DANNY FAIRBRASS – KRUTI MATERIJALI ZA PREDVEZE

12 min read

PR / Broj 26 / Svibanj / 2010.

Danny Fairbrass daje nam savjete kad, gdje i kako koristiti krute materijale za predveze…

Sa engleskog preveo: Krešimir Kuri

U ovom članku pogledat ćemo malo dublje u uporabu predveza za lov šarana. Kako sam u svom bogatom ribolovnom iskustvu, ponajviše zahvaljujući snimanju Kordine serije podvodnih filmova, strašno puno naučio o ponašanju različitih špaga i predveza pod vodom, čini mi se kako se ovdje radi o puno više detalja nego što to u stvari prosječno ribičko oko vidi.

Ne postoji materijal koji pokriva sve potrebe. Za svaki, još prije njegove uporabe, treba dobro promisliti čemu on u stvari služi. Treba obratiti pozornost na tip dna jezera, način unošenja mamaca, kako se daleko zabacuje i koji je sistem olova najpogodniji za tu situaciju. Tek nakon toga možete početi razmišljati o stavljanju mamca na dlaku.

Koji materijal odabrati?

Znam da ribolovce jako zanima kako naučiti koji materijal izabrati kad se slaže neki određeni sistem i zato ću u ovom članku opisati sve što znam o krutim materijalima za predveze. Od tri glavne kategorije materijala za predveze, kruti su meni uvijek prvi, a tek tad za njima slijede mekani i oni između. Kad sam rekao prvi, mislio sam prvi izbor u ribolovu u određenim uvjetima, jer samo tad kruti sistem može biti vrlo ubojita kombinacija kod izbora prezentacije sa kojom svoj mamac želite ponuditi šaranima.

Kruti sistem

Prvi sam put kruti materijal uporabio prije 12 godina na jednom vrlo lijepom nizozemskom jezeru. Pamtim ga po tome jer smo prijatelj i ja na njemu u prvih nekoliko dana ribolova uspjeli uloviti nekoliko lijepih riba preko 10 kilograma. Iako smo bili zadovoljni sa ribolovom, činilo nam se kako bi moglo biti i puno bolje. Naime, šarani su zaranjali i izranjali u velikom broju svuda oko nas, a nekad čak i točno iznad naših mamaca, ali nisu primali. Osjećaj dobrog ribolova zamijenio je zbog toga na trenutak osjećaj očaja. Uzeo sam tad u ruku vrlo popularan materijal koji se zvao Amnesia i koji je bio vrlo krut, te sam sa njim zavezao udicu sa čvorom bez čvora i vrtilo. Na njega sam montirao 24 mm Green Lipped Mussel dubinski mamac u obliku boile i zabacio štap na potpuno isto mjesto. Kao što ste i očekivali, najlon je brzo krenuo, senzor zasvirao i odmah sam ulovio još jednog dobrog šarana. Nakon što sam ponovo zabacio prvi, izvadio sam i na isti način preradio i drugi štap, tako je, na našu sreću, započeo jedan fantastičan ribolov. Sad se to više nije moglo nazvati slučajnošću. Ovaj mi je događaj pokazao kako samo jedna drastična promjena prezentacije i način na koji sistem djeluje prema ustima šarana, može itekako utjecati na promjenu sreće i ishoda ribolova.

Prenošenje iskustva

Kao što ste mogli i pretpostaviti, vratio sam se sa tog izleta prepun samopouzdanja u svoju najnoviju prezentaciju, i naravno, odmah sam ju odlučio isprobati na našim engleskim šaranima. Rezultati me ponovo nisu razočarali, taj sistem se pokazao dostojnim naših najvećih riba. Ulovio sam ih sa njim dosta, čak do 15 kg težine, gdje god da sam lovio. Kad gledam iz današnjeg ugla, moja je lokalna voda u ono vrijeme bila upravo idealno mjesto za krute sisteme. Jezero na kojem sam lovio bilo je čisto i bez bilo kakvog smeća na dnu. Važno je zbog toga napomenuti da ovakav sistem nema šanse na mjestima gdje je dno puno mulja, trave ili bilo kakvog drugog naplavnog taloga, jer se u takvim situacijama vrlo brzo spetlja. U konačnom ishodu to znači da će vaša prezentacija neprirodno «stršati» iznad dna, uvelike smanjujući vašu šansu za potez. Od tad ja svakodnevno pokušavam unaprijediti svoje krute sisteme i prilagoditi ih svom stilu ribolova, ali i načinu na koji se šarani hrane. I premda je danas u našim trgovinama prava poplava krutih materijala, moj je posljednji izbor nekako pao na 25 lb IQ od Korde, iako mi je i ESP-ov Bristlefilament također jako dobar. Jednostavno, ja jako volim loviti sa fluorokarbonom, jer je u vodi skoro nevidljiv, pogotovo kad leži na dnu jezera. Još jedna sitnica na koju se svakako vrijedi koncentrirati jest i način na koji vaš sistem funkcionira, pogotovo kad kao dlaku također koristite kruti materijal, koji ribu na udici ne drži tako čvrsto kako ju brzo udica sa sistema ubada.

Imperativ velikih mamaca

Kad želite povoljan rezultat ribolova, imperativ je da na njega montirate samo velike mamce, u mom slučaju to su boile od 18 do 22 mm. Ja ih na hranilište ubacujem kobrom, sa namjerom da ih što više raširim. To mi se pokazalo boljim od hranjenja raketom, koja ima za posljedicu to da oko mamca sa udicom imate male hrpice mamaca. Razbacani pojedinačni mamci na širem području šaranu daju priliku da traženjem jednog po jednog dobiju maksimalno samopouzdanje. Zbog toga što ih skuplja na širokom području, on polako dolazi do svakog od njih i snažno ih usisava zbog toga što su veliki i teški. A kad usiše jednog, brzo se seli i traži drugog. Baš zahvaljujući snazi kojom usisava takve pojedinačne i velike mamce, puno je veća vjerojatnost da će sa njim dosta duboko usisati i udicu, kao i da će ga ona sa kratkog i krutog sistema pogoditi. Krute sisteme nikad ne koristite za vrijeme ribolova u kojem hranite raketom sa rastresitim mamcima. Na taj se način na dnu formiraju hrpice sitnih mamaca kroz koje se veliki šarani kreću na način da ih guraju, radije nego da ih snažno usisavaju, kao što rade sa velikim mamcima.

Ne sa raketom

Imao sam priliku svjedočiti kako se veliki šaran uopće ne miče dok se hrani sitnim rastresitim mamcima. Samo se naslonio na dno jezera i lijeno, jedno po jedno, usisavao zrna sjemenja. Konačan rezultat toga je bio da je vrlo precizno ispitao svaki zalogaj prije nego što ga je usisao, siguran sam kako velika riba u toj poziciji može bez problema detektirati sistem i mamac na udici. Ako u takvim uvjetima mamac prezentirate na krutom sistemu, puno su vam manje šanse da šaran zbog samog načina na koji se hrani uzme mamac. Stoga vam je valjda jasno da sa određenim načinom hranjenja možete isprovocirati više poteza. Sa sistemom od krutog materijala dobivate efekt brzog ubadanja udice u riblja usta, svakako puno bržeg od onog kad lovite sa sistemom od mekog. Iako nisam posve siguran da li je šaranu puno lakše ispljunuti kruti od mekanog sistema iz usta, siguran sam kako je njegova najveća prednost baš u tome što je toliko drugačiji.

Dorađen sistem

Sa vremenom sam razvio svoj kruti sistem, dodajući mu stalno neke nove korisne detalje. Jedan od najboljih je svakako kad sam umjesto krute dlake stavio tanku i mekanu, te na taj način počeo koristiti sve prednosti iz obaju svjetova. Da bih to napravio, zavezao sam udicu na kruti materijal čvorom bez čvora, ali sam prerezao nastavak najlona od kojeg se inače radi dlaka. Nakon toga sam na udicu zavezao dlaku od nekog mekanog materijala, kao što je Supernatural, koristeći pritom krvavi čvor. Ako na sistem želite montirati dvostruki mamac, vrlo je važno da se mamci ne kližu po dlaci. Kako biste to klizanje unaprijed spriječili, jednostavno zavežite malo veću omču na dlaci i na taj način osigurajte da čvor omče sjedne između boile i udice.

Bježite od sjemenki

Sad moram priznati kako sam veliki protivnik sjemenki na ovakvom sistemu, jer njime jednostavno morate loviti sa velikim i teškim mamcima. Imam neki osjećaj kako mamci koji polako tonu imaju taj problem zbog načina na koji je dlaka pričvršćena na vrat udice. Ako sa ovim sistemom koristite mamce koji polako tonu, oni skaču gore-dolje oko udice, tako da ona na dnu završi okrenuta na suprotnu stranu od dna. Isto tako, ako takav sistem završi u ustima šarana, on se uz meso obraza pomiče gore-dolje na isti način. Naravno da ćete i na taj način uloviti neke od šarana, ali on nikad neće biti vrlo efektan i njime ćete često uhvatiti ribe na nekim netipičnim mjestima u ustima. Zbog toga su veliki i dubinski mamci u kombinaciji sa ovim sistemom uvijek korak ispred. Na drugoj strani sistema ja obično vežem vrtilo i prsten sa Palomar čvorom. Ponekad može biti malo nezgodno zavezati ga otprve, ali nakon malo vježbe to postaje rutina i ako ga malo doradite nad vrućom parom, on pada na dno puno povoljnije. Ovaj zadnji postupak u pravilu uvijek malo omekša fluorokarbon. Vrtilo sa prstenom uvijek daje sistemu svu potrebnu pokretljivost. Kao prvo, tako se sprječava bilo kakav rizik od petljanja prilikom zabačaja. Kao drugo, tako se dozvoljava udici da se veže preko pivota na dno jezera, pa kad riba usiše mamac iz bilo kojeg kuta, udica se zakreće i zabija se ribi u usta. Što je predvez kraći, to se lakše pokreće. Dulji predvez se puno lakše zabija u smeće i u talog na dnu, pa ga se od tamo teško pomiče. Zahvaljujući njegovoj krutosti, nužno je spustiti predvez na dno. To je najbolje napraviti dodajući mu Kordin Sinker, koji se samo malo zaokruži u prstima i postavi na predvez, a love se na njega bolje nego Krystonov Putty.

Kratak predvez je zakon

Uvijek nastojim raditi kratke sisteme. Kao što sam već ranije spomenuo, to je zbog pokretljivosti predveza na principu pivota. Na stotine me je ribolovaca na ribolovnim sajmovima uvijek pitalo isto pitanje – kolika je optimalna duljina sistema za lov boilom? Međutim, univerzalni odgovor na to pitanje ja nisam našao do danas, a svi oni pod vodom snimljeni filmovi moj su najjači argument. Iako se u njima ribe ne hrane isključivo boilama, vrlo je lako uočiti kako se na čistim, tvrdim dnima šarani hrane vrlo blizu dna jezera. Nikad u takvoj situaciji nisam vidio ribu koja usisava mamce sa udaljenosti od 7 do 8 cm. Ne mogu tvrditi da se na nekim drugim jezerima pod vodom to ne događa, ali moje je iskustvo da su kratki kruti predvezi u takvim situacijama uvijek najefikasniji.

Olovni klip

Kad treba izabrati sistem za olovo, uvijek težim onima koji garantiraju da neće biti zatrpani sa smećem na dnu. Zbog toga je olovni klip uvijek moj prvi izbor. To je i garancija da, ako se šaran zapetlja u granje, olovo samo sa njega spada.

Međutim, na vodama gdje nema podvodnih prepreka, kao što su grane ili trava, pokušavam loviti prohodnim sistemom sa olovom, i to u obliku Shokka ili svojim olovnim klipom sa prohodnim olovom kojeg ste negdje već vrlo vjerojatno vidjeli. Ovaj sistem sprječava ribu da se korištenjem težine olova oslobodi udice, jer je najlon pokretan i vrlo lako prolazi kroz cijeli sistem.

Koje udice?

Izbor udice je u ovakvim prilikama vrlo delikatna stvar, pogotovo kad lovite sa krutim monofilnim najlonima, kao što je IQ. Tad nikad ne smijete koristiti male udice, a pogotovo ne one sa vrlo kratkim vratom. Zahvaljujući krutosti predveza koji izlazi iz ušice udice, on na taj način svakako smanjuje širinu luka udice. Najgori primjer od svega je kombinacija 25 lb IQ najlona i No 8 Wide Gape udice. To je prije svega zbog toga jer takva udica ima vrh malo zakrivljen prema unutra. Ako se taj detalj spoji sa vrlo agresivnim kutom kojim najlon izlazi iz ušice udice, rezultat je pretjerano zatvoren luk same udice.

Moj izbor je korištenje Longshank X udica, pogotovo kad lovim sa velikim mamcem, ali i sa mekom dlakom. Luk na toj udici je puno veći, jer je veći i aktualni dio udice koji može ubosti ribu, odnosno, mjera između vrha udice i ušice. Međutim, zbog velikog kuta pod kojim IQ napušta ušicu udice, aktualni dio koji omogućava ubadanje ribe je razmak između vrha udice i ušice.

Parenje i test na dlanu

Parenje je vrlo važno kod svih krutih predveza, jer omogućava omekšavanje samog sistema, ali mu i omogućava da se lakše rasteže. Nakon grijanja ja uvijek povlačim prstom gore-dolje po predvezu i tako uzrokujem trenje. Na taj se način materijal rasteže. Ako ste ljubitelji testa na dlanu, ovaj će vam se sistem zacijelo jako svidjeti, jer ako ga ispravno zavežete, nemoguće je provući udicu preko dlana, a da se ona u njega ne zabije. Još jedan sjajan model udice je Choddy No 6, naravno, samo onda kad ne koristite Longshank udice.

Materijal sa jezgrom

Još jedan tip materijala koji osobno često koristim je Hibrid Stiff. To je materijal sa omotačem koji ima mekanu jezgru, koja je u biti vrlo nježna upredena špaga. Ja sam ovu vrstu predveza počeo koristiti u vrijeme kad je Kryston izbacio svoj slavni Snake Bite, prije više od 10 godina i sa njim sam se zbilja lijepo nalovio riba. Ono što me je kod Snake Bitea uvijek živciralo bila je boja, ali sam priželjkivao i malo krući materijal, pa kad je sve to bilo uzeto u obzir, rodio se Hybrid.

Izrada sistema

Sa IQ je vrlo teško raditi, dokle god ga ne obradite sa vrućom parom, te onda on postane perfektan. Sjajna stvar u vezi ovog materijala je da se bez problema može skinuti njegova ovojnica, što znači da, ako mu ogulite posljednjih nekoliko centimetara nakon što zavežete udicu, dlaka na udici postaje vrlo mekana. Taj detalj meni jako puno znači, jer zbog toga automatski mogu koristiti puno više rastresitih mamaca u svojoj smjesi mamaca, tako su i ribe ohrabrene da se brže hrane, ali kroz dulje vrijeme. Mekani, izloženi dio materijala koji izlazi sa udice omogućava joj da lakše ubada ribu u usta i zadržava udicu nakon toga u istom položaju, nego u slučaju ako imate kruti materijal sa omotačem. Ako lovite na hranilištu koje prihranjujete raketom, skinete li omotač sa dlake, zasigurno ćete imati više poteza. Pogledajte kako napraviti takav sistem u ovom malom stripu od slika. Dvije prezentacije rade na istim principima, ali djeluju vrlo različito. Još jedan detalj koji ćete uočiti jest da sam ja koristio kliješta kako bih završio Hybrid sistem. Ona su vrlo jaka i omogućavaju vam da precizno izmjerite duljinu potrebnog materijala. Zbog toga vam još jednom preporučam da detaljno pogledate slike kako biste sve napravili onako kako treba.

Za kraj

I za kraj, ja uvijek koristim krute trikove samo na čistim, tvrdim dnima jezera. Pokušajte koristiti krute materijale samo za ribolov boilama, a kombinirajte ih na sve druge vrste ribolova na čistim topografijama dna jezera. Garantiram vam, na taj način ulovit ćete više lijepih riba od drugih. Ne zaboravite zlatno pravilo – uvijek izaberite sistem koji je prikladan određenom mjestu na kojem lovite i u trenutku kad lovite. Bistro!

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2021 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana