ZAVRŠNICA KUPA HŠRS U BACAČKIM DISCIPLINAMA

2 min read

TEKST : SINIŠA SLAVINIĆ
FOTO: SINIŠA SLAVINIĆ

Spala knjiga na tri slova

ČABAR – Na žalost u castingu iliti bacačkim disciplinama u Hrvatskoj je „knjiga spala na tri slova“. Potvrđuje to nedavno održana završnica Kupa HŠRS u castingu održana u Čabru na kojem je nastupilo tek osam natjecatelja iz tri kluba. Prava šteta, s obzirom da su casting odnosno natjecanja u bacačkim disciplinama u Hrvatskoj prisutna od prvog dana ribolovno natjecateljske povijesti, čak u nekim sredinama stariji od lova ribe udicom na plovak, ali svkako od samih početaka natjecateljskog ribolova u Hrvatskoj, tamo s početka pedesetih godina prošlog stoljeća. To je disciplina u kojoj su hrvatski bacači i dresu reprezentacije Hrvatske i Jugoslavije osvajali medalje na svjetskim i europskim prvenstvima odnosno međunarodnim turnirima (sjetimo se samo prijeratnih osiječkih i zagrebačkih bacača). Casting je i disciplina koja je pronijela ime samostalne Hrvatske širom Europe. Hrvatska ima mali broj, vrsnih natjecatelja (pogotovo iz Čabra), koji su u dresu reprezentacije Hrvatske donosili kući medalje u pojedinim bacačkim disciplinama. No, na popularizaciji i omasovljenju ove disciplne posljednjih desetak (dvadesetak?) godina očito smo zakazali. Nije se u Hrvatskoj i HŠRS ništa (ili gotovo ništa) radilo i sada smo na žalost tu gdje jesmo što se tiče broja natjecatelja koji se bave ovom ribolovnom disciplinom koja ima posebnu svjetsku federaciju i koja jedina ima najviše šanse da postane olimpijski sport, u kojoj se u svijetu organiziraju brojni turniri, svjetska i europska prvenstva, kako na otvorenom (stadionima) tako i u dvoranama.

A što se tiče završnice Kupa Hrvatske u castingu održane 13. kolovoza u Čabru, u petoboju kod seniora u konkurenciji pet natjecatelja iz dva kluba, prvo mjesto je osvojio, naš vrhunski castingaš i višestruki reprezentativac, Marko Popović (Čabranka Čabar) sa 499,59 bodova ispred klupskih kolega: 2. Goran Ožbolt (483,26 bodova) i 3. Marino Turk (482,36).

U ekipnom poretku petoboja prvo mjetso osvojila je ekipa ŠRD Čabranka (1445,13), a drugo (bacao samo jedan natjecatelj) ŠRD Ogulin (385,51 bod).

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

U konkurenciji juniora u petoboju bacao je samo Ivan Kinjerovac, Udica Donji Miholjac, koji je tako osvojio prvo mjesto sa 252,56 bodova, a klub prvo ekipno.

U troboju kadeta, bacao je samo Marko Argus Draganić, ŠRD Ogulin i ukupno skupio 120,68 bodova, te tako osvojio Kup HŠRS, a ŠRD Ogulin ekipno.

U konkurenciji juniorki, u petoboju nastupila je Ena Guba, Udica Donji Miholjac i osvojila Kup sa 362,35 bodova, a Udica D. Miholjac ekipno.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana