Pins Minow, u duljini od 7 do 9cm. Moram spomenuti i domaću Dtd-ovu Gavun varalicu, koja je vrlo efikasna pri sporom povlačenju, a odlična je u duljini od 7 do 9 cm. Sigurno primjećujete da su sve to minow modeli, koji sliče gavunu ili cipliću, koji su prirodna hrana brancinu. Dekori koje koristim su prirodni.

A sada nešto o tehnici lova…

Brancin se često zadržava oko stijenja ili drugih skrovišta, gdje vreba neoprezne kedere. Stoga je varalicu najbolje bacati uz obalu jer se tu brancin najduže zadržava. Po danu ga često možete vidjeti kako prati varalicu. Tada treba mijenjati brzinu povlačenja i cimati vrhom štapa, da bismo pogodili vibru na koju brancin u tom trenutku reagira. Po noći, najbolje je ravnomjerno lagano povlačiti varalicu, a za tu priliku odličan je Dtd-ov gavun. U noćnom ribolovu odlično love i silikonski mamci, poput Stormovih ili Prologicovih, a poslužit će i bilo koji riboliki silikonac. Takvi silikonci imaju puno sitniju vibru, a obris im je idealan, te ih brancin lako zamijeni za pravi plijen.

Najbolje pozicije za varaličarenje brancina sa obale su tereni oko ušća rijeka, kao i tamo gdje se nalaze podvodni izvori slatke vode. No, dobre će rezultate dati i luke, gdje brancine lovimo više prethodno opisanim tehnikama. Najbolje je loviti za oblačnog dana sa jugom, kada valovi prave pjenu u priobalju. Želim vam bistro i kapitalnog brancina na udici!

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana