PR / Broj 44 / Studeni / 2011.

Za mnoge je žutooka samo mamac za štuku, no mnogi ribolovci uživaju u danu provedenom uz vodu i ribolovu na plovak loveći ovu ribu. Poznato je da žutooka ni zimi ne prestaje biti aktivna pa se u njenom ribolovu može uživati sve dok led ne okuje vode. No i tada je treba potražiti na dubljim potocima, rječicama i rijekama i uživati u promatranju plovka. Ovaj puta vam donosimo šest savjeta kako biti uspješniji u nadmudrivanju sa njom.

Piše: Ivo Begović

Osjetljiv sistem

Na našoj shemi možete vidjeti jednostavan sistem koji je do sad tisućama natjecatelja osigurao pobjedu u ribolovu žutooke. U čemu je njegova tajna? Kao prvo morate znati način na koji se žutooka hrani. Ona najčešće uzme mamac u usta i nastavi plivati tražeći sljedeći zalogaj. No ako osjeti otpor sa lakoćom će ispuhnuti sumljivog crva zajedno sa udicom. Ovaj sistem je toliko osjetljiv da ćete vi indikaciju griza na plovku obično vidjeti prije nego ona ispuhne zalogaj. No važno je da pri slaganju sistema upotrijebite što osjetljiviji plovak (naravno ovisno o mjestu ribolova) i da ga olovima istempirate tako da iz vode viri samo vrh antene. Ako ste sve napravili kako treba pomak donje kuglice (najčešće koristim onu veličine 9 i to bez obzira na težinu cijelog sistema) odat će vam griz. Dakle to je kuglica koja „priča priču“ kako bi to rekli englezi.

Udice

Udice dugog vrata i uskog luka su pravi izbor. Vjerujte mi, široke udice su za deveriku i ostale ribe dok je uska udica najbolje riješenje za ribolov žutooke (i kedera no o tol+me jednom drugom prilikom). Udica Gamakatsu 1050N je jedna od najkorištenijih natjecateljskih udica uopće. No kako ja ne volim niklane udice (one u vodi uvijek daju nekakav bljesak koji može upozoriti ribu na opasnost) moj izbor je 1050B (dakle brunirana mat udica). Obično koristim veličinu 20 a samo kad mi se u ulov mješaju druge veće ribe promijenim na 19. Samo jedan crv zakvačen za tuplji kraj obično je savršen mamac.

Mosella Select Rotaugen – hrana za žutooke

Nije tajna da i najvećim proizvođačima gotovih natjecateljskih hrana treba i po nekoliko godina testiranja da bi došli do savršenog recepta koji brzo okuplja žutooke i dugo ih drži na mjestu ribolova. Jedna od najboljih koje smo imali prilike probati je Mosella Select Rotaugen. Ova tamno smeđa hrana uspjeva ono gdje mnoge gotove hrane kiksaju. Naime ona je vrlo aktivna kad je bacite na dno tako da vrlo brzo privuče ribu svojim izazovnim oblakom, no u isto vrijeme je dovoljno blaga da žutooke i ostala sitna riba podlogu od Rotaugena prihvate kao dio prirodnog okoliša i na njemu se bez straha hrane sakupljajući žive mamce i čestice hrane. Iako joj na većini voda ne treba ništa dodavati ukiliko na vodi na kojoj lovie ima i dosta deverike u uvjetima hladnije vode možete joj dodati oko 30% Mosella Favourite Lake.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Hrana i hranjenje

U okviru o hranama već ste saznali da mi je najdraži Mosella Select Rotaugen no ipak ima dodataka (osim živih mamaca) koji ga mogu poboljšati. Pa krenimo redom.

Sol

Žličica obične kuhinjske soli (ja koristim pašku) na kilu suhe hrane u hladnoj vodi može učiniti čudo. Naime sol u slatkoj vodi pri otapanju oslobađa kisik i potiče ribe na hranjenje. Pri ribolovu žutooke u hladnoj vodi taj je fenomen osobito izražen pa ove zime nemojte zaboraviti ovaj savjet. Može li se sa soli pretjerati? Naravno! Rekao sam vam recept i držite ga se. Osnovno pravilo svakog slastičara je da se recept za kolače ne modificira – to ste valjda naučili u Masterchefu.

Konoplja

Ovo bih mogao nazvati recept broj dva. Skuhate konoplju u vodi sve dok joj ne počne izlaziti klica. Zatim je ocijedite ali sačuvajte vodu u kojoj se kuhala. Svo kuhano zrnje stavite u mikser i dobro sameljite. Zatim dodajte malo vode u kojoj se kuhala konoplja i još malo miksajte. Zatim sa tom toplom konopljom namočite suhu hranu. Ako treba još vode – dodajte onu vodu u kojoj se kuhala konoplja. Na kilu suhe hrane ide oko 100 grama konoplje. Može li se pretjerati? Pa i ne baš. Snaga konoplje je u njenom ribama neodoljivom okusu, mirisu i uljima koja se ovakvom obradom odlično oslobađaju. Ujedno je i najprirodniji dodatak koji potiče ribu na hranjenje i ujedno joj ubrzava probavu.

Pigeon droppings

Ili u prjevodu golublja g…a. Možete ih kupiti već priređena za ribolov – Van Den Eynde Pigeon Shot ili ih sastrugati sa prečki susjedovog golubarnika. Zapuštene gradske tavane na kojima borave gradski „leteći štakori“ ne preporučamo da ne bi pokupili kakvu boleštinu. U čemu je fora? Golubovi koji se hrane zrnjem u svojoj voljki ga natope probavnim enzimima no njihov je probavni trakt kratak i većina zrnja izlazi napola probavljena i dobro natopljena probavnim sokovima. Ovo naravno olakšava i ribama probavu pa je ovaj dodatak dugo bio dobro čuvana tajna francuskih natjecatelja. Ako ga kupite od VDE prije miješanja sa hranom ga dobro natopite vodom i onda umiješajte to „blato“ u vašu suhu hranu.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Zemlja

Zemlja je vrlo čest dodatak svim natjecateljskim hranama. Osobito je se često koristi kod prezentacije fuja i ver d vasa. U zimskom ribolovu žutooke u mix je možete dodavati i do 50% čak i ako spomenute mamce nemate. Naime fino prosijana zemlja sa krtičnjaka ili još bolje kupovni Terre De Some (poput pudera fina zemlja iz rijeke Some) smanjuje hranjivost vašeg miksa i produžava vrijeme otvaranja kugli hrane dodatno muteći zonu ribolova. Što znači da će se ribe morati pomučiti za svaku česticu koju pojedu. A i nije vam cilj da ih nahranite nego privučete i ulovite.

Aditivi

Praškasti ili tekući aditivi su odlični ako želite oplemeniti neki svoj kućni miks ili pojačati hranu kojom lovite. U uvjetima hladne vode ih je preporučljivo dodati da svojim mirisom daju ribama signal za hranjenje. Mnogi ribolovci ponekad sumljaju u učinkovitost ovih dodataka. No ove sam godine napravio mali test na jezeru prepunom šarana na kom je zabranjen ribolov. Šarani su ovdje potpuno bez straha od ljudu jeli plivajuće komade kruha, a kad je njih nestalo nestali su i oni zaronivši na dno. Kako je voda bila potpuno mutna na površinu sam produo malo praškastog aditiva koji se zbog površinske napetosti i popud pudera fine granulacije zadržao plutajući u finom filmu po površini. Za manje od minute cijela se hrpa šarana digla pod površinu tražeći zalogaj koji ih je privukao, a među njima i najveće ribe iz jezera koje se prije na plutajuće komade kruha uopće nisu dizale. Dakle mirisni aditivi su dobrodošli a kod ribolova žutooke klasični anis čini čuda. Ako želite domaći aditiv koji radi – mljeveni rogač je fantastičan!

Živi (i mrtvi) mamci

Bez crvi i tankih crvenih glista nemojte kretati u ovakav ribolov. No ako baš želite loviti najveće ribe iz jata jednostavna taktika hranjenja izmrvljenim starim kruhom i ribolov na pahulju na nešto većoj udici uviek je dobra taktika. Ako još nabavite La Sirene Pain Chailou kruh koji ne pada sa udice a pahulja mu je prozračna i meka uvjeren sam da ćete dobro loviti

Pronađite jato

Zimi je obično vrlo mnogo ribe koncentrirano na vrlo malom području. Ukoliko ne lovite na tom području obično ćete ostati bez griza. Žutooke obično godinama zimuju na istim lokacijama pa ćete ih sa lakoćom pronaći ako tražite ljude koji ih love – tamo gdje je gužva tu je i većina ribe. Ako pak volite mir i tišinu morat ćete se malo više potruditi. Na manjim rijekama poput Odre svaki oštriji zavoj obično skriva i nešto veću dubinu u kojoj borave i žutooke. No bez obzira da li ih tražite na jezeru ili u tekućici budite na vodi u svitanje i one će svoj položaj odati redovnim dizanjem na površinu. Nisu to brčkanja repom velika poput onih što ih rade plotice no aktivnost ribe ćete svakako vidjeti.

Taktika ribolova

I za kraj ću vam napisati par riječi o taktici ribolova. Pod ovim podrazumijevam građenje ribolovnog mjesta koje će vam omogućiti da na vodi provedete jedan uspješan dan sa mnogo akcije. Prvo pravilo je da ono što ste bacili u vodu ne možete više izvaditi. To znači da ribolov treba početi sa opreznim hranjenjem sa tek par kuglica hrane i malo živih mamaca. Tek kad se ribe počnu hraniti možete i vi ovisno o intenzitetu i njihovoj veličini povećati količinu hrane. Žutooka za razliku od deverike dobro reagira na dohranjivanje pa će vaša stalna aktivnost biti i više nego dobrodošla. No ni tada ne smijete pretjerati. Bolje ih je stalnim opreznim dohranjivanjem poticati na hranjenje nego ih sa odjednom bačenom većom količinom hrane prehraniti.

Chris standing up holding his daughter Elva

Eto toliko za ovaj put i uživajte u ribolovu i puštanju žutooki.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana