ZLATKO POPARIĆ – PORTRET SVJETSKOG PRVAKA

5 min read

TEKST : SINIŠA SLAVINIĆ
FOTO: SINIŠA SLAVINIĆ

Sretan si kad zbog tebe svira himna

ZAGREB – Čini mi se da se još nikada u povijesti plovkaroškog sportskog ribolova u svijetu nije dogodilo da u istoj godini neka zemlja ima dva seniorska svjetska prvaka u lovu ribe udicom na plovak. Upravo se tim lijepim uspjehom može pohvaliti hrvatski sportski ribolov. Ove godine hrvatska je po drugi put, zahvaljujući Mihaelu Pongracu, na SP u Bilju, dobila seniorskog svjetskog prvaka u lovu ribe udicom na plovak. Godine 2019. to je uspjelo Alanu Perku na SP u Prelogu. Ove godine u „kuću svjetskih prvaka“ i među velikane plovkaroškog sportskog ribolova upisao se i Zlatko Poparić. Poparić je na svjetskom prvenstvu za osobe s invaliditetom održanom u mađarskom Szegedu osvojio naslov pojedinačnog svjetskog prvaka. Na istom prvenstvu na postolju se našao i drugi član hrvatske reprezentacije – Mensur Rošić, koji je osvojio drugo mjesto na svijetu. Sve u svemu hrvatski plovkaroški ribolov ove godine ima puno razloga za zadovoljstvo, a puno je i razloga za ovo predstavljanje svestranog sportskog ribolovca, hrvatkog ratnog veterana i invalida, Zlatka Poparića – Popa, kako ga od milja zovu prijatelji.

Poparić je rodom iz ravne Slavonije. Tu je i napravio prve ribolovne korake, pa i kao pionir sudjelovao na tadašnjim sletovima pionira ribolovaca Hrvatske. U Zagreb je došao na studij. Tu se oženio, zasnovao obitelj i ostao. Postao je pravi Zagrebčanec. Do rata je radio u kartonskoj ambalaži Ivica Lovinčić Zagreb. Odlazi u Domovinski rat kao pripadnik Druge gardijske brigade i već 14. studenog 1991. je teško ranjen.

-Za koji dan bit će tridesetijedna godina od ranjavanja. Ranjen sam na Baniji, između Gline i Petrinje. Dobio sam četiri pogodka po lijevoj strani tijela, prisjeća se Poparić tog dana.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Sedamdesetpostotni invalid u miru je svoj mir i zadovoljstvo ponovo pronašao u sportskom ribolovu. Godine 1997. počinje se ozbiljnije i intenzivnije natjecati u lovu ribe udicom na plovak. Počeo je loviti za ŠRD Peščenicu za koju se natjeće u Trećoj i Drugoj hrvatskoj ribolovnoj ligi, a onda prelazi u ŠRD TPK za koje lovi Prvu i Drugu ligu. Gotovo od formiranja, počinje se natjecati i u jedinstvenoj Hrvatskoj ligi za osobe s invaliditetom. Tu počinju Poparićevi zvjezdani trenuci. Ostvarenje vrhunskih rezultata u lovu ribe udicom na plovak i nastupi za reprezentaciju invalida na svjetskim prvenstvima.

U Ligi invalida Hrvatske stalno je među pet najboljih. Jednom je bio prvak lige, a član reprezentacije gotovo svake godine. Prvi put je za reprezentaciju osoba s invaliditetom nastupio na svjetskom prvenstvu u Belgiji. Preskočio je samo dva svjetska prvenstva. Ono u Portugalu i Srbiji. Sa reprezentacijom je osvojio dva zlata, dva srebra i dvije bronce, a ove godine i zlato u ekipnoj i zlato u pojedinačnoj konkurenciji na SP u Mađarskoj. Do sada mu je najbolji pojedinačni rezultat bio četvrto mjesto na svijetu.

Naravno da nas je zanimalo kako se u Mađarskoj lovilo i što je bilo presudno za osvajanje naslova svjetskog prvaka.

-Svjetsko prvenstvo je održano na poznatoj natjecateljsio stazi u Szegedu. Na veslačkoj stazi, savršenoj stazi, tipa našeg Jaruna. Lovilo se jako puno ribe. Jako puno šarana. Svi su bili oduševljeni. Presudan je bio odabir hrane i način ribolova, kaže Poparić.

Isključivo se lovilo štekom, a ključan je bio način hranjenja.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

-Ključno je bilo da se hrana i crvi ne bacaju.Važno je bilo precizno kipanje pole-cupom. Mi smo za svaku tekmu, znali za tri sata istresti i po 12 litara kukuruza pole-cupom, kaže Poparić.

Što se sistema tiče, Pop je lovio sa sistemom sastavljenim od osnovnog najlona promjera 0,20 mm i predveza 0,16 mm s veoma krupnim udicama.

-Lovili smo na velike udice, desetke. Gramaža plovka je bila gram, gramipol do četiri, jer je jako puhao vjetar i jako je nosilo.

Lovilo se isključivo na kukuruz.

Poparić je oba dana bio prvi u sektoru. Prvi dan sa 18200 grama, a drugi dan 20800 grama ulova.

Chris standing up holding his daughter Elva

-Ključno je bilo i to što smo tijekom treninga skužili kako da izbjegnemo ulove „feler“ riba, kao što su babuška i cvergl, a da lovimo samo šarane. Skipaš kukuruz i strpljivo čekaš da šarani uđu i ne smiješ zaboraviti stalno skipati, kaže Poparić.

Ovim rezultatom Poparić je ostvario svoje snove.

-Za mene osobno ovo je hrana za dušu i sada mogu mirno umrijeti jer dalje nema. Sretan si kad uživaš u tome i kad zbog tebe svira hrvatska himna. To je nešto najveće što se može u životu dogoditi, kaže Pop.

Ove godine u ligi invalida dva kola nije ni nastupio tako da je slabo plasiran, ali kao svjetski prvak ima pravo izravnog ulaska u reprezentaciju i nastupa na svjetskom invalidskom prvenstvu koje će dogodine biti u Francuskoj.

Ove godine Poparić je uspješno branio boje svog kluba TPK-a u Drugoj hrvatskoj ribolovnoj ligi. Ekipa je na kraju osvojila treće mjesto, a Poparić je kao četvrtoplasirani pojeidnačno bio najbolji član TPK-a.

Chris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter ElvaChris standing up holding his daughter Elva

Niz godina Poparić uspješno nastupa za TPK i u pastrvaškim disciplinama, u ribolovu pastrve prirodnim mamcem na brzim vodama i na jezeru. Do sada je u disciplini „trota torente“ (brze vode) nekoliko puta nastupio za reprezentaciju Hrvatske. Ove godine je osvojio drugo mjesto u ligi ribolova pastrve prirodnim mamcem na brzim vodama i branit će boje Hrvatske dogodine na Svjetskom prvenstvu koje će biti održano u Hrvatskoj.

Što se planova tiće Poparić kaže:

-Kad dođeš do vrha, nema dalje. Zato sad samo daj Bože zdravlja i da se viđamo na natjecanjima. Nema više pritiska, ali lovim dalje sa istim žarom.

Kako otkriva, veliki je zaljubljenik u ribolov udicom na plovak. Posebice u ribolov štekom. Voli loviti žutooke, deverike, šarane i amure, a omiljena voda mu je jezero Jarun gdje zdanjih desetak godina postiže dobre rezultate na natjecanjima.

Uz Jarun voli i druge vode na kojima se lovi deverika. Kako kaže voli rbolov koji zahtijeva preciznost.

Chris standing up holding his daughter Elva
Niti jedan dio Praktičnog ribolova i Praktičnog ribolova more ne smije se reproducirati bez pisane dozvole izdavača. Uredništvo ne odgovara za stavove i moguće krive navode u autorskim tekstovima. Copyright © 2023 Praktični Ribolov | Sva prava zadržana