Grabežljive crvenperke

7 min read

PR / Broj 26 / Svibanj / 2010.

Ovo su jedine ribe koje u vodi izgledaju manje nego što to uistinu jesu!

Piše: m®VA

Iako spadaju u skupinu „mirnih“ riba, crvenperke su pravi „vukovi u janjećem kostimu“! Pogotovo su, sad u proljeće, proždrljive i vrlo agresivne i pojest će sve što mogu strpati u usta. A često će napasti i plijen uistinu prevelik za njih. Tijekom većeg dijela godine (pogotovo veći primjerci) nalaze se na dubljim mjestima i teško se ciljano love varaličarskim priborom, no sad, kad je počelo pravo proljeće, crvenperke se sunčaju na površini i upijaju toliko željene zrake sunca, spremne da zagrizu sve što im je zanimljivo. No, kao prvo, moramo odrediti šta nam to treba za uspješan ribolov crvenperke na spin.

U šumarku skrivenom…

… crvenperki velikih dom! Da parafraziramo poznatu pjesmicu iz crtića! Dakle, jezero na kojem ćemo (nadam se uspješno) loviti crvenperke, kao prvo, mora imati populaciju velikih crvenperki! A da bi se crvenperke dobro osjećale i narasle do popriličnih dimenzija (sve preko 25 cm je veliko!), jezero bi trebalo biti (relativno) bistro, imati poprilično vertikalne vodene vegetacije (resa, lopoč), imati dobru dubinu (4 metra je minimum) i plitke dijelove za sunčanje (na kojima će se najvjerojatnije nalaziti polja lopoča). Poželjna je i zdrava populacija grabežljivaca, poglavito štuke i soma, koja će regulirati količinu crvenperki, a i drugih riba iz te porodice. Ako se pojedina vrsta ribe previše namnoži, dolazi do zastoja u rastu zbog manjka hrane, te ribe ne mogu narasti do kapitalnih dimenzija. Zato su grabežljivci jedan od ključnih faktora za postojanje kapitalnih primjeraka bijele ribe. Odlično bi bilo da, pored rese i lopoča, u vodi ima i panjeva, srušenih stabala i granja, da upotpune paletu skrovišta za naše simpatične crvenoperajaste grabežljivce.

Odličan primjer vode u kojoj obitavaju kapitalni primjerci crvenperke su jezera Savica, raj u centru grada! Nadam se samo da ova prekrasna jezera neće doživjeti sudbinu Bundeka, kojemu kozmetički tretman nije baš najbolje sjeo. Savica ima sve nabrojane kvalitete za odličnu vodu sa velikim crvenperkama, plus što ima i odlično ribolovno društvo koje brine o očuvanju voda kojima gospodari. Zato me i ne čude kapitalni ulovi svih vrsta riba za koje znam i za koje sam čuo u ovih poprilično godina, koliko je prošlo od mog prvog susreta sa ovim genijalnim jezerima. Uvijek me je fasciniralo kako su uspjeli sačuvati onaj divlji štih, usprkos stazama do svih dijelova jezera i uređenim ribičkim mjestima, ponekad se osjećate da ste kilometrima udaljeni od civilizacije a ne da ste na 10 minuta od Bana Jelačića! Dakle, jezero sa velikim (čak ogromnim!) crvenperkama smo našli, sad nam treba pribor.

Bez alata, nema… ulova!

Da se razmemo, crvenperke bez obzira na dimenzije i nisu baš neki jaki borci! Bass istih dimenzija će pružiti fight kudikamo žešći i spektakularniji, tako da sa jačinom pribora ne treba pretjerivati. U principu, za crvenperke koristim jednaki pribor kao i za pastrve a to je u mom slučaju štap Norstream Areal Jaegger, 6’6” (2 metra), 3-10 grama, rola Daiwa Luvias 2500 i najlon promjera 0.14. Štap je super lagani i brzi pastrvaš, namijenjen za jigganje i twitching manjih voblera. Tvorci su ga namijenili za ribolov na rijekama širine 20-tak metara i za ribe do 1-1.5 kg. Krut je dovoljno da bez probelma sa njim twitchate vobler od 5 cm u srednje jakoj struji, a kod drila se fino piga i umara ribu. Sa njime puno manje gubim silikonce prilikom borbe sa kalifornijskim pastrvama koje iskaču i tresu glavom, dok na krućim štapovima mamac često odleti sa udice.

Dakako da prilikom takvih manevara gubim manje riba nego kad lovim sa tvrđim štapom. Raspon od 3-10 grama je idealan za mamce koje koristim kod ribolova crvenperki, a duljina od 2 metra je super kad se provlačim kroz granje do najboljih pozicija. Rola mora imati finu kočnicu tako da pravovremeno odreagira prilikom naglijeg bijega ribe. Bez obzira što crvenperke nisu veliki borci i imaju samo bijeg ili dva u sebi, bilo bi šteta da vam riba strga najlon i otpliva sa mamcem samo zbog loše kočnice. Sa nekom rolom iz višeg ranga Daiwe ili Shimana nećete pogriješiti, a ni SPRO Blue Arc i njeni hibridi nisu loš izbor. Uglavnom, ako vam je rola služila na pastrvama, služit će i na crvenperkama. Ja koristim Luvias iz razloga što je kočnica izrazito pouzdana i zato što mi odgovara težinom za balans sa ovim malim Norstreamom. U ribolovu se prije svega trebate osjećati ugodno, a korak prema tome je i dobro izbalansirani pribor u kojeg imate potpuno povjerenje.

Najlon često mijenjam i dosta firmi mi se pokazalo odlično, bitno je samo da je najlon svjež i da nije bio izložen štetnim UV zrakama u skladištu ili na polici dućana. Dobro je da je otporniji na habanje makar to značilo nešto manju nosivost nego što ima onaj najlon drugog proizvođača, ali koji pukne čim dodirne lopoč. Lovimo u kršu i džungli i kontakt sa preprekama je neizbježan, a ionako lovimo ribe koje teško dosegnu kilu (ako znate gdje se love crvenperke veće od 1 kg, pozovite me obavezno!). Sad trenutno imam namotan najlon koji mi je preporučila teta Štefica iz Azzurra i odličan je!

Tehnika i taktika

Ostatak pribora koji koristimo su udice i mamci. Crvenperke lovim na silikonske mamce, koje montiram na udicu bez olovnog otežanja. Obožavam mušičarske udice sa dugim vratom (2x, za neke mamce i 3x), veličine 8 i 10. Neki bi rekli da su udice prevelike, ali treba nam širi luk zbog gabarita mamca, a velika crvenperka silikonca na udici broj 8 srkne i proguta dok si reko „keks“! Koristim samo ravne udice jer se volim igrati sa mamcem i prilikom vođenja ga cimam, pa bi se silikonac na zakrivljenoj udici uvrtao oko svoje osi. Hm, kad malo bolje razmislim, možda to i ne bi bilo tako loše?! Morat ću probati slijedeći put! Dakle, koristimo štap, rolu i najlon, koji koristimo i u pastrvskom ribolovu, udice su mušičarske – pa kaj koristimo za mamac? Naravno, silikonce, koje koristimo i kod pastrvskog ribolova, ha-ha! Dobrodošli su svi grubovi od 2-3 cm, mali shadovi, nimfice, glistice, kamole, skakavci, muhe… sve je to zanimljivo našoj frendici sa crvenim perajama. Berkley Power Bait Nymph u nekom natural dekoru (Toad, recimo) je jako zanimljiva varka, jer pored izgleda (a izgleda ko neki skakavac) ima i mirisnu komponentu, koja će pripomoći da se crvenperka odluči za napad. Kad smo već kod Power Baita, konačno sam skužio kako iskorisitti repove od 6” Nightcrawlera, koji mi ostanu poslije ribolova na pastrve! Crvenperke ih naprosto jedu! Odličan mamac su i famozni Fuzz-E grubovi koje smo vas već naučili kako ih napraviti, naime, u tijelo od običnog twistera iglom za boile uvučete marabou pero i to je to. Možda dve-tri niti lure flasha, tek toliko da bljesne koji put. Genijalne su i imitacije punoglavca, koje sam prije mnogo godina dobio od Pikija, ali zbog relativno male težine teško se bacaju. Tajni mamac za one najveće je Lunker City Fin-S Shad i Imakatsu Fujin Spider. Fin-S Shada twitchajte, a Fujin Spidera samo ostavite da stoji na površini blizu velike crvenperke. Neće joj dugo trebati.

U principu, tehnika vođenja mamca je jednostavna. Plasirajte svoj mamac tako da ne preplašite jato crvenperki od kojih poneku želite uloviti. Najbolje je da prebacite jato i laganim cupkanjem dovučete mamac u zonu napada. Neke mamce, one koji sporo tonu, nećete trebati micati, a one koji tonu brže, cimanjem štapa prema gore iznova ćete dovoditi u zonu griza. Crvenperke neće, poput bassa ili pastrve, zaroniti dublje za mamcem. Ono što im nije u zoni očiju jednostavno će ignorirati. Kad vam riba zagrize, probajte ju brzo izvući iz ostatka jata, tako da ne preplašite ostale ribe.

Taktika traženja ribe se može podijeliti na dva načina. Prvi je takozvani „Run&Gun“, što podrazumijeva aktivno traženje jata crvenperki do kojeg možemo dobaciti. To je idealan način za početak ribolova dok ribe još nisu upozorene na naše prisustvo, tj., dok ne znaju da ih netko lovi. Druga taktika je tzv. „sačekanović“. Taktika se sastoji u tome da smo vidjeli na kojim mjestima se kreću jata crvenperki u svojim dnevnim migracijama ili ta mjesta već znamo od ranije (povijesno gledano) i jednostavno čekamo da se jato pojavi, te onda pokušavamo uloviti ribu. Odlična mjesta za sačekušu su kanali koji spajaju dva jezera ili suženja između otoka. Važno je samo da se riba tuda kreće i da joj možemo plasirati mamac.

Ribolov crvenperki je jako zabavan jer bezubi proždrljivac baš i ne bira mamce i napada ih bez puno taktiziranja, a sve se odvija na viđeno tako da je to totalna adrenalinska ribičija. Nadam se da vam je taj adrenalin dovoljan i da ćete ulovljene primjerke, nakon kratkog foto sessiona, pustiti natrag u njihovo modro-zeleno carstvo da se opet nadmudrujete neki drugi dan i da vaša i moja djeca crvenperke vide uživo na Savici, Bundeku, Šoderici, Cerkniškom jezeru, Boroviku, Somogyudvarhellyju i drugim odličnim vodama, te da ih tamo lovimo i puštamo zajedno! Puštajte ribe!

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana