Rijeka Trent – moje omiljeno mjesto!

11 min read
Peterostruki prvak svijeta u ribolovu plovkom, Alan Scotthorne, posjetio je jednu od najpoznatijih engleskih rijeka kako bi vas naučio finoj umjetnosti ribolova stick plovkom (stick float)…

Broj 90 / Rujan / 2015.

Peterostruki prvak svijeta u ribolovu plovkom, Alan Scotthorne, posjetio je jednu od najpoznatijih engleskih rijeka kako bi vas naučio finoj umjetnosti ribolova stick plovkom (stick float)…

Počeo sam se natjecati na rijeci Trent u Engleskoj kada mi je bilo 14 godina. Ova natjecanja su bila prilično zahtjevna jer su ih posjećivali najbolji natjecatelji pa sam počeo redovno pobjeđivati na njima tek sa punih 19 godina. Na tim natjecanjima dominirala su dva načina ribolova. Jedan je bio ribolov hranilicom (feeder fishing), a drugi stick plovak i waggler koji su pobjeđivali na većini tadašnjih natjecanja. Žutooka, klen i dace (dace je vrlo slična maloj plotici, ali ne raste veća od prosječne žutooke) bile su glavne ribe s uobičajenim težinama do 15 kg i to bez većih bonus riba. Zadnjih godina ribolov hranilicom je postao dominantan s mnogim ulovima velikih mrena i deverika. Baš nedavno novi rekord rijeke postavljen je s ulovom deverika od 192 lb. Takav ulov čini ribolov plovkom gotovo zastarjelim!

No bez obzira mnogi ribolovci i dalje žele uživati u danu ribolova plovkom pa se mnoga natjecanja organiziraju s pravilima ribolova plovkom dok je hranilica zabranjena (float only). Vrlo je važno da na većini ovakvih natjecanja obično osiguraju velik 30 metarski razmak između mjesta (nešto u što bi se organizatori natjecanja u Europi mogli ugledati)?

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Stick plovak i waggler ponovo pobjeđuju na natjecanjima, a čak se i poneka bonus mrena može uloviti na vrlo fini pribor namijenjen manjim ribama. U ovom tekstu želim vas upoznati s mojim omiljenim načinom kako loviti i prezentirati mamac sa stick plovkom na brzo tekućim rijekama.

Što je stick plovak?

Stick plovci dolaze u različitim oblicima, ali su svi spojeni na osnovni najlon vrhom i dnom sa silikonskim bužirima koji plovak drže na mjestu. Većina stick plovaka je izrađeno od drveta balze sa otežanom bazom koja im daje stabilnost u vodi. Preferiram modele s metalnim stabilizatorom, no kroz godine sam isprobao mnoge različite modele. Drvo, plastika, teško lignum drvo i žica, sve su to stabilizatori koje ćete naći na različitim modelima plovaka i svi oni mogu dobro raditi ako imaju dobre proporcije.

Na stick plovcima uvijek koristim tri bužira. Prvi je obično desetak milimetara ispod vrha plovka, a dva su na bazi plovka. Složen na ovaj način plovak se lako može pomicati po najlonu, ali će ostati na mjestu za vrijeme ribolova. Ove gumice moraju biti prilično uske (tj. moraju stisnuti najlon uz plovak) tako da kada kontrirate plovak ostane na mjestu. Naime, pri kontri može doći do jakog pritiska na plovak dok on prolazi kroz vodu. Zbog toga na dno plovka obično stavljam mnogo dužu gumicu, obično oko 15 mm. Ostale dvije gumice su obično oko 5 mm duge.

Kada koristiti stick plovak?

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Obično su četiri dužine štapa (oko 20 m) maksimalna udaljenost od obale na kojoj stojite, a na kojoj možete učinkovito loviti ovom tehnikom. Naime, na toj daljini još uvijek je moguće imati dobru kontrolu plovka. Za veće udaljenosti bolje je koristiti waggler ili bolognese da bismo postigli dobru prezentaciju. Na dubljim dijelovima rijeke možete loviti stick plovkom nizvodno na daljini vrha vašeg štapa. To je očigledno situacija u kojoj je kontrola plovka savršena jer je vrlo lako držati najlon direktno iza plovka i postići savršenu prezentaciju mamca. Za ribolov nešto dalje od obale potrebno je loviti tankim osnovnim najlonom kako bi zabacivanje i dobra kontrola sistema bili laki. Ja koristim 2lb ili 2.6 lb Drennan Float Fish Reel Line u promjerima 0.12 mm i 0.14 mm. Korištenje debljih promjera obično loše utječe na prezentaciju, otežava vođenje plovka te može učiniti ribolov nemogućim ako na vodi ima imalo vjetra.

Veličina stick plovaka

Odabir prave veličine plovka olakšava iskustvo koje će vam pomoći da već pogledom na rijeku ocijenite jačinu toka vode, brzinu vjetra i udaljenost od obale na kojoj ćete loviti. Sve ove varijable diktiraju koju veličinu plovka ćete trebati. Ja obično imam plovke nosivosti od 4 No 4s (0.8g) pa sve do 7BB (3g). Ove najmanje koristim na plitkim sporo tekućim dijelovima toka dok su najveći za brze dijelove toka s mnogo turbulencija ili za ribolov dalje od obale.

Gotovo uvijek koristim opterećenje plovka koje se da izvaditi. Naime, umjesto da olovca stisnem direktno na tanki osnovni najlon ja uzmem komad debljeg najlona, obično 1 m najlona 0.20 mm Drennan Supplex s dvije male vrtilice na svakom kraju za spajanje sa osnovnim najlonom na jednom kraju i predvezom na drugom. Sve kuglice su smještene na ovom debljem komadu najlona. Najveća prednost ovog načina slaganja sistema je veća snaga. Olovca se mogu i jače stisnuti da se ne pomiču za vrijeme ribolova. S obzirom da nema olovaca na tanjem osnovnom najlonu, na njemu nema ni brige da ste ga oštetili stiskanjem olovaca. Druga prednost je da ako zategnete veću ribu poput mrene nećete brinuti da li će vam osnovni najlon puknuti na mjestu gdje je stisnut olovom.

Olovne kuglice su mekše i ne oštećuju najlon kao netoksične kuglice koje zbog zakona moramo koristiti u Engleskoj (zabranjene su kuglice veće od No8). Zbog toga za današnji ribolov ja na mom sistemu imam čak 22 kuglice veličine 8 stisnute u logaritam dug 1 m. Osam kuglica tvore glavno otežanje odmah ispod gornje vrtilice. Ostatak kuglica je raspoređen do donje vrtilice u razmacima koji se povećavaju. Na ovaj način kreirate stvarno dobar logaritam olova koji će vam pružiti dobru prezentaciju mamca i neće se mnogo petljati. Za veće stick plovke znam za glavno opterećenje dodati in line olivettu kako bih reducirao potreban broj olova. Predvez dužine 30 cm kompletira sistem.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Duži štapovi

U ovom ribolovu velika je prednost korištenje dužih štapova. Držanje najlona napetim i što je moguće više u zraku sve do plovka vrlo je važno. Duži štap daje vam bolju kontrolu plovka, osobito ako lovite dalje od obale. Ja koristim Drennan 15 ft Acolyte Ultra match štap koji je lakši nego većina tradicionalnih 13 ft dugih štapova, tako da je s njime vrlo ugodno loviti cijeli dan. Uz to on ima odličnu akciju za zamaranje sitnije ribe i dovoljno snage da izvadite bonus mrenu, što sam nekoliko puta dokazao u ovom ribolovu!

Mjerenje dubine

Veća dužina štapa također će vam pomoći da točno izmjerite dubinu. Ja obično jednostavno stavim uteg za mjerenje na udicu i zabacim na željenu daljinu. Bacanja ponavljam sve dok plovak ne izviri na površini dok je štap dignut visoko a najlon napet do plovka. Ovu radnju ponavljam kroz cijeli prolaz po kojem ću voditi plovak da bih vidio da li mi nizvodno voda postaje dublja, plića ili je jednake dubine. Prije samog početka ribolova treba napraviti par prolaza što će vam dati ideju o konturama dna. Obično pokušavam prilagoditi dubinu tako da bez problema mogu voditi plovak cijelom dužinom prolaza bez da udica dotakne dno i zapne. Tijekom ribolova trebali biste razviti osjećaj za mjesto na kojem lovite. Malim promjenama dubine pronaći ćete najviše točke dna ili zadjeve. Ponekad je moguće zaštopati i tako podići mamac od dna te na taj način „preskočiti“ zadjeve i uloviti ribu uz njih, ali i proći cijeli prolaz bez zapinjanja.

Zabacivanje stick plovka

Chris standing up holding his daughter Elva

Stik float gotovo nikad ne zabacujem preko glave kao što bih to učinio s wagglerom, umjesto toga preferiram zabac sa strane. Da bih postigao taj zabac obično držim udicu drugom rukom, lagano napnem najlon kako bi se vrh savio i zamahnem štapom bočno prema naprijed. U zabacu pustim udicu u trenutku kada štap dođe gotovo u ravan položaj ispred mene. Važno je postići zabac u jednom glatkom pokretu i prije nego što plovak i sistem padnu na vodu potrebno je lagano zaštopati kako bi pali u jednoj ravnoj liniji paralelnoj s obalom na kojoj lovim. Naravno da za ovo treba nešto vježbe, no isplati se uvježbati ovaj zabac jer će vam on pomoći da lovite bez petljanja. Uz to ako cijeli sistem „legne“ na vodu u ravnoj liniji to će vam pomoći i kod prezentacije, dok sistem tone prema dnu lako je vidjeti grizeve u padu.

Zabac sa strane stick plovkom

Da bih postigao taj zabac obično držim udicu drugom rukom, lagano napnem najlon kako bi se vrh savio i zamahnem štapom bočno prema naprijed. U zabacu pustim udicu u trenutku kada štap dođe gotovo u ravan položaj ispred mene. Važno je postići zabac u jednom glatkom pokretu i prije nego što plovak i sistem padnu na vodu potrebno je lagano zaštopati kako bi pali u jednoj ravnoj liniji paralelnoj s obalom na kojoj lovim.

Ako imate problema s nizvodnim vjetrom, najbolje je zabacivati dva tri metra nizvodno jer će to omogućiti lakšu kontrolu plovka. Pri još jačem vjetru ponekad je obavezno podići najlon s vode sve do plovka i pokušati ga izbaciti vrhom tako da legne na vodu iza plovka i tako omogući vođenje sistema kojeg voda nosi nizvodno. Ovaj način u Engleskoj nazivamo „ mending the line“ (popravljanje – ispravljanje). Ako to ne radite za vrijeme prolaza vjetar može napraviti neželjeni luk od najlona iznad plovka koji će neprirodno povući cijeli sistem i time uništiti prezentaciju.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Pri takvom ispravljanju najlona iznad plovka pokušavam ne pomicati plovak ni sistem nego puštam da plovak putuje brzinom struje. Većinu riba obično ulovim loveći brzinom struje rijeke bez štopanja. Naravno, možete pokušati lagano štopanje na sekundu i zatim ponovo puštanje. Na taj način podižete udicu od dna i ponovo ju spuštate što često može potaknuti ribu na griz. Povlačenje plovka unatrag pola metra i zatim ponovno puštanje također može biti produktivno jer će mamac ponovo tonuti nešto dalje nizvodno i bliže obali. Mijenjanje prezentacije će vam dati ideju o tome kakvu prezentaciju ribe toga dana najbolje prihvaćaju. Da bismo omogućili da plovak putuje nizvodno rola naravno mora biti otvorena. S obzirom da sam dešnjak, obično lijevom rukom kontroliram najlon koji silazi sa špule propuštajući ga između palca i kažiprsta. Također tako i štopam ako primijetim da riba toga dana radije prima na malo usporeni sistem.

Uživanje u ribolovu!

Odabrao sam dio toka na rijeci Trent kod Besthorpe blizu Nottinghama u centralnoj Engleskoj. Ovaj dio toka je pod utjecajem plime i oseke. Prva dva sata ribolova tok je bio ujednačen, nakon toga počeo je usporavati i dizati se pod pritiskom plime. Razina vode se digla oko metar prije nego je na moru počela oseka i rijeka je ponovo počela teći nizvodno oko jedan sat kasnije. Lovio sam oko dvije dužine štapa daleko od obale. Na toj daljini protok je dobar i ujednačen, a kontrola plovka laka. Sa vjetrom koji mi je puhao u leđa i lagano nizvodno ovo su bili idealni uvjeti za ribolov stick plovkom. U pripremi sam složio dva sistema, oba na 15 stopa dugim Drennan Acolyte Ultra štapovima. Prvi sistem je bio Drennan Alloy stick plovak nosivosti 3BB (1.25 g) koji ću koristiti većinu dana. Drugi je bio manji nosivosti samo šest olova No 4 (1g) koji sam pripremio i koristit ću ga kada tok uspori zbog dizanja plime.

Narančasti crvi su oduvijek bili najpopularnija boja na engleskim rijekama poput Trenta. Hranio sam s njima oko dva metra nizvodno od mjesta na kojem sam stajao, uz to hranio sam i kuhanom konopljom bacajući ju još više nizvodno od mjesta na koje su padali crvi jer njena zrna brže tonu. Ušao sam u dobar ritam zabacivanja i hranjenja svaki zabac. Uskoro sam bio nagrađen lijepim klenom od jedne kile za kojim je slijedila vrlo borbena mrena od 2.5 kg! Uspio sam ovu mrenu savladati relativno brzo iako sam koristio vrlo fini predvez dužine 30 cm i promjera 0.117 mm Drennan Supplex Hooklength. Udica je bila Kamasan B711 veličine 19. Ove udice su stvarno odlične kada očekujete bonus ribu, važno je spomenuti da usprkos tome nude dovoljno finoće za ribolov žutooke i dace koje su mi bile glavni ciljani ulov! Moj sljedeći griz bio je od mnogo veće ribe, trebalo mi je 30 minuta prije nego sam ju pospremio u podmetač. Bila je to mrena od gotovo pet kila, to samo dokazuje da se na ovaj fini pribor može uloviti uistinu velika riba. U sljedećem satu dobro sam lovio žutooke, ali i izgubio još jednu veliku ribu za koju sam sumnjao da je još jedna velika mrena. Kada je plima počela dizati razinu vode to je bio signal da se dace počnu stvarno hraniti. Kako je voda usporavala ja sam počeo hraniti nešto više uzvodno. Uz to, kada je plima počela usporavati tok, počeo sam hraniti kuglama brašnaste hrane koja mi se u ovakvim uvjetima pokazala odličnom za lov žutooke i dace. Hrana je bila ljepljivi miks Sensas Gros Gardons, smeđih krušnih mrvica i prosijane zemlje iz krtičnjaka. U hranu sam stavio dosta kastera i kuhane konoplje. Bacanje malih kugli malo nizvodno je odlično radilo kratko vrijeme, a zatim sam se morao vratiti na bacanje crvi i konoplje rukom kao na početku jer su se ribe odmakle. Nakon pet sati aktivnog ribolova ulovio sam pun podmetač dace od kojih sam neke ulovio metar iznad dna na mjestu dubokom oko tri metra. Za mene je ovo bio fantastičan dan ribolova i nadam se da ćete i vi pokušati loviti ovim načinom na vašoj rijeci. Ribolov stick plovkom je prava umjetnost i zaista vrhunski način ribolova na rijekama sa jednakom dubinom i stabilnim protokom.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva
Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana