HRVATSKA ŠARANSKA LIGA

3 min read

TEKST : SINIŠA SLAVINIĆ
FOTO: HRVATSKA ŠARANSKA LIGA

Prvenstvo kroz tri lige

ZAGREB – Moderni šaranski ribolov razvio se u Hrvatskoj u veoma kratkom vremenu nevjerojatnom brzinom. U šaranskom ribolovu održavaju se brojna natjecanja, a liga za prvenstvo Hrvatske ima već dugu tradiciju. Uz to, šlag na svemu su izvrsni rezultati hrvatskih šaranaša na svjetskim prvenstvima i drugim međunarodnim natjecanjima (Kup jadransko-podunavskih zemalja). Točnije šaranski ribolov je u hrvatskom ribolovu u odnosu na druge ribolovne discipline najtrofejniji po broju osvojenih medalja, kako u ekipnom, tako i u pojedinačnom poretku.


Zbog sve većeg interesa i sve većeg broja ekipa koje se natjeću od ove godine natjecanja za prvenstvo Hrvatske održat će se kroz tri lige. Kako saznajemo od Darka Glumca, povjerenika Hrvatske šaranske lige, uz Prvu hrvatsku šaransku ligu od ove godine uspostavljene su i dvije druge lige i to Druga liga istok i Druga liga zapad. Na kraju prvenstvene sezone iz prve lige u kojoj se natjeće četrnaest ekipa ispast će četiri ekipe umjesto koje će u društvo najboljih ući po dvije najbolje ekipe iz dviju drugih liga.
Ove godine natjecateljska sezona u Prvoj hrvatskoj šaranskoj ligi kreće u svibnju, kada je na rasporedu prvo kolo na jezeru Tribalj. Ostala tri kola HŠL lovit će se na jezerima Ontario, Lapovac i Finzula.
Kalendar Prve šaranske lige u natjecateljskoj sezoni 2023 godine:

  1. kolo od 12. do 14. 5. 2023 godine – jezero Tribalj,
  2. kolo od 26. do 28. 5. 2023 godine – jezero Ontario,
  3. kolo od 9. do 11. 6. 2023 godine – jezero Lapovac i
  4. kolo od 30. 6. do 2. 7. 2023 godine- jezero Finzula.

    Druga liga – Istok starta u rujnu, kada je prvo kolo na rasporedu na jezeru Bajer. Preostala dva kola lovit će se na jezerima Severin i Pjeskara.

    Kalendar Druge lige – Istok:
  5. kolo od 8. do 10.9.2023. godine – jezero Bajer Bizovac,
  6. kolo od 29.9. do 1.10.2023. godine – jezero Severin i
  7. kolo od 13 do 15. 10.2023 godine – jezero Pjeskara.
    Druga HŠL – Zapad također će biti organizirana u tri kola i starta u rujnu kolom na jezeru Finzula, dok će se ostala dva kola loviti na jezerima Novaki i Bajer.

    Kalendar Druge lige – Zapad:
  8. kolo od 15. do 17. 9. 2023 godine – jezero Finzula,
  9. kolo od 6. do 8. 10. 2023 godine – jezero Novaki (Jastrebarsko, jezero br. 3) i
  10. kolo od 20. do 22. 10. 2023 godine – jezero Bajer (Vrbovec).

    Podsjetimo na ekipe koje se natjeću u Prvoj HŠL. To su: ŠRD Piškor 2 Novi Zagreb, UŠRIDRRH Zagreb, ŠRD Pešćenica Zagreb, ŠRD Piškor 1 Novi Zagreb, UZPŠR Ulovi i pusti, ŠUD Šaran Našice 2, ŠRD Slavonac Lipik, ŠRD Rak Rakitje Prowess, ŠUD Šaran Našice 1 CCB, ŠRD Šaran Našice 3 Pecko, ŠRD Šaran Zaprešić Fox International, ŠRD Slavija Severin C&R, BIRU Šaran i ŠRD Jastrebarsko.

    U Drugoj HŠL Zapad natjeće se osam ekipa. To su: ŠRD Ozalj, ŠRD Rak Rakitje, ŠRD Šaran Tribalj, ŠRD Piškor 3, ŠRD Piškor 4, ŠRD Amur Vrbovec, ŠRD Jastrebarsko 1 i ŠRD Jastrebarsko 2.

    U Drugoj HŠL Istok snage će odmjeriti devet ekipa. To su: ŠRD Karas Novska HMB, ŠRU Šaran Bicko Selo, ŠRD Slavija Severin C&R, ŠRD Skela Lipovac, ŠRD Lendava Špišić Bukovica, ŠRU Ljeskove vode, ŠUD Šaran Našice 4 CB, ŠRD Amur Narta i ŠRD Karas Rokovci Andriješevci.

    Podsjetimo na kraju da ove godine najbolje hrvatske šaranaše očekuje nastup na 23. svjetskom prvensvu u šaranskom ribolovu koje se održava od 19. do 23. rujna u Francuskoj na jezeru Lac de Pannnecere. Hrvatski šaranaši brane pojedinačni naslov svjetskih prvaka kojeg su lani osvojili Dalibor Banaj i Hrvoje Jakopčević na svjetskom prvenstvu održanom u Mađarskoj na jezeru Deseda kod Kapošvara.
Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana