ZLATKO POPARIĆ – PORTRET SVJETSKOG PRVAKA

5 min read

TEKST : SINIŠA SLAVINIĆ
FOTO: SINIŠA SLAVINIĆ

Sretan si kad zbog tebe svira himna

ZAGREB – Čini mi se da se još nikada u povijesti plovkaroškog sportskog ribolova u svijetu nije dogodilo da u istoj godini neka zemlja ima dva seniorska svjetska prvaka u lovu ribe udicom na plovak. Upravo se tim lijepim uspjehom može pohvaliti hrvatski sportski ribolov. Ove godine hrvatska je po drugi put, zahvaljujući Mihaelu Pongracu, na SP u Bilju, dobila seniorskog svjetskog prvaka u lovu ribe udicom na plovak. Godine 2019. to je uspjelo Alanu Perku na SP u Prelogu. Ove godine u „kuću svjetskih prvaka“ i među velikane plovkaroškog sportskog ribolova upisao se i Zlatko Poparić. Poparić je na svjetskom prvenstvu za osobe s invaliditetom održanom u mađarskom Szegedu osvojio naslov pojedinačnog svjetskog prvaka. Na istom prvenstvu na postolju se našao i drugi član hrvatske reprezentacije – Mensur Rošić, koji je osvojio drugo mjesto na svijetu. Sve u svemu hrvatski plovkaroški ribolov ove godine ima puno razloga za zadovoljstvo, a puno je i razloga za ovo predstavljanje svestranog sportskog ribolovca, hrvatkog ratnog veterana i invalida, Zlatka Poparića – Popa, kako ga od milja zovu prijatelji.

Poparić je rodom iz ravne Slavonije. Tu je i napravio prve ribolovne korake, pa i kao pionir sudjelovao na tadašnjim sletovima pionira ribolovaca Hrvatske. U Zagreb je došao na studij. Tu se oženio, zasnovao obitelj i ostao. Postao je pravi Zagrebčanec. Do rata je radio u kartonskoj ambalaži Ivica Lovinčić Zagreb. Odlazi u Domovinski rat kao pripadnik Druge gardijske brigade i već 14. studenog 1991. je teško ranjen.

-Za koji dan bit će tridesetijedna godina od ranjavanja. Ranjen sam na Baniji, između Gline i Petrinje. Dobio sam četiri pogodka po lijevoj strani tijela, prisjeća se Poparić tog dana.

Sedamdesetpostotni invalid u miru je svoj mir i zadovoljstvo ponovo pronašao u sportskom ribolovu. Godine 1997. počinje se ozbiljnije i intenzivnije natjecati u lovu ribe udicom na plovak. Počeo je loviti za ŠRD Peščenicu za koju se natjeće u Trećoj i Drugoj hrvatskoj ribolovnoj ligi, a onda prelazi u ŠRD TPK za koje lovi Prvu i Drugu ligu. Gotovo od formiranja, počinje se natjecati i u jedinstvenoj Hrvatskoj ligi za osobe s invaliditetom. Tu počinju Poparićevi zvjezdani trenuci. Ostvarenje vrhunskih rezultata u lovu ribe udicom na plovak i nastupi za reprezentaciju invalida na svjetskim prvenstvima.

U Ligi invalida Hrvatske stalno je među pet najboljih. Jednom je bio prvak lige, a član reprezentacije gotovo svake godine. Prvi put je za reprezentaciju osoba s invaliditetom nastupio na svjetskom prvenstvu u Belgiji. Preskočio je samo dva svjetska prvenstva. Ono u Portugalu i Srbiji. Sa reprezentacijom je osvojio dva zlata, dva srebra i dvije bronce, a ove godine i zlato u ekipnoj i zlato u pojedinačnoj konkurenciji na SP u Mađarskoj. Do sada mu je najbolji pojedinačni rezultat bio četvrto mjesto na svijetu.

Naravno da nas je zanimalo kako se u Mađarskoj lovilo i što je bilo presudno za osvajanje naslova svjetskog prvaka.

-Svjetsko prvenstvo je održano na poznatoj natjecateljsio stazi u Szegedu. Na veslačkoj stazi, savršenoj stazi, tipa našeg Jaruna. Lovilo se jako puno ribe. Jako puno šarana. Svi su bili oduševljeni. Presudan je bio odabir hrane i način ribolova, kaže Poparić.

Isključivo se lovilo štekom, a ključan je bio način hranjenja.

-Ključno je bilo da se hrana i crvi ne bacaju.Važno je bilo precizno kipanje pole-cupom. Mi smo za svaku tekmu, znali za tri sata istresti i po 12 litara kukuruza pole-cupom, kaže Poparić.

Što se sistema tiče, Pop je lovio sa sistemom sastavljenim od osnovnog najlona promjera 0,20 mm i predveza 0,16 mm s veoma krupnim udicama.

-Lovili smo na velike udice, desetke. Gramaža plovka je bila gram, gramipol do četiri, jer je jako puhao vjetar i jako je nosilo.

Lovilo se isključivo na kukuruz.

Poparić je oba dana bio prvi u sektoru. Prvi dan sa 18200 grama, a drugi dan 20800 grama ulova.

-Ključno je bilo i to što smo tijekom treninga skužili kako da izbjegnemo ulove „feler“ riba, kao što su babuška i cvergl, a da lovimo samo šarane. Skipaš kukuruz i strpljivo čekaš da šarani uđu i ne smiješ zaboraviti stalno skipati, kaže Poparić.

Ovim rezultatom Poparić je ostvario svoje snove.

-Za mene osobno ovo je hrana za dušu i sada mogu mirno umrijeti jer dalje nema. Sretan si kad uživaš u tome i kad zbog tebe svira hrvatska himna. To je nešto najveće što se može u životu dogoditi, kaže Pop.

Ove godine u ligi invalida dva kola nije ni nastupio tako da je slabo plasiran, ali kao svjetski prvak ima pravo izravnog ulaska u reprezentaciju i nastupa na svjetskom invalidskom prvenstvu koje će dogodine biti u Francuskoj.

Ove godine Poparić je uspješno branio boje svog kluba TPK-a u Drugoj hrvatskoj ribolovnoj ligi. Ekipa je na kraju osvojila treće mjesto, a Poparić je kao četvrtoplasirani pojeidnačno bio najbolji član TPK-a.

Niz godina Poparić uspješno nastupa za TPK i u pastrvaškim disciplinama, u ribolovu pastrve prirodnim mamcem na brzim vodama i na jezeru. Do sada je u disciplini „trota torente“ (brze vode) nekoliko puta nastupio za reprezentaciju Hrvatske. Ove godine je osvojio drugo mjesto u ligi ribolova pastrve prirodnim mamcem na brzim vodama i branit će boje Hrvatske dogodine na Svjetskom prvenstvu koje će biti održano u Hrvatskoj.

Što se planova tiće Poparić kaže:

-Kad dođeš do vrha, nema dalje. Zato sad samo daj Bože zdravlja i da se viđamo na natjecanjima. Nema više pritiska, ali lovim dalje sa istim žarom.

Kako otkriva, veliki je zaljubljenik u ribolov udicom na plovak. Posebice u ribolov štekom. Voli loviti žutooke, deverike, šarane i amure, a omiljena voda mu je jezero Jarun gdje zdanjih desetak godina postiže dobre rezultate na natjecanjima.

Uz Jarun voli i druge vode na kojima se lovi deverika. Kako kaže voli rbolov koji zahtijeva preciznost.

Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2021 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana