ZAVRŠNICA KUPA HŠRS U BACAČKIM DISCIPLINAMA

2 min read

TEKST : SINIŠA SLAVINIĆ
FOTO: SINIŠA SLAVINIĆ

Spala knjiga na tri slova

ČABAR – Na žalost u castingu iliti bacačkim disciplinama u Hrvatskoj je „knjiga spala na tri slova“. Potvrđuje to nedavno održana završnica Kupa HŠRS u castingu održana u Čabru na kojem je nastupilo tek osam natjecatelja iz tri kluba. Prava šteta, s obzirom da su casting odnosno natjecanja u bacačkim disciplinama u Hrvatskoj prisutna od prvog dana ribolovno natjecateljske povijesti, čak u nekim sredinama stariji od lova ribe udicom na plovak, ali svkako od samih početaka natjecateljskog ribolova u Hrvatskoj, tamo s početka pedesetih godina prošlog stoljeća. To je disciplina u kojoj su hrvatski bacači i dresu reprezentacije Hrvatske i Jugoslavije osvajali medalje na svjetskim i europskim prvenstvima odnosno međunarodnim turnirima (sjetimo se samo prijeratnih osiječkih i zagrebačkih bacača). Casting je i disciplina koja je pronijela ime samostalne Hrvatske širom Europe. Hrvatska ima mali broj, vrsnih natjecatelja (pogotovo iz Čabra), koji su u dresu reprezentacije Hrvatske donosili kući medalje u pojedinim bacačkim disciplinama. No, na popularizaciji i omasovljenju ove disciplne posljednjih desetak (dvadesetak?) godina očito smo zakazali. Nije se u Hrvatskoj i HŠRS ništa (ili gotovo ništa) radilo i sada smo na žalost tu gdje jesmo što se tiče broja natjecatelja koji se bave ovom ribolovnom disciplinom koja ima posebnu svjetsku federaciju i koja jedina ima najviše šanse da postane olimpijski sport, u kojoj se u svijetu organiziraju brojni turniri, svjetska i europska prvenstva, kako na otvorenom (stadionima) tako i u dvoranama.

A što se tiče završnice Kupa Hrvatske u castingu održane 13. kolovoza u Čabru, u petoboju kod seniora u konkurenciji pet natjecatelja iz dva kluba, prvo mjesto je osvojio, naš vrhunski castingaš i višestruki reprezentativac, Marko Popović (Čabranka Čabar) sa 499,59 bodova ispred klupskih kolega: 2. Goran Ožbolt (483,26 bodova) i 3. Marino Turk (482,36).

U ekipnom poretku petoboja prvo mjetso osvojila je ekipa ŠRD Čabranka (1445,13), a drugo (bacao samo jedan natjecatelj) ŠRD Ogulin (385,51 bod).

U konkurenciji juniora u petoboju bacao je samo Ivan Kinjerovac, Udica Donji Miholjac, koji je tako osvojio prvo mjesto sa 252,56 bodova, a klub prvo ekipno.

U troboju kadeta, bacao je samo Marko Argus Draganić, ŠRD Ogulin i ukupno skupio 120,68 bodova, te tako osvojio Kup HŠRS, a ŠRD Ogulin ekipno.

U konkurenciji juniorki, u petoboju nastupila je Ena Guba, Udica Donji Miholjac i osvojila Kup sa 362,35 bodova, a Udica D. Miholjac ekipno.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana