PR / Broj 44 / Studeni / 2011.

Piše: Ivo Begović

Zahvaljujući Zdravku, vlasniku trgovine Žabica iz Belog Manastira nakon gotovo dvije godine vratili smo se i lovili ponovo na Dunavu. Zdravko je sve organizirao pomoću svojih prijatelja Stjepana Đurina i Jugoslava Barukčića koji su nas svaki sa svojim čamcem poveli u ribolov. Dunav se još jenom pokazao kao vrhunska varaličarska voda na kojoj se u samo jednom danu može doživjeti mnogo toga i napuniti ribičko srce predivnim uspomenama.
Ponovo smo lovili na predivnim terenima na potezu od Zelenog otoka pa sve do Apatina. A uz pomoć naših vodiča bacali smo (i gubili) varalice na najljepšim terenima Dunava koji teče uz sam Kopački rit.
Ovaj mali uvod koji vam je nadam se dočarao ugodnu atmosferu i predivan ribolov (slike govore više od riječi) je dovoljan da vas uvedem u priču o jiganju smuđa na Dunavu. U ovom ću vam tekstu pokušati prenjeti sve potrebno da pri dolasku na Dunav budete spremni na sve što vas tamo čeka i da se navečer iz ribolova vratite puni uspomena sa mnogo lijepih fotografija ulova.

Pribor – gruba igra!

Štap kojim sam lovio i koji se pokazao odličan za ribolov iz čamca je 2.7 m dugi Greys GRX akcije 30-100 g. No svako varaličarski štap slične akcije dobro će poslužiti. Nosio sam sa sobom i fantastičnu Mariju Steady Spining akcije 10-50 grama jer je dunav bio nizak i Jugo nam je još ujutro najavio da će i 30 gramske glave biti dosta (nisu bile). No taj drugi štap nisam ni izvadio iz futrole. Štap za jiganje na dunavu mora biti brz, krut i snažan akcije minimalno 80 grama. Nikakvi finaci i moderni fini brzi špinci ovdje ne igraju. Rola također mora biti dorasla zadatku cjelodnevnog jiganja sa jig glavama od 50 grama gdje je gotovo cijela težina povlačenja konstantno na roli. Ja sam lovio sa starom Twin Power 5000FA. Ona se odavno ne proizvodi, no bilo koja rola te veličine i snage će poslužiti. Upredenica koju sam ovdje na Dunavu prvi put i testirao je bila Sunline Super PE jedna od naprodavanijih japanskih upredenica. Koristio sam je u snazi od 20 lb i bila je odlična samo sam u prvom dijelu ribolova ponavljao istu grešku dok nisam shvatio no o tome malo kasnije.

Mamci i jig glave

Na jiganje smuđa na Dunav nemojte ni krenuti ako se niste dobro oboružali jig glavama i silikoncima. Udice na jigovima neka budu klasične okrugle sa širokim lukom (znači round). Nikakve uglate Barberijan ili Matzuo vam ovdje nisu potrebne. Glave mogu biti Eire stand up ali u posljednje vrijeme nekako najviše preferiram klasične okrugle – na njima silikonci odlično rade. Težine koje trebate imati su od 30 -60 grama no naravno 40 i 50 se najviše troši. O vrstama silikonaca i mojim zaključcima o njihovoj lovnosti pročitajte u okviru. Naravno ima još mnogo silikonaca koji bi na Dunavu ulovili smuđa no ovo je nekako moj uži izbor.

Kopča ili knotless

E sad malo o grešcin koju sam napravio pri korištenju nove špage. Naime nisam očekivao da je toliko jaka pa sam koristio kopču za vezanje bez čvora (knotless snap). Osim što ona maksimalno čuva nosivost upredenice ta kopča nema neko mjesto na kojem bi upredenica pukla. Zbog toga mi se desilo da sam dva puta strgao špagu omatajući je oko rukava jakne i pukla mi je kod ruke kad je prenapeta prešla jedna preko druge. Zbog toga za ovako teške uvjete i jaku špagu preporučam korištenje klasične kopče uz vezanje nekog od čvorova kojemu vjerujete (npr. palomar). Kako god ga savršeno vezali upredenica će ako dobro zapnete ipak pući kod kopče i nećete u Dunavu ostaviti cijelu špagu za samo jedan dan ribolova.

Vođenje varalice

U globalu postoji dva tipa jiganja. Prvi je podizanje jiga štapom i zatim namotavanje rolom uz spuštanje vrha štapa. Drugi je jiganje rolom. Dakle štap je relativno krut, a jig se podiže bržim i energičnim namotajem rolom te se onda čeka dok jig glava ponovo ne sjedne na dno. Grizevi se obavezno događaju u tom polaganom tonjenju silikonca prema dnu. Prvi način ne prakticiram iz razloga što se vrhom štapa jig mnogo sporije diže i dok se nalazi iznad dna vi morate primotati. U tom „vođenju“ se često dešavaju i grizevi pa su češći i promašaji što kod drugog načina nije slučaj. U ribolovu iz čamca postoje tri glavna načina vođenja i traženja smuđa. Zabac prema obali je klasičan zabac pri kojem jig bacate što bliže obali i malim ga pokretima (privlačenjem) spuštate u dubinu. Jig pada sa prijelaza na prijelaz i ako je smuđ u blizini griz je siguran. Ova taktika najbolje rezultate daje u sumrak kad se smuđ uzdiže za sitnom ribom pokušavajući uloviti svoj prvi večernji obrok.

Vođenje jiga uz prijelaz je fantastična taktika moguća gotovo jedino iz čamca. Ukoliko se čamcem usidrite iznad prijelaza što ga čini kosina obale sa ravnim dnom budite sigurni da ste na pravom mjestu. Ova je linija dnevno boravište mnogih riba i grabežljivaca. Jig treba bacati daleko nizvodno i voditi ga što je moguće bliže tom prijelazu.
Treća situacija je jiganje uz krošnje potopljenih stabala. Na ovakvim se mjestima gubi najviše varalica no smuđevi danju obožavaju imati krov nad glavom. Dobra je okolnost da iz čamca možete gotzovo idealno provesti jih uz sam vrh potopljene krošnje. Mi smo danju imali grizeve baš na ovakvim mjestima.

Sumrak

Već sam spomenuo to smuđevo uzdizanje na plići teren u sumrak. Idealno je ako uspijete naći (ili vas vodič dovede – hvala Jugo) na plići pjeskoviti dio prepun drveća koje je palo u vodu. Smuđevi uvijek vrebaju uz ove prirodne barijere i ukoliko ste vješti u vođenju silikonca između njih ulovi vas mogu iznenaditi. No ovakva su mjesta i groblje varalica – na to morate biti spremni.

Ribolov na kamenu

Ukoliko vas cjelodnevno jiganje nije umorilo a mjeseca u sumrak nema veliki dunavski „T“ špornjevi idealno su mjesto za nastavak dana. Na šporan morate doći barem pola sata prije mraka da ga upoznate a još važnije je da memorirate kao voda teče uz šporan gdje vrti i gdje se lomi kako bi kasnije kad padne mrak bez paljenja naglavne lampe znali gdje treba provući varalicu. Na špornjevima se uz smuđeve često love i veliki somovi, a i štuke nisu rijedak ulov. Pa budite spremni. Od varalica vam treba Shad rap 9 cm (jedan plitkoronac i jedan dubokoronac), Husky Jerk od 14 cm (na Dunavu je sve veliko). To su moja tri favorita, za ostale voblere se sami odlučite.

Na voblerima je poželno promijeniti trokuke u one bijele morske jer su smuđevi od deset i više kila ovdje više pravilo nego izuzetak. Eto toliko za ovaj put. Pokušajte posjetiti Dunav ove jeseni i zime a za posjet pokušajte pogoditi dan prije porasta vode i prvi dan kad voda počne rasti – tada je ribolov obično fantastičan

Silikonci za Dunav

Iako na tržištu postoji na stotine različitih vrsta silikonaca ovi su se nama pokazali najlovnijima:

  1. Orka shad je već godinama prvi izbor na obje obale Dunava. Specifičan dizan tankih leđa i šireg trbuha (većina ostalih shadolikih silikonaca ima potpuno suprotno) omogućava mu specifičnu akciju. Dobro podnosi velike glave i snažne udice kojima se na Dunavu lovi.
    Uz njega je srporepi novi Orka Fenix na ovom našem ribolovu prvi put smo ga testirali (na test smo ga dobili od Zdravka iz Žabice) i odmah na njega imali griz. Rep mu odlično radi, a glava iako tanka odlično podnosi veliku jig udicu sa teškom olovnom glavom.
  2. 2. Iako je Atractor silikonac na koji sam ulovio najviše smuđeva u brzoj vodi poput dunava rep mu malo previše vrti. To bi bilo manje naglašeno da ja svoje nisam prije samo ribolova skuhao da im izravnam repove. No Atraktorova „snaga“ je ipak njegov savršen rad u mirnijoj vodi i na laganoj glavi. Novi profi Blinker Rip`tor je zato silikonac koji me oduševio. Savršena akcija repa i trbuha i što je najvažnije – dunavski ga smuđevi obožavaju! Osobito onog žuto zelenog.
  3. Fantastični silikonci za Dunav. No prednost bi ipak dao modeli 4L jer njegov težak rep radi savršeno i u turbulentnoj vodi, a i ribe ga obožavaju.
  4. Ova varalica je stvorena za Dunav! Iako na Savi s njom nisam previše zadovoljan na Dunavu njegove karakteristike dolaze do punog izražaja. Rep je nešto lakši od kinkurencije ali u brzoj vodi Dunava dobija onu finu sitnu vibru koju smuđevi toliko vole.
  5. Jedna od najlovnijih varalica kad su veliki smuđevi u pitanju i na Dunavu radi odlično. Jedina mana mu je relativno visoka cijena u odnosu na konkurenciju (ipak je on Francuz).

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana