Mrtvica Ješkovo – prekodravska mistična bajka

5 min read

PR / Broj 44 / Studeni / 2011.

Tekst i foto: Dalien, No Name, Igor Pavičić

Podravina je prepuna atraktivnih ribolovnih terena. Prekrasna, čista i brza rijeka Drava je apsolutna žila kucavica ovog kraja! U cijelom svom toku Drava je jedino u Podravini ostala neukroćena i pošteđena utjecaja modernog društva. Iako postoji svakodnevna fluktuacija vodostaja prouzročena uzvodnim hidrocentralama, Drava u Podravini još uvijek prirodno meandrira stalno mijenjajući svoj izgled, sprudove, tok i krajolik koji je okružuje. Posljedica ovog su brojne mrtvice ili stari tokovi u neposrednoj blizini Drave od kojih neke još uvijek nastaju i samo se povremeno plave! Nismo ni svjesni kakvo je bogatstvo imati takvu rijeku. Tu su šoderice i ostala umjetna jezera nastala komercijalnom ekpoatacijom pijeska i dravskog šljunka po kojem je Podravina odvijek bila poznata.

Uz ovakvo obilje ribolovnih terena nije ni čudo da je ribolov duboko ukorijenjen u Podravce. Nažalost, duboko je ukorijenjena i tradicija konzumiranja riječne ribe, pa su mnoge od tih prekrasnih voda jednostavno izlovljene i kao ribičke destinacije nisu zanimljive. Naznake da dolaze neka bolja vremena je jezero Drnić – od prošle godine prva uhvati i pusti voda u Podravini. Članovi ZŠRK Đurđevac dokazali su da se (čak i u Podravini) može zaštititi, čuvati i urediti jedno takvo prekrasno jezero. Na Drniću je danas unhooking mat najnormalnija stvar i u jezeru se hvataju šarani od kojih su mnogi kapitalni, a poznat je i kao top destinacija za ulov trofejne štuke sa dvoznamenkastim brojem metrašica koje se skrivaju u njegovim dubinama!

Jezero Ješkovo i članovi ŠRD Gola su sljedeći pozitivan primjer razvoja i očuvanja lijepih podravskih voda.

Ješkovo –podravska mrtvica

Mrtvica Ješkovo ne nosi bez razloga epitet bisera Podravine. Nalazi se na krajnjem sjeveru Hrvatske uz samu granicu sa Mađarskom i nedaleko od sela Gola. Dolazak na jezero je poseban doživljaj. Prelaskom preko Repaškog mosta u Prekodravlje i pogledom na Dravu koja je na ovom dijelu izrazito razvedena i prošarana sprudovima počinjete osjećati divljenje i žal prema ovoj rijeci i cijeloj Podravini. Osjećaj će pojačati vožnja kroz prastaru Repašku hrastovu šumu. Cesta iz šume izbija na ravnu nepreglednu žuto-zelenu ravnicu koja se prostire na sjever i nije teško pod tako otvorenim svodom osjetiti svu težinu podravskog bluesa. U obližnjem Sigetcu koji je nekad bio dravski otok su snimani Gruntovčani, a magično Prekodravlje je inspiriralo mnoge umjetnike poput slikara Ivana Večenaja i Ivana Generalića, glumca Vida Baloga ili kipara Dragutina Ciglara-Laoa koji na obali jezera ima svoj atelje. Upravo će vas njegovi golemi i neobični drveni kipovi dočekati na prilazu obali Ješkova i cijelom doživljaju jezera dati pomalo mistični ton. Pogotovo ako zapuše sa sjevera i brzo počne nositi grmljavinu i oblake.

Kao prava podravska mrtvica Ješkovo je opasano trstinom, dno je prekriveno debelim slojem mulja, a površina je prekrivena lokvanjem i mjestimično drezgom (vodenom travom). Mrtvica je duga nešto više od kilometra i široka 80 tak metara. Pošto je zapadna strana jezera potpuno nepristupačna zbog obala zaraslih u trsku i močvarno tlo, lovi se samo sa istočne strane jezera. Upravo ta zarasla zapadna strana jezera ribama omugućava konstatan mir. Početkom godine su maknute trepe i uređeno je 18 pozicija za šaranolov, no između njih se bez problema može kretati i loviti. Prosječna dubina je 1-1,5 metara i voda je prilično mutna.

Ješkovski topwater

Iako je jezero već dugi niz godina poznato kao šaranaška destinacija, za ovu priliku ćemo je predstaviti kao destinaciju za ribolov grabežljivaca.

Jezero je puno predatora koji se niti malo ne libe pokazati svoju prisutnost na samoj površini jezera . Nisam već dugo vidio površinu vode koja kuha od napada grabežljivaca u lovu. Najdominantnija je naravno štuka koje ima u nevjerovatnim količinama i u prosjeku su do 40-65 cm dugačke. Malo veći komadi se love na postavljenog kedera. U zadnjih nekoliko godina se pojavio i bass! Uz mnoštvo malih riba uhvaćeno je i nekoliko komada preko 50 cm.

Zbog plitke vode i mnoštva zaklona u vidu lopoča na Ješkovom je izrazito atraktivan površinski ribolov. Sve varijante pale i nevjerovatno je koliko će vam malih basseka i štuka napadati varalicu u prolazu kroz lopoče. Klasična ravnomjerna površinska prezentacija bassovske gume poput SG worm gruba od 10 cm na 2/0 wide gap wormici će vam donijeti mnoštvo udara i praćenja. Dosta tih riba će jednostavno biti premalo da bi progutalo mamac, ali će zabava biti vrhunska. Savage Gear LB Jerk minnow na 8/0 wide gap wormici se kratkim trzajevima može voditi kao ludi nervozni površinac koji uz to još prolazi preko lopoča i jako daleko leti. Ova varalica u pearl orange boji i veličini od 15 cm ponekad ima upravo nevjerovatnu moć izazivanja udara ješkovskih štuka. Kod površinskog ribolova guma na wormicama obavezno spustite štap i pričekajte da riba ponese mamac prije jake kontre!

Voda je dosta mutna zbog prisutnosti šarana koji vodu mute i amura koji su prorijedili travu, pa odlično rade bijele i žute nijanse reakcijskih mamaca poput buzzbaita, spinnerbaita i crankabaita za bassa, odnosno weedless žlice za štuku. Obavezno treba gađati izolirane listove lopoča i snopove korijenja koji zasebno vire iz vode.

Površinski ribolov je zakon, ali bi sporijim provlačenjem weedless žlice mogli izazvati udar kakve lijene ješkovske mamare koje se skriva pri dnu u ogromnim korjenima prastarih ješkovskih lopoča.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana