29. SVJETSKO PRVENSTVO U LOVU RIBE NA PLOVAK ZA ŽENE

3 min read

TEKST : SINIŠA SLAVINIĆ
FOTO: DANILO TRKULJA I JELENA TRKULJA

Hrvatska je prvak svijeta

APATIN (26. i 27. 8.) – Desetogodišnjicu osvajanja prve i do sada jedine medalje (srebro u Sloveniji) ženska reprezenacija Hrvatske u lovu ribe udicom na plovak obilježila je svjetskim zlatom. Na 29. svjetskom prvenstvu održanom u subotu i nedjelju u Srbiji na Dunavcu u Apatinu hrvatska ženska reprezentacija pomela je konkurenciju i uvjerljivo osvojila naslov svjetskih prvakinja. U konkurenciji četrnaest reprezentacija Hrvatice su premoćno osvojile naslov svjetskih prvakinja. Oba dana natjecanja su bile uvjerljivo prve.

Prvog dana nadmetanja na prelijepoj stazi Dunvca u središtu Apatina na kojoj se štekom i direktašem lovila bijela riba, uklija, deverika i bauška, Hrvatice su uvjerljivo bile prve s nevjerojatnim skorom od 11 bodova. Marijana Mutak sa 6880 grama ulova, Sanja Oreški sa 6740 grama i Sara Strbad sa 7070 grama bile su prve u svojim sektorima, a Tatjana Štajduhar (5380) i Lea Kramar (5960) veoma dobre četvrte. Ostavile su naše cure iza sebe Poljakinje koje su imale 15,5 bodova i Talijanke (19 bodova). Jasno je bilo da će ove reprezentacije voditi kolo i drugog dana natjecanja, kada hrvatskoj reprezentaciji ponovo nije bilo premca. Odlično vodstvo reprezentacije, kapetan i trener, Marijan Mutak i Anđelko Pregiban odlučili su se „u vatru“ na vrući apatinski pijesak staze Dunavca i u nedjelju poslati ekipu u istom sastavu iz prvog dana, tako da je na klupi i dalje, ali kao vrijedna pomoć na obali, ostala rezervna igračica Ivona Majsec. Repka je ponovila uspjeh iz prvog dana, ista taktika, isto odstojanje, hrana i nastup urodili su ponovo prvom mjestom i ukupno prvim na svijetu. Sektorski Lea Kramar bila je prva u sektoru, a Marijana Mutak i Sanja Oreški treće u svojim, a Sara Strbad i Tatjana Štajduhar četvrte.

Hrvatska je prvak svijeta! Bravo curke! Ovo je povijesni rezultat, ne samo za ženski ribolov u Hrvata. U konačnici drugo mjesto su osvojile Talijanke, a treće Poljakinje.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

U pojedinačnom poretku, naslov svjetske prvakinje osvojila je Engleskinja Helen Dagnal, koja je prvog dna bila druga, a drugog prva u sekturu. Helen je s 3 boda i 17480 grama ulova osvojila je naslov svjetske prvakinje ispred Poljakinje Kamile Kowalska Justa, koja je također uknjižila 3 boda (1-2), ali sa slabijim ukupnim ulovom (12430 grama).
Poslije prvog dana natjecanja čak tri hrvatske reprezentativke, koje su osvojile prva mjesta u svojim sektorima, s velikim su šansama ušle u drugi krug i borbu za postolje.

Na kraju je to uspjelo Marijani Mutak, koja je poslije prvog mjesta prvog dana, s trećim plasmanom drugog i ukupno 4 osvojena boda osvojila treće mjesto na svijetu. Marijana je ukupno ulovila 13660 grama ribe. Sanja Oreški koja je prvog dana bila također prva u sektoru, drugog dana je osvojla treće mjesto i sa 4 boda i 12790 grama ulova na kraju je osvojila peto mjesto na svijetu. Sara Strbad, koja je također prvog dana bila prva u sektoru, a drugog četvrta s 5 bodova i 13630 grama ribe osvojila je šesto mjesto na svijetu. Lea Kramar je osvojila osmo mjesto s također 5 bodova (4-1) i 11300 grama ribe, dok je Tajtna Štajduhar osvojila 14. mjesto na svijetu sa 8 bodova (4-4) i 10410 grama ulova.
Treba reći da su SRS Srbije i Općina Apatin odlično odradili svoj dio posla i dmaćinstvo odnosno organizaciju ovog prvenstvo, tijekom kojeg je organizirano i niz popratnih manifestacija, a među njima i izložba slika iz ciklusa „Podvodna prostranstva“ svjetski poznatog umjetnika i ribolovca natjecatelja iz Apatina Milorada Blanuša Mićina, čijom vrijednom slikom je i nagrađen pobjednica svjetskog prvenstva.

Dogodine, jubilarno 30. svjetsko prvenstvo za žene u lovu ribe udicom na plovak održat će se u Potrugalu.

TABLICA

  1. Hrvatska 26
  2. Italija 50
  3. Poljska 51,5
  4. Mađarska 57
  5. Čeka 61
  6. Engleska 69
  7. Nizozemska 70
  8. Francuska 79
  9. Belgija 81
  10. Srbija 85
  11. Slovačka 89,5
  12. Španjolska 90
  13. Njemačka 116
  14. Finska 125

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana