KAKO SE LOVE KAPITALNI SOMOVI?

10 min read

PR / Broj 42 / Rujan/ 2011.

PIŠE: KREŠIMIR KURI

Nekada su veliki somovi bili apsolutni gospodari naših rijeka. Bili su na kraju hranidbenog lanca, i dorasti su im mogli tek poneki profesionalni ribari ili strastveni ribolovci. Zbog toga ih je bilo puno, a ribiča koji su ih uspješno lovili malo. Godine su prolazile, profesionalnih je ribara na Kupi nestalo, a broj ribolovaca (i krivolovaca) koji ih lovi se višestruko povećao. Danas više nije lako biti veliki som u Kupi, jer ih sa svih strana vrebaju razne opasnosti. Ribolovni pribor je puno kvalitetniji i dostupniji, nego prije, a informacije o tome gdje žive, čime se hrane i kako uloviti velike ribe preko ribolovnih medija (jedan od najboljih je sigurno Praktični ribolov) dostupne su skoro svakom zainteresiranom ribolovcu. Nažalost, s porastom znanja o lovu velikih riba među ribičima i porastom nabave kvalitetnog pribora, nije porasla i kolektivna ribička svijest o poštivanju čuvanju velikih riba u mnogim našim rijekama. Mario Mlačak, zvani Mačak, je jedan od rijetkih koji osim što redovito lovi, vrlo često i pušta velike, ali i manje somove. Povod za ovaj razgovor bio je nedavno ulovljeni som od 33 kg na Kupi, što je dosad drugi najveći ulovljeni i pušteni som na širem Karlovačkom području. Upitali smo ga na koji to on način radi. Evo što nam je odgovorio.

PR: Prije svega, čestitke na ovako lijepoj ulovljenoj i puštenoj ribi. Koji su najbolji mamci za velike somove?

MM: Veće i manje žive ribe. Nekog posebnog pravila nema, ali je princip da što je veći mamac, veći je i ulovljeni som. Međutim, to može ovisiti i o situaciji. Svog najvećeg soma sam ulovio na manju deveriku, ali ulovio sam ih dosta i na babuške, linjake, okane (grgeče). Veličine su razne: od 10 dekagrama do 1 kilograma, a nekad i više.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

PR: Kakav je pribor nužan za lov velikih somova na Kupi?

MM: Pa nužan je vrlo snažan i pouzdan pribor koji mora odraditi posao jednom kad velika riba pokupi postavljeni mamac. Štap mora biti nešto tvrđi, duljine od 2.40 do 3 metra, i jačine bacanja barem 200 do 500 g, jer su mamci i olova koji se koriste u ovom ribolovu nerijetko vrlo veliki u odnosu na klasični riječni ribolov. Rola mora biti snažna i provjerena da u kritičnom trenutku ne zakaže, a. najlon dovoljno jak da izdrži sve napade ove velike i moćne ribe. Olova su za lov u matici velika. Ja često koristim za lov sa živim mamcem potkove od 250 grama, a kako rijeka Kupa često nosi razno smeće, na najlon još morate dodati jedan do dva «stražnja olova», kako bi ga potopili na dno. Kad se sve to zbroji, dođete do impozantnih težina. Predvez, na koji se veže udica mora biti neka izdržljiva špaga koju neće sitni somovi zubi prepiliti. Udica za lov mora biti dovoljno velika i kvalitetna. Jednom kad se veliki som na nju zakvači, da ga izdrži sve do trenutka kad soma primimo rukom za usta i ubacimo u čamac. Nije baš uvijek lako naći dobre udice koje će sve to besprijekorno izdržati.
Međutim, ono što je na Kupi gdje ja lovim jednako važno kao i kvalitetan pribor, ako ne i još važnije, svakako su čamac i pomoć iskusnog prijatelja prilikom prihvaćanja velike ribe. Naime, veliki som kad pograbi mamac i sistem obično s njim ode do najbliže podvodne zapreke i tamo se zapetlja i smiri.

Pribor

PR: Kakav je onda postupak?

MM: Treba ući u čamac s nekim «na veslu ili na penti» tko će vas s njime do njega odbaciti, pa da ga pokušate izvaditi iz loma. Nekoliko puta mi je veliki som samo došao do loma i tamo legao na dno. Čim bi čamcem došli iznad njega, podigao bi se i krenuo niz maticu rijeke. Ovdje sad treba imati i nešto sreće pa da ne ode u one najgore lomove, jer tamo više nema spasa. Moj me je najveći som vukao u čamcu skoro kilometar nizvodno. Neki puta treba i po pola sata do sat kružiti oko podvodnih zapreka, malo na jednu, pa malo na drugu stranu dok riba ne izađe. Neki nikad ni ne izađu, pa morate trgati najlon. Ovaj ribolov nekad može biti i fizički i psihički uzbudljiv, ali i iscrpljujući, međutim, ja ga jako volim.
Kad je veliki som izmoren, i pod čamcem, dobro ga je nekoliko puta rukom dodirnuti (krotiti), da se još malo ispumpa prije nego što ga ubacite u njega, a onda kad je spreman, uhvatiti ga s dvije ruke za donju čeljust i ubaciti u čamac. Budite vrlo oprezni kad to radite, i uvijek pokušajte vidjeti gdje se nalazi udica jer to može biti vrlo opasno. Ruke je potrebno zaštiti radničkim rukavicama jer su somovi zubi vrlo oštri i mogu vas ozlijediti. Ne volim koristiti gaf jer koliko uživam u lovu, toliko uživam i u puštanju velikih riba. Znam za neke koji su ribu na udici dodatno savladavali, noževima, sjekirama, pa čak i podvodnom puškom. Takve stvari mi se gade.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Mamci

PR: Kakve sisteme najradije koristiš za lov velikih somova?

MM: Postoji puno dobrih sistema za lov živom ribom, ali nekako su se dva osnovna sistema tokom godina iskristalizirala. Jedan je na plovak. To može biti s ribom iznad čepa (kad se lovi na plitkoj i mirnoj vodi). Riba se postavi na samu površinu po kojoj cijelu noć kruži, i tako draži soma u lovu. Na najlon se prvo postavi jako olovo, pa čep i na kraju predvez koji se može napraviti i od jake žice da bi se spriječilo zapetljavanje ribe s plovkom.
Drugi sistem je s plovkom i «koljencem» gdje se nakon plovka na najlon veže jaka trostruka vrtilica. Na jedan kraj se veže predvez i riba (na onaj koji je pod kutem od 90°), a na onaj kraj vrtilice koji je pod 180° u odnosu na osnovu vežem najlon s olovom. Duljina najlona od vrtila do olova ovisi o količini vodene trave na dnu. Nekad je po ljeti dobro uzeti grablje i očistiti nekoliko kvadrata trave na mjestu gdje ćete loviti soma «na živo».
Sistem «na dno» je klasični šaranski fiksni sistem s klipom i postranim olovom (na slici). Razlika je samo u puno jačem osnovnom najlonu, snažnijoj vrtilici, i puno većoj i provjerenoj udici, te materijalu na koji je zavezana.

PK: Gdje je u ovom dijelu sezone najbolje postaviti sistem za lov velikih somova na rijeci?

MM: To ponajviše ovisi o situaciji na vodi. Princip je da se ljeti i u prvom dijelu jeseni veliki somovi po danu obično drže dublje vode i područja uz velika potopljena debla, a po noći izlaze van i love po svuda gdje ima ribe. U jačoj struji, zalaze u limane, love uz obalu. Dobre pozicije su ponekad rubovi polja lokvanja, nekad i sama sredina rijeke (u struji), a nekad mjesta uz samu obalu uz neki lom. Duljim boravcima na vodi, po danu. Ali i po noći može se uočiti aktivnost velikih riba (raubovi, pojava repa na površini i slično), i ako smo ih uočili, napravili smo već pola posla.
Dovoljno je postaviti učinkoviti sistem s dobrim mamcem somu na put i čekati. Neki ljudi za to jednostavno nemaju strpljenja. Na Kupi na žalost više nema velikih somova kao nekada, i treba truda i strpljenja da bi ponekog od njih ulovili. Za to treba biti uporan. Mene boravak na vodi strašno opušta, i provesti dva do tri dana u ribolovu soma mi nije problem, već užitak.

Chris standing up holding his daughter Elva

PR: Koje je najbolje vrijeme za ribolov soma?

MM: Najbolje vrijeme je noć. U načelu se u prvom dijelu noći obično love manji, a kasnije i veći primjerci, makar to ne mora uvijek biti tako. Općenito za somove su najbolje noći bez mjeseca, ali i vrijeme kod voda polako raste, ili je malo zamućena i povišena. Tada veliki somovi rado prilaze obali. Za niskog vodostaja bolja je sredina matice. Lovio sam i u noćima s mjesečinom, ali baš nikad nisam imao nekih posebnih rezultata. Dobre su noći s grmljavinskim nevremenima, i mada tada nekad baš nije ugodno za loviti, somovi tada obično rado idu u lov, i dobro se love. Za lov velikih somova vrlo je bitna priprema i da uvijek imate dobre kedere, ili da znate gdje ih možete uloviti. Ja sam si za u potrebu ispred kuće iskopao malu rupu gdje ih čuvam. Kad ulovim vremena za ribolov, a kad su uvjeti povoljni, samo uzmem pribor i mamce i odem na vodu..

Sistemi

PR: Kakav je postupak s ulovljenim velikim somovima?

MM: Za mene su somovi vrlo lijepe ribe, i jako mi je žao kad čujem priču kako je netko od krivolovaca podvodnom puškom ili ostima zatukao ribu od 70 ili više kilograma. Zamislite koliko je takvom somu trebalo da naraste do takvih dimenzija. Žao mi je što ih nema više u našim rijekama i što ih vrlo malo ribolovaca tretira s dužnim poštovanjem koje svakako zaslužuju.
Kad se ulovi velika riba treba izbjegavati da se stavi direktno na zemlju, pogotovo ako je puno šljunka ili kamenja. Dobro ga je položiti na travu, ali prije toga na nju staviti neki veći najlon ili ceradu, da se velikoj ribi ne uništava sluz. Ako je zbog slikanja ili vaganja velika riba dulje na suhom, treba je redovito polijevati vodom da joj koža bude stalno mokra. Treba izbjegavati vaganje živih riba na način da ih zakvačite za usta ili škrge. Nabavite si veliku vreću za vaganje šarana, jer u nju stane prilično velik som, a da se ne pritom ne ozlijedi. Sjećam se da kad sam ulovio svog najvećeg soma, koji nas je s čamcem odvukao kilometar nizvodna, kako nismo imali pentu, ja sam ga cijelim putem dok je prijatelj veslao natrag, polijevao da ostane živ da ga mogu pustiti.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

PR: Što voliš a što ne voliš kod lova na velike somove?

MM: Volim loviti velike somove jer taj ribolov traži puno angažmana i vremena na vodi, a to je prilika da se tu nađem sa svojim prijateljima, da malo pojedemo, popijemo, proveselimo se. Ako se potrudimo i ulovimo dobre kedere, pa nas pogodi dobro vrijeme i dobar vodostaj i dođe neka dobra riba nitko sretniji od nas.
Ne volim lakome ljude koji sve ribe, bez obzira na njihovu veličinu i količinu, odmah po ulovu ubijaju i nose kući, bez obzira da li je dijele i prodaju. Nemam ništa protiv toga da ribolovac ponekad ulovi ribu i odnese je kući, ako je voli konzumirati. Ali ako ulovite deset riba, uzmite jednu ili dvije, a ostale pustite. Isto vrijedi i za one najveće primjerke. Naše rijeke nisu vreće bez dna…
Isto tako ne volim ljude koji dolaze na rijeku u ribolov i za sobom ostavljaju smeće. Koliko sam se puta otišao na Kupu samo prošetati, a vratio se kući s vrećom punom smeća. Naše rijeke nisu smetlišta. Poštujte prirodu, ne bacajte smeće u rijeku i ona će vam to sigurno prije ili kasnije višestruko vratiti.

PR: Hvala Ti na ovom zanimljivom razgovoru.

MM: Hvala i Tebi.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana