U zimski ribolov plotica noću na -10

6 min read

PR / Broj 46 / Siječanj / 2012.

Bijela riba iz zimovnika dnevno migrira ovisno o dobu dana pa tako u predvečerje i noću izlazi na plići dio rijeke u potrazi za hranom koju riječna struja ispire s plićaka

Piše: Zlatko Majstor

Itekako sam svjestan da naslov ovog teksta ne zvuči nimalo primamljivo i da su rijetki ribiči koji će se odlučiti na nešto slično no ipak se nadam da će vas barem malo zainteresirati i da će vam biti makar samo zanimljivo štivo za razbibrigu u ove hladne zimske dane. Naravno da potajno priželjkujem i pokojeg „junačinu“ koji će se prikloniti onoj narodnoj: „Ako može Mujo može i Haso“. Šalu na stranu jer ne radi se o nikakvoj nemogućoj misiji ili ribolovu za mazohiste nego samo o još jednom načinu kako da ugodno provedemo vrijeme u ribolovu. Zimski ribolov bilo koje vrste zahtijeva jedino malo više angažmana oko logistike. Nasreću, danas nam je sve dostupno pa nema problema oko nabave tople odjeće i obuće, raznih termosica i ostalih potrepština, a vatra je ionako već odavno izmišljena.

Noćni zimski ribolov na Dravi meni nije ništa novo jer već godinama često pokušavam loviti smuđeve i do kasno u noć po prilično niskim temperaturama dok mi je stacionirani ribolov bijele ribe noću definitivno novo iskustvo na koje me nagovorio prijatelj Matija kojemu je takav pristup već uobičajen. Zašto loviti plotice noću kad ih je najlakše uloviti danju? Odgovor je jednostavan. Sve najbolje zimske pozicije oko zimovnika bijele ribe uvijek su dobro posjećene i nerijetko vlada velika gužva. Ukoliko želite loviti bijelu ribu u miru i samoći primorani ste na drugačiji pristup od većine, u ovom slučaju to je ribolov noću na prijelazu plitke vode prema dubini zimovnika. Matija i ja smo se odlučili upravo za takav dobro nam znan teren na samom početku zimovnika na Dravi kod Križnice.

Nakon što me Matija pokupio putem prema Dravi ubrzo nam je postalo jasno da smo pogodili baš izuzetno hladan dan. Njegova dizel Čehinja pokazivala je vanjsku temperaturu zraka -5C a radilo se o najtoplijem dijelu dana, oko 13 sati popodne. Na Dravi nas je dočekao jak sjeverni vjetar tako da je realna temperatura bila znatno niža. Krenuvši pješice prilično natovareni opremom prema par stotina metara udaljenoj poziciji dobro smo se zagrijali i adaptirali na vremenske uvjete. Sve je izgledalo puno bolje od očekivanog ali nam je raspoloženje ubrzo splasnulo kad smo ugledali led koji je okovao nekoliko metara priobalja. Nije nam preostalo ništa drugo nego držati se ustaljenog redoslijeda primjerenog ovakvim situacijama. Prvo na popisu zadataka je loženje vatre i to ne radi nas nego zbog kante u kojoj su gliste koje bi se ubrzo mogle smrznuti. Led smo odlomili pomoću podužih komada drveća iz obližnje šume na način da smo probili rupe u nekoliko centimetara debelom ledu te zakonom poluge odlomili sante veličine nekoliko metara kvadratnih koje smo onda malo pogurali prema matici, a Drava je daljnji posao odradila sama. Prolaz u ledu širine dvadesetak metara bio je i više nego dovoljan za nesmetan ribolov i izvlačenje ribe. Zadovoljni učinjenim počastili smo se šalicom kuhanog vina iz prve termo boce i polako počeli raspremati pribor. Lovili smo 3.9 m dugim feeder štapovima s najjednostavnijim in line sistemom. Osnovni najlon promjera 0.30 mm čini se malo prejak no u ovakvim uvjetima je razumno rješenje da bi mogao otrpjeti eventualno struganje po ledu a i jake trzaje prilikom izbačaja 120-gramskog otežanja koje treba plasirati i do 70 metara na sredinu toka Drave kroz djelomično zaleđene vodilice. Osnovna ideja ribolova na plotice nam je bila da bogato namamčene udice kombinacijom crvenih glista i crva na 0.25 milimetarskim predvezima duljine pedesetak centimetara pokušamo prezentirati na sam prijelaz plićaka prema dubokoj vodi u samoj matici. To je već odavno provjeren pristup jer znamo da bijela riba unutar zimovnika dnevno migrira ovisno o dobu dana. U našem slučaju bili smo sigurni da će u predvečerje i noću doći na plići dio rijeke u potrazi za hranom koju riječna struja ispire s plićaka. Taj proces uvjetovan je prvenstveno prisustvom kormorana na takvim mjestima tijekom dana. Prestankom njihove aktivnosti dolaskom noći počinje najbolji period ribolova kad plotice grizu u intervalima kao po pravilu na svim zabačenim priborima odjednom. Nakon što smo raspremili pribor i pokusno zabacili ostalo nam je još oko sat i pol vremena do udarnog termina. To vrijeme smo iskoristili da si pripremimo drva za noć, ispečemo špek na šibi i popijemo prvu termosicu kuhanog vina do kraja.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Malo prije sumraka prezabacujemo sve štapove i spremno čekamo prvi nalet bijele ribe koji je u pravilu nagoviješten pokazivanjem ribe na površini koja tvori karakterističnu „riblju stazu“ koju smo Matija i ja dobro predvidjeli pa su nam mamci bili točno gdje i trebaju biti. Lako je prepoznati jato plotica, pogotovo krupnih, jer je njihovo kupanje na površini vode vrlo bučno za razliku od npr. deverike koja se samo lijeno okrene pokazivajući hrbat. To je važno uočiti jer ukoliko su deverike na poziciji treba pomno promatrati vrhove štapova pošto su njeni grizevi obično vrlo lagani, za razliku od krupnih plotica koje se gotovo uvijek same ulove pokazujući to žestokim cimanjem vrha štapa. Moram napomenuti da bi upotrebom hranilica broj ulovljenih riba bio puno veći ali mi smo se odlučili na najjednostavniji pristup prvenstveno da bismo si maksimalno olakšali ribolov zbog neugodne temperature koja se tada spustila na već blizu -10 °C a i osnovni cilj nam je bio uloviti par riba što Matiji redovno uspijeva pa je tako bilo i ovaj put. Skrenut ću vam pozornost na nekoliko neugodnosti koje treba pokušati izbjeći prilikom stacioniranog ribolova na ekstremno niskim temperaturama koje su nam se događale. Leđenje vodilica (pogotovo vršnih) je neizbježno tako da ih prilikom svakog zabacivanja treba očistiti jer ukoliko to ne učinite riskirate pucanje najlona prilikom izbačaja.

Nakon upotrebe pothvatača pazite kako ćete ga odložiti. Treba ga obavezno raširiti formirajući mrežicu da bude što lakše upotrebljiva za prihvat sljedećeg ulova jer će se u vrlo kratkom vremenskom roku zamrznuti. Treba pripaziti da prilikom vađenja sistema olovo ne nalegne na led jer će se u trenutku zalijepiti i onda slijedi gubitak vremena u najboljem terminu kakav se nama dogodio. Postupak s ulovom mora biti brz i odlučan. Ako puštate ribu natrag neka to bude bez oklijevanja što prije. Ukoliko ste odlučili fotografirati ulovljenu ribu imajte u vidu da za to imate najviše minutu dvije prije nego se riba doslovce zamrzne. Matija i ja smo unaprijed odlučili da ćemo zadržati dvije ulovljene plotice pa smo ih prije fotografiranja spremili u carp sack potopljen u vodi. Nema potrebe objašnjavati kako je riba iz ledene i još uvijek čiste Drave jako ukusna, a dvije fino pripremljene velike plotice su više nego dovoljne za obrok četveročlane obitelji. Uz vatru i drugu termosicu kuhanog vina uspjeli smo dočekati na vodi 21h, vrijeme kad se na dijelu vode koji smo oslobodili od leda počeo ponovo stvarati tanak sloj i ribolov je polako postajao nemoguć. Primili smo se jedinog omrženog posla u ribolovu, a to je pospremanje pribora i povratak kući. Nakon ovakvog ribolova često upotrebljavana i već pomalo ofucana fraza „toplina doma“ dobiva svoje pravo značenje. Da je to istina najbolje je da se uvjerite sami. Bistro.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana