SVJETSKO PRVENSTVO VETERANA, MASTERS, INVALIDA

5 min read

TEKST : SINIŠA SLAVINIĆ
FOTO: INTERNET i Fila Narednik

Hrvatskoj po dva srebra i dvije bronce

TOUL (24., 25., 26. i 27. 5.) – Hrvatske reprezentacije invalida i veterana ostvarile su fenomenalan uspjeh na svjetskom prvenstvu u Francuskoj u lovu ribe udicom na plovak. Osvojile su dvije srebrne i dvije brončane medalje. Reprezentacija osoba s invaliditetom osvojila je drugo mjesto na svijetu u ekipnom poretku, a fenomenalni Zlatko Poparić vraća se kući sa brončanim odličjem. Veternaska reprezentacija Hrvatske ostvarila je povijesni rezultat osvajanjem trećeg mjesta na svijetu, a Branko Matijević osvajanjem drugog mjesta na svijetu.
Na 24. svjetskom prvenstvu osoba s invliditetom hrvatska reprezentacija zamalo je obranila lanjski naslov svjetskih prvaka. Za jedan bod im je pobjeglo zlato, kojeg su osvojili izvrsni mađarski reprezentativci. No, i drugo mjesto na svijetu ima zlatan sjaj za ovu izvanrednu, vrhunsku reprezentaciju, koja je toliko toga ostvarila do sada na svjetskim prvenstvima. U pojedančom poretku, fenomenalni Zlatko Poparić, lanjski svjetski prvak, ove je godine osvojio brončanu medalju.


Hrvatska reprezentacija invalida odlično je krenula već prvog dana natjecanja, navješčujući da će se boriti za jednu od medalja. Osvojila je drugo mjesto sa sektorskim skorom 2-4-6-2 iza Talijana i trećeplasiranih Mađara. Drugog dana nadmetanja na kanalu – rijeci Moselle, hrvatska invalidska reprezentacija osvojila je ponovo treće mjesto, ovaj put sa skorom 4-2-3-5. Iza Mađara i Francuza. U konačnom poretku poslije dva dana hrvatski reprezentativci osvojili su dakle drugo mjesto iz izvrsnih Mađara koji su imali sektoski skor 3-3-3-6 prvog i 6-3-1-2 drugog dana nadmetanja.


U pojedinačnom poretku naslov svjetskog prvaka ponio je Francuz Alan Schaefer sa dvije sektorske pobjede i ulovljenih 3783 grama ribe. Drugo mjesto osvojio je također s 2 boda Englez Stefan Gent, ali s 3099 grama ulova. Treće mjesto osvojio je naš Zlatko Poparić, koji je oba dana bio drugi u sektoru i ukupno ulovio 3444 grama ribe. Bravo Pope! Mensur Rošić je prvog dana bio drugi u sektoru, a drugog četvrti, ukupno ulovivši 3280 grama ribe, što je na kraju bio dovoljno za osmo mjesto na svijetu. Treći član hrvatske reprezentacije Ivica Bonin Hasan osvojio je 13. mjesto na svijetu sa 7 bodova (4-3) i ukupnim ulovom od 2510 grama. Željko Kljajić je osvojio 37. mjesto na svijetu sa petim sektorskim plasmanom (lovio je samo drugi dan) i ulovio 1349 grama ribe, dok je 38. na svijetu Nikola Geček sa 6 bodova (lovio je samo prvi dan) i 1099 grama ribe.


Spomenimo da je presudio timski rad za ovako sjajan uspjeh na rijeci Moselle na kojoj je ribolov bio težak i na kojoj je 90 psoto ulova činio sitni peš.
U vodstvu hrvatske invalidske reprezentacije, kao treneri i kapetani, odnosno pomagači bili su: Kristjan Kosmačin, Dražen Filipović, Srećko Sieber, Željko Bročilović, Petar Pregiban, Darko Gregović i Željko Geček.

TABLICA INVALIDA

  1. Mađarska 27
  2. Hrvatska 28
  3. Italija 35
  4. Francuska 35
  5. Engleska 36
  6. Češka 46
  7. Poljska 51
  8. Belgija 58
  9. Bosna i Hercegovina 60
  10. Njemačka 64

U Francuskoj veliki, povijesni uspjeh ostvarila je hrvatska veteranska reprezentacija. Na 15. svjetskom prvenstvu za veterane (ribolovci +65 godina) Hrvatska reprezetacija osvojila je u konkurenciji 11 reprezentacija izvrsno treće mjesto na svijetu, iza Mađarske i Poljske. Hrvatski veterna odlično su krenuli i najavili da su prava ekipa, koja će timskim radom doći do medalje. Prvog dana sa skorom 1-3-10-4 bili su treći, iza Portugala i San Marina. Drugog dana sa sektorskim skorom 6-5-1-4 ponovo su osvojili treće mjesto iza Poljske i Mađarske, što je u konačnici repki donijelo prvu medaju sa svjetskih veteranskih prvenstava u lovu ribe udicom na plovak. Prvaci Mađari mali su sektorski skor 7-2-5,5-5 prvog i 4-2-2-3 drugog dana natjecanja.


U pojedinačnom poretku naslov svjetskog veternaskog prvaka ponio je Mađar Gabor Timar sa 4 boda (2-2) i 5079 grama ribe, ispred našeg Branka Matijevića koji je prvog dana bio četvrti,a drugog prvi u sektoru i tako osvojio 5 bodva s ukupnim ulovom od 5478 grama i svjetsko srebro. Bavo Branko! Treće mjesto je osvojio Poljak Maruan Masewiez sa 6 bodova (4-2) i 5464 grama ribe. Za dlaku je bez medalje ostao naš Mišo Minanov, koji je prvog dana bio prvi u sektoru, ali je s petim mjestom drugog dana i 6 bodova na kraju skliznuo na četvrtu pozciju na svijetu s ukupno ulovljenih 4374 grama ribe. Vladimir Hartek je osvojio 7. mjesto na svijetu sa 7 bodova (3-4) i 3681 gramom ribe, dok je Božidar Magdić svojio 32. mjesto na svijetu sa 16 bodova (10-6) i 3141 gramom ulova.
Uz njih boje hrvatske brončane reprezentacije branili su i Ivan Petek (rezerva), te u vodstvu repke Ivica Petreković, Kristijan Vašarević i Stjean Kutica.

TABLICA VETERANI

  1. Mađarska 30,5
  2. Poljska 32
  3. Hrvatska 34
  4. Francuska 41
  5. Italija 43
  6. San Marino 47
  7. Engleska 50,5
  8. Portugal 51
  9. Švicarska 56
  10. Njemačka 59
  11. Luxembourg 84

U Francuskoj je protekog vikenda na Moselli održano i 5. svjetsko prvenstvo u lovu ribe udicom na plovak u kategoriji masters ribolovaca (ribolvci starosti 55-65 godina života). Na žalost iz još nam nepoznatih razloga hrvatska reprezentacija nije nastupila na ovom SP. U konkurenciji 17 reprezetacija slavili s ponovo Mađari sa 40 bodova, postavši tako najuspješnija reprezentacija ovogodišnjih svjetskih prvenstava osvojivši naslove svjetskih prvaka u sve tri kategorije (invalidi, masters, veterani). Drugo mjesto osvojila je reprezenetacija Češke sa 45 bodova, a treće Slovenije sa 51 boodom. Pojedinačno naslov svjetskog master prvaka osvojio je Čeh Miroslav Meleher sa 5 bodova (3-2) i 6962 grama ulova, ispred Mađara Attile Craba Erdeda sa 5 bodova (4-1), ali 6700 grama ulova, dok je treće mjesto osvojio Slovenac Petar Dimitrovski, također s 5 bodova (3-2), ali manjom ulovljenom kilažom ribe – 5704 grama.
Dogodine domaćin svjetskih prvenstava u ovim kategorijama bit će Bugarska.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana